Tenminste, wanneer we de conclusies van het World Happiness Report 2019 mogen geloven. Alles is relatief natuurlijk. We zijn, geef toe, een beetje kankeraars, toch? Die reputatie hebben we toch wel hoor, als Nederlanders. Een iets wijdere blik naar de meeste andere landen in de wereld toe, kan daarin misschien verandering brengen? Of waren we liever in Zuid-Soedan geboren? Volgens genoemd rapport zijn de burgers daar wel het allerongelukkigst. Het werd opgemaakt door ‘independent experts’ en uitgebracht door o.m. de Verenigde Naties.

U zegt het zelf?

Het World Happiness Report geeft een rangorde van de gelukkigste burgers naar de minst gelukkige. Dat is: hoe zij zichzelf zien en beschouwen. We hebben er dus zelf voor gekozen, om de vijfde plaats te bezetten op 156 landen. Om een of andere reden wordt ons persoonlijk nooit onze mening gevraagd in polls zoals deze? Het zijn altijd anderen die keuzes maken en opinies afgeven. (Ook onze buren weten van niks.) Maar blijkbaar zijn we met z’n allen weer iets gelukkiger geworden sinds 2018. Want van de zesde naar de vijfde plaats gestegen. In de meest noordwaarts gelegen landen (brrr) huizen ook de gelukkigste burgers. Finland, IJsland, Denemarken en Noorwegen.

Het thema van 2019

Voor dit zevende rapport op rij wordt weer een ander thema gekozen dat centraal staat. Hoe is de definitie van ‘geluk’ geëvolueerd in het afgelopen decennium. En hoe informatietechnologie, bestuur en sociale normen gemeenschappen beïnvloeden. De wereld is een snel evoluerende plaats. Wat wel het meest verandert is hoe mensen met elkaar communiceren, de interactie tussen burgers onderling ook. En dit zowel op school als op het werk. In buurten tot in de verste uithoeken van die wereld. Communicatie dus, onderling en met onze bestuurders. Dit is wel de sterkste drijver van het (on)geluksgevoel. Die relatie burger/overheid werkt in twee richtingen, aldus de experten.

Opvallende conclusies

Hoewel ‘we’ (de meeste landen) er materieel op vooruit gaan, wijten we het grotere of kleinere deel ‘ongeluk’ aan onze overheid. ‘(…) indicating that lives as a whole were gradually getting better even as dissatisfaction was growing with some aspects of life being attributed to government failure.’ De mate van gulheid, vrijgevigheid is een maatstaf voor ‘a sense of positive community engagement, and a central way that humans connect with each other.’ Wie gul is, is ook verdraagzamer. De ander voelt zich beter en wijzelf ook? We denken wel deze conclusie te mogen maken. Verder is vooral internetverslaving een bepalende factor voor het geluksgevoel. ‘Several types of evidence are used to link rising use of digital media with falling happiness.’ In het bijzonder dan sociale media gebruik. Hoe meer we op deze manieren ‘connected’ zijn, verbonden, hoe ongelukkiger we zijn geworden. Namelijk omdat ’the quality of social connections’ erop achteruit gaat. Zoveel is wel duidelijk in het hoofdstuk ‘The Sad State of Happiness in the United States and the Role of Digital Media’.

De VS: een verslaafde maatschappij

Inderdaad: hoewel ‘iedereen’ lijkt naar de Verenigde Staten te willen emigireren, is dit niét het land waar de burger gelukkiger wordt. Director, SDSN, and Director, Center for Sustainable Development, Columbia University, Jeffrey D. Sachs, noemt het land zelfs a mass-addiction society. Zoals hij zelf concludeert: ‘My argument is that the U.S. is suffering an epidemic of addictions, and that these addictions are leaving a rising portion of American society unhappy and a rising number clinically depressed.’ Laat dit misschien een les of richtlijn zijn voor ons, Nederlanders? Minder tijd voor allerlei ‘schermen’ doorbrengen. Smartphones, laptops et al. En méér tijd besteden aan échte sociale contacten? Dat, plus het Amerikaanse streven naar almaar meer bezit, laten voor wat het is? We zullen er alleen maar gelukkiger van worden…

4 reacties

  1. Objectief gezien is alles relatief. Geluksgevoel is een persoonlijke smaak à la gourmet. Ja, lekker zo, IK ben happy.

    Kijk je om je heem, schrik je je het apelazarus. Bv. van de verkiezingsuitslagen en het duidelijke algemene gevoel van onbehagen, het onbetrouwbare gedrag van onze bestuurders, de overvolle opvangplekken voor verwarde mensen, de buitenproportionele stijging van het aantal zelfdodingen in dit land, Nederland narcostaat, de veiligheidsdiensten die zelf zeggen dat ze geen partij zijn voor de georganiseerde misdaad, de enorme woningnood die mensen tot wanhoop brengt, sociale hulpdiensten, de jeugdzorg die de zich opstapelende problemen in relaties en gezinnen niet meer aankunnen, de volledig van de pot gerukte klimaathysterie, de vervreemding van je eigen land…

    Desondanks ben ik zelf happy, al heb ik daarvoor wel af en toe een vette joint nodig.

  2. Geen woord hier over de politieke aardverschuiving van gisteren?
    Heeft het dan niet te maken met het ‘leefklimaat’ in Nederland? Als protest tegen het establishment en de onvrede van veel mensen.

    De gezamenlijke oogst van FvD en PVV van 21,3% van de stemmen kun je natuurlijk ook gewoon negeren door te stellen dat 79% van de opgekomen kiezers niet ‘rechts-populistisch’ heeft gestemd. Er blijven dus meer dan genoeg “constructieve” partijen in de senaat over, waarmee Rutte met een vinger in de neus via achterkamertjes gewoon door kan gaan.

    Worden we er gelukkiger van als we massaal protest negen? En de vraag gewoon onbeantwoord laten waarom Nederland sinds Fortuyn steeds meer radicaliseert?
    Een land waar het protest van anderhalf miljoen kiezers achteloos terzijde wordt geschoven kan onmogelijk bogen op een ‘gelukkige’ bevolking

    1. At gast

      Wat mij opviel vandaag bij het lezen van de telegraaf was dat er een persoon was die niet bij naam genoemd wilde worden, in een krante-artikel, als zijnde forum voor democratiestemmer omdat hij bang was dat het hem klanten ging kosten…
      Het is prima toeven in dit land maar je moet je verdekt opstellen als je voor forum voor democratie stemt. En ik moet zeggen dat het politiek-correcte fascisme bij tijden erg vervelend is. Maar er zijn dingen veranderd. In 2002 was het nog zo dat je voor fascist werd uitgemaakt als je hardop zei dat bepaalde bevolkingsgroepen niet goed integreerden.
      Anno 2019 willen de politiek-correcten je voor fascist uitmaken als doel op zich. Bij de aanslag in nieuw-zeeland door een extreem-rechtse persoon werd al weer een link gelegd met pvv en fvd. Iets in de trand van dat deze politieke partijen een voedingsbodem creeeren voor dit soort gasten.

      Dus als je politiek-correct in het verhaal staat is het goed toeven. Als je politiek-incorrect in het verhaal staat moet je uitkijken niet gestigmatiseerd te worden als zijnde fascist. En is het iets minder goed toeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: