Het weer. Wéér/2021: Jaar van de Ontkenners

Het weer. ´t Is het banaalste onder de banale onderwerpen. Wie niet weet wat te debiteren in een gesprek, begint alras over het weer. Het klimaat. De temperatuur. In principe interesseert het mijzelf geen mallemoer, behalve wanneer, voor de zeldzame keer ik mijn neus de deur uit steek. Plus de rest van mijn lichaam dan, omdat ik wil weten wat de beste vestimentaire oplossing is op de gegeven dag. Naar het dagelijkse Weerbericht kijk ik zelden of nooit. Maar ´het weer´, het klimaat, haalt wel steeds vaker de hoofdpunten van het Journaal. Praten over het weer (bij ontbreken van dialoog) is vandaag lang niet meer banaal. Zelfs op de allerhoogste politieke beslissingsniveau´s is het the talk of the town. De winters zijn geen winters meer, en de zomers geen zomers meer, merkt de goegemeente op. Het klimaat over het hele jaar bekeken vlakt af. Zachtere winters en drogere, warmere zomers. Dát het klimaat opwarmt is geen discussiepunt meer; alleen: is dit man-made of heeft de mens niks geen schuld hieraan? Da´s wél een heikel punt. Want alles staat en valt hiermee. Het gros van de wetenschappers van de wereld zegt van wel. Voor het eerst zelfs wordt het onomstotelijk bewezen geacht. Klimaatontkenners (dat zo´n term bestáát!) zeggen van niet. 

Jaar van de Ontkenners

2021 Is wel het Jaar van de Ontkenners; de nay sayers; de ´ongelovigen´, de ´anders-gelovenden´, de tegendraadsen, de contrarie; in de zin van: ´Wat de overheid/media/MSM!/wetenschap ook zegt – het is allemaal gelogen. IK geloof er niks van´ Nogal wat stemmen willen ´er´ inderdaad niet aan, en een zekere minderheid uit dit zelfs heel fanatiek. Ik weet bij God niet waar deze Ontkenners-bewegingen allemaal vandaan komen. Van oprecht en terecht bezorgden over de onbekende gevolgen van injecteren met anti-Corona vaccins. Vast ook heel wat querulanten die toch niks beters omhanden hebben dan de straat op gaan. En zij die ´tegen´ zijn gewoon om het tegen-źijn, uit principe en balorigheid. Tot een wel heel extremistische groep als de QAnon aanhangers, die overal complotten ziet en samenzweringen. Telegraaf:

´QAnon-sjamaan (33) bekent schuld en moet mogelijk jaren de bak in voor bestormen Capitool´

Nou ja, we beperken ons hier ff tot de z.n. Klimaatontkenners. Maar het IPCC Rapport zegt het wel, heel nadrukkelijk en heel goed uitgewerkt en gepresenteerd, dunkt mij. Ik ben het dan in deze, zoals wel vaker, oneens met mijn geachte collega Gerrit (´Alarmfase code rood voor klimaat is vals alarm´), maar dat mag de pret niet drukken. Objectief gezien is het ook heel gezond om, zoals steeds op Biflatie.nl, alle meningen, tegengestelde meningen te kunnen ventileren. Maar een mening is een mening en nog geen bewijs of wetenschap natuurlijk. Waarom gelooft minstens een deel van de bevolking – in meerdere landen dan hoor – de wetenschap niet (meer)? Of maar half. Wetenschap an sich is ook geen kwestie van geloof! Je kunt niet voor of tegen zijn! Niet dat ´de´ wetenschappers altijd en in alles de waarheid in pacht hebben. Zij kunnen zich vergissen, soms. Moeten dan bijsturen. Soms. Maar waar komen die duizenden, tienduizenden niet-geleerden vandaan die het denken beter te weten? Kijk, als je wilt weten wat voor weer het morgen wordt, wend je je tot de Weerman, of Weervrouw. Wanneer je koelkast defect is vraag je hulp aan de Electrotechnicus. Zo is ook de Bankier uw raadgever over… Neen, slecht voorbeeld. Maar wil je iets weten wilt over bitcoin, dan is er toch ene Joost Bitcoin die…? Hmm, nou ja. Dit maar om te zeggen: wanneer er iets scheelt aan het klimaat, dan luister je toch liefst en best naar de Klimaatdeskundigen, de Klimaatwetenschappers, niet? 

´Extreem weer is een blijvertje´

´Climate change is widespread, rapid, and intensifying, and some trends are now irreversible, at least during the present time frame, according to the latest much-anticipated Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) report, released on Monday. Human-induced climate change is already affecting many weather and climate extremes in every region across the globeScientists are also observing changes across the whole of Earth’s climate system; in the atmosphere, in the oceans, ice floes, and on land

Nieuwsuur zet een en ander op een rijtje, in beeld dan. En zo tezamen gezien, is het indrukwekkend, Ongewoon. Nooit eerder meegemaakt: ´Droogte, overstromingen en vooral heel veel hittegolven. De zomer van 2021 was extreem. En daar kunnen we maar het beste aan wennen, staat in het nieuwste VN-klimaatrapport: extreem weer is een blijvertje. Zelfs als we vandaag zouden stoppen met broeikasgassen in de atmosfeer pompen, dan nog blijft de temperatuur zeker dertig jaar stijgen – met alle gevolgen van dien. Het extreme weer heeft ook extreme gevolgen voor mensen. Deze zomer gingen grote delen van landen in het Middellandse Zeegebied in vlammen op. En dankzij die bosbranden vielen meerdere doden. Wat doet het met mensen die nu al te lijden hebben onder de gevolgen van extreem weer? Klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens reisde af naar het Griekse eiland Evia, waar deze zomer 10 procent van al het bos is verwoest door de grootste bosbranden uit de Griekse geschiedenis. Terwijl de vrouwen en kinderen vluchtten, vochten de mannelijke bewoners met man en macht tegen de vlammen.´

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: