Hoe duurzaam is het herstel van de Duitse economie?

Het economisch herstel in Duitsland houdt aan in het derde kwartaal, maar het is onzeker of de opleving blijvend is. Dit maakte het Duitse ministerie van Financien maandag bekend. “De meeste indicatoren van de industrie staan nog steeds op een laag niveau waardoor de productiecapaciteit in de nabije toekomst niet volledig wordt gebruikt”, valt er in het rapport te lezen.

Wat betreft de consumentenprijzen herhaalde het ministerie dat er geen deflatietrend in Duitsland is. De recente lage inflatie wordt vooral veroorzaakt door de hoge energieprijzen het afgelopen jaar, maar dat effect is aan het uitwerken.


“Ondercapaciteit vormt een aanzienlijk risico voor de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de rest van 2009 en volgend jaar, en daarmee ook voor de consumentenbestedingen”, wordt daaraan toegevoegd. Volgens het rapport zijn de consumentenbestedingen aangetrokken en stuwen ze de economische groei in het derde kwartaal.

De export is aan het herstellen als gevolg van het wereldwijde ingezette herstel, maar staat desondanks nog steeds op een laag niveau. De Duitse economie groeide overwacht 0,3% in het tweede kwartaal na een inkrimping in de vier kwartalen daarvoor. Voor 2009 als geheel verwacht de overheid een daling van de economie van 5% tot 6%, de zwaarste neergang in 60 jaar.

Bron: DowJones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.