Als je net een nieuwe woning hebt, dan kan het zijn dat je het een en ander wilt aanpassen om je huis te moderniseren. Met de hoge maandlasten van je hypotheek is het prettig als de investeringen de vaste lasten omlaag kunnen brengen. Bovendien is een verbouwing het uitgemeten moment om de woning te isoleren, over te stappen op hernieuwbare energie en om een alternatief voor gas te plaatsen. Deze investeringen zorgen niet alleen voor een verlaging van de vaste lasten, ze maken je huis ook duurzamer. Ook als je al tijden in je woning woont, kun je aan de slag met deze aanpassingen.

zonnepanelen

Isoleren

Voordat je gaat investeren in alternatieven voor gas en in zonnepanelen, is het van belang dat de woning goed geïsoleerd is, anders lekt de duurzame en kostbare energie weg. Bijna elke woning kan na-geïsoleerd worden. Het meest voor de hand liggend om aan te pakken zijn de ramen. Vervang de enkele beglazing door hr-glas. De buitenmuren of spouwmuren kunnen achteraf worden geïsoleerd met verschillende materialen, zoals glaswol, waardoor een aangenaam klimaat ontstaat in huis en de energierekening naar beneden gaat. De terugverdienperiode ligt tussen de twee en vijf jaar. Ook het dak kan achteraf geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met purschuim. Tot slot is het mogelijk om achteraf de vloer te isoleren, vanuit de kruipruimte of van bovenaf.

Zelf duurzame energie opwekken

Indien de woning geïsoleerd is, kan er gekeken worden naar duurzame alternatieven voor de bestaande grijze of groene energie. Als je zelf stroom opwekt, gaat de energierekening omlaag. Enerzijds doordat je minder stroom hoeft af te nemen, anderzijds doordat je terug kunt leveren aan het net en daar een vergoeding voor krijgt via de salderingsregeling. Zelf energie opwekken kan met zonnepanelen. Ook een zonneboiler is een bron van hernieuwbare energie. Deze boiler wekt echter geen elektriciteit op, maar zet de warmte direct om in warm water.

Van gas los

Als de woning voldoende geïsoleerd is, kan er ook gekeken worden naar een alternatief voor aardgas en biogas. Gas is duurder dan elektra, dus met het vervangen van gas gaan de maandelijkse lasten omlaag, vooral als er een combinatie wordt gemaakt met zonnepanelen en/of een zonneboiler. Met gas verwarm je water, wordt de woning warm gestookt en er wordt op gekookt. Een alternatief voor het koken is het eenvoudigst: het gasstel kan eenvoudig vervangen worden door een keramische- of inductiekookplaat. Voor warm water en een warme woning kun je kiezen voor een warmtepomp, een zonneboiler, een pelletkachel of -ketel, infraroodpanelen of een combinatie van deze technieken.

Indirect investeren in duurzame energie

Het is ook mogelijk om via de energieleverancier te investeren in duurzame energie. Door over te stappen op een groene energieleverancier krijgt deze leverancier de kans om te groeien en te investeren in duurzame alternatieven, zoals windmolenparken en zonneparken. Groene energie is tegenwoordig niet meer duurder dan grijze, conventionele stroom. Energieprijzen vergelijken kan gemakkelijk op internet. Kies voor een verlaging van de vaste lasten en een indirecte duurzame investering.

Eén reactie

 1. Deze reactie is niet gebaseerd op groene Propaganda en maar op feiten….ik heb een offerte laten maken voor de isolatie van mijn hoekwoning uit 1978, de kostprijs voor de propaganda kwam uit op 68000,- …. en dan praten we niet over een resultaat van een 0 energie woning!! ….De prijs van het opnieuw schilderen na de verbouwing en stofferen van de woning komt er nog bij, en de maatschappelijke energie transitie kosten komen daar ook nog bij, die komen minimaal op 50 miljard per jaar .(totaal geschatte kosten 800 miljard of meer)…..Daar zal ik ook mijn deel van moeten betalen en ook als ik minder energie gebruik, deze kosten zullen in de prijzen van diensten en producten en belastingen worden verwerkt , dus de kosten kunnen alleen maar hoger worden ….https://www.climategate.nl/2018/10/kosten-energietransitie-50-miljard-per-jaar/

  Van het gas en andere fossiele brandstoffen af zal lijden tot een ongeveer verzes voudiging van het huidige stroom gebruik.
  Het huidige net kan een gasvrije energie voorziening niet aan als je nu veel stroom wil leveren of afnemen krijg je nul op het rekest… Een Tesla in Amsterdam zuid kan geen eigen laadstation meer krijgen….Een gasvrije wijk moet bij een temperatuur van lager dan 4 graden langer dan 3 dagen met elektriciteit bij verwarmd worden en dat kan het net niet aan en er zullen generators geplaatst worden. Dus er zullen grote investeringen in het net gedaan moeten worden…
  Bv Heel Amsterdam zal open moeten om alle stroomkabels te vervangen en ook in de meeste bedrijven en woningen als de verwarming zonder gas zal zijn…
  Daar komt bij in een koude winter zal er extra veel stroom gebruikt worden en dit zal elders ingekocht worden voor prijzen die niet vast liggen en of er genoeg is zal ook niet zeker zijn…
  Dat zal resulteren in een dure en onbetrouwbaar energie voorziening….

  Mijn ervaring met eigen zonnepanelen zijn: het half jaar met de zomer 80% van de totale stroom opbrengst en als ik het nodig heb in het half jaar met de winter 20% opbrengst. Dus laat u niks wijsmaken in Nederland. In de nacht zijn zonnepanelen niet bruikbaar en zeker als het Salderen eraf gaat zult u van de koude kermis thuis komen. Ook transportkosten en allerlei andere kosten zullen in rekening gebracht worden en u zult als een producent gezien worden…

  Accu’s met de huidige technologie zijn onbetaalbaar en de grondstoffen zijn in handen van een paar partijen en zullen bij groeiende vraag en handels conflicten alleen maar duurder worden.
  Accu’s hebben een levensduur die eindig is, gaan 5 tot 10 jaar mee en voor een beetje auto kost dit 15000 euro en het produceren brengt hoge milieu schade met zich mee ….’Accu elektrische auto een probleem’ | Wat U Zegt | Telegraaf.nl
  Wind en zonne-energie zijn onbetrouwbaar en duur als je 24 uur per dag energie zekerheid wil hebben..
  En waar laten we al die panelen en windmolens? ….Energie centrales zullen altijd op stand-by moeten staan voor de Nacht en Windstilte….dit brengt ook kosten met zich mee .!!..
  Waterstof is geen energie, maar een energie drager net als een accu en met het produceren van waterstof en het gebruik, dan verlies 2 keer energie, er blijft max 60% over van de energie input.

  Dat de lucht schoner wordt is een prettige bijkomstigheid, maar u zal betalen voor iets wat ondoorzichtig is en een op groene propaganda gebaseerde wetenschap.
  C0-2 is goed voor planten, die zullen beter en harder groeien, in de kassen word dit gas toegevoegd om de planten harder te laten groeien en wij kunnen een hoger gehalte prima verdragen..
  Wat wij (NL) in 1 jaar aan co-2 produceren, produceert China in 5 dagen.

  Klimaat is fenomeen wat zich wereldwijd afgespeeld, een investering van 10 miljard in een gemiddeld ontwikkelingsland zal globaal meer bijdragen dan 200 miljard in Nederland..
  Dus klimaat, energie, ontwikkelingshulp leverd meer op voor de wereld, maar als wij een schone stoep hebben kunnen we wijzen naar de stoep van de buren.
  Wij kunnen het klimaat minimaal beïnvloeden, de weerverplaatsing zal gewoon door gaan…
  Het klimaat is relatief onvoorspelbaar en altijd aan verandering onderhevig, 90% van de tijd in het verleden is het warmer geweest dan nu…..https://www.youtube.com/watch?v=1hmvO436g9M

  Nu ben ik niet tegen een energie transitie, maar deze te snelle route zal een economische schade opleveren die de generatie na ons nog zal voelen.
  Een transitie kan alleen plaats vinden als de juiste technologieën er zijn, ik pleit er al 20 jaar voor om bij nieuwbouw en verbouw een woning te optimaliseren door bv isolatie, dit zijn de juiste momenten om de werkzaamheden uit te voeren….
  Er word vaak gewezen op de komst van de stoommachine en opkomst van elektriciteit, deze nieuwe technieken waren een zeer grote verbetering en klaar om uitgevoerd te worden.
  Dat bijna ieder huishouden van stroom voorzien was duurde ook zo’n 35 jaar….
  Voor de energie transitie zijn er op dit moment niet zulke revolutionaire technieken, er kunnen dus niet echt grote stappen gemaakt worden, dus de enige echte zinvolle investering is energie besparen door bijvoorbeeld isoleren…zie boven….
  Of we moeten terug grijpen op kernenergie maar hier zal niet zo maar een politieke meerderheid voor zijn…

  Onze huidige bestuurders maken beslissingen zonder echte kennis en bij de waan van de dag.
  Heel veel deskundige verklaren dat wind en zonne-energie kan concurreren met fossiele brandstoffen, dit geeft al aan hoe dom ze zijn want energielevering zal stabiel moeten zijn 24 uur per dag.
  Dan kan je deze energievorm direct afschrijven want in de nacht en zonder wind is er geen stroom, dus die vergelijking gaat mank, je zal de echte kosten die gemaakt moeten worden erbij moeten rekenen voor 24 uur per dag stroom.
  Daarom zal de transitie met de juiste sturing moeten gaan plaats vinden en sturing is geen Dwang…

  Mijn advies verdiep u in deze materie, u zult anders eindigen als een kip zonder veren……..
  Graag een reactie van anderen met info, of die het beter weten..
  Deze discussie moet breed gevoerd worden anders zullen we geplukt en geslacht worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: