“Het begin van de grootste financiële crisis in de Amerikaanse geschiedenis”

“This is the beginning of the greatest financial crisis in US history”

Geen woorden van ondergetekende maar een uitspraak van Peter Schiff (VS, 1963). De bekende Amerikaanse beurshandelaar, CEO van Euro Pacific Capital, investeringsanalist, auteur en econoom. Een waarschuwing die geen waarschuwing meer is. Omdat het te laat is… Dixit Schiff. Want talloze malen werd bovenstaande door hem en anderen voorspeld, door Biflatie.nl eveneens. Dat het zo ver zou komen. Ze, we bleven allen echter roependen in de woestijn.  

Speld vindt ballon

De stierenmarkt voor aandelen is duidelijk over en out, zegt Schiff, daarvoor moet je maar naar de cijfers kijken. Om nog niet te spreken over de zwaarste beurscrash sinds de vorige crisis, de Kredietcrisis van 2008. Zouden we ditmaal kunnen spreken van een Coronacrisis? Peter Schiff weer op Rt.com: “This is the beginning of the greatest financial crisis in US history,” Schiff says, adding “The financial crisis of US of 2008 will pale in comparison as with the severity of this recession. We are going to have a much greater recession than the one that we had in 2008.” Hij voorziet namelijk inflatie. Met stijgende consumentenprijzen en een verzwakkende dollar. Dat virus is ook slechts de speld die de schuldenballon doorprikt. Het had eender wat kunnen zijn, in Schiffs zienswijze. Meerdere bubbels of ballonnen zijn trouwens gesprongen, zegt hij. De obligatiebubbel. De cryptobubbel. Ondergetekende is het met alles eens wat de econoom hier stelt, behalve met dit laatste!

De bubbel die er geen is/Beleggers zijn snobs

De cryptomarkt is nog slechts één keer in bubbel territorium geraakt, in december 2017. De daling nadien met verschillende periodes van aanzienlijke stijgingen, is een uitzweten van de overdreven koersen van toen. Maar in december 2018 is wel een nieuwe stierenmarkt aangevat. De recente cryptocrash van 12 maart 2020 was een reactie op het Coronavirus, toegegeven. Maar geenszins vanuit overdreven niveau’s. Integendeel, o.i. (geen financieel advies!) hebben we opnieuw met een overdrijving te maken. Ditmaal naar de benedenzijde. En zoals altijd bij investeringen en beleggingen met en in echte waarde (let op de nadruk) wordt iets dan alleen maar goedkoper. Voor minder geld aan te schaffen. Leuk, toch? Hoe vreemd dat solden, koopjes in het algemeen altijd en overal massa’s kopers aantrekken. Behalve dan koopjes en solden in beleggersland. Daar heeft men zelfs een gruwelijke hékel aan korting! Baaah, weg ermee! Neen, in het bizarre land dat Beleggersland heet, wil men alleen duur, duurder, duurst. Snobs zijn het, echte snobs, baaah!

2 reacties

  1. De coronacrisis escaleert zich razendsnel tot de grootste internationale ramp sinds de 2e wereldoorlog en is de trigger tot het instorten van het Westerse financiele systeem zoals we dat nu nog kennen. De paniek begint zich ook in ons land te manifesteren en het over en weer verwijten maken remt de snelheid van maatregelen af die echt nodig zijn om de coronaramp enigszins te beteugelen. Virussen laten zich niet voorspellen. Een lock-down tot 1 april zal niet voldoende zijn en zal zeker nodig zijn tot half mei. Je hoeft maar weinig verbeeldingskracht te hebben om te zien dat dit verregaande gevolgen voor de economie zal hebben die niet opgelost zal kunnen worden door geldinjecties van centrale banken en overheden. Deze crisis zal bij iedereen aankloppen. Vakantieplannen kunnen allemaal zo de prullenbak in en veel evenementen die het leven nog wat zouden veraangenamen zijn al afgelast. Dus geen hossende massa tijdens Koningsdag in Amsterdam. Geen EK voetbal en zo kun je nog een heel lang rijtje maken.

  2. Het zal mij niet verbazen dat de komende werkweek de aandelenbeurzen nog veel verder in elkaar zullen donderen, nu ook Frankrijk en Spanje op slot gaan. En dat we zullen vernemen dat banken aan het omvallen zijn.

    Op https://www.dailymail.co.uk/news/article-8112177/Coronavirus-deaths-UK-double-overnight-21.html “Elderly face four months in self-isolation – even if they’re NOT ill – and army is to guard supermarkets and hospitals in wartime-style mobilisation to fight coronavirus as deaths in the UK almost double overnight to 21 and infections hit 1,140”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.