Hoge maandlasten en duurzame investeringen

1

Als je net een nieuwe woning hebt, dan kan het zijn dat je het een en ander wilt aanpassen om je huis te moderniseren. Met de hoge maandlasten van je hypotheek is het prettig als de investeringen de vaste lasten omlaag kunnen brengen. Bovendien is een verbouwing het uitgemeten moment om de woning te isoleren, over te stappen op hernieuwbare energie en om een alternatief voor gas te plaatsen. Deze investeringen zorgen niet alleen voor een verlaging van de vaste lasten, ze maken je huis ook duurzamer. Ook als je al tijden in je woning woont, kun je aan de slag met deze aanpassingen.

zonnepanelen

Isoleren

Voordat je gaat investeren in alternatieven voor gas en in zonnepanelen, is het van belang dat de woning goed geïsoleerd is, anders lekt de duurzame en kostbare energie weg. Bijna elke woning kan na-geïsoleerd worden. Het meest voor de hand liggend om aan te pakken zijn de ramen. Vervang de enkele beglazing door hr-glas. De buitenmuren of spouwmuren kunnen achteraf worden geïsoleerd met verschillende materialen, zoals glaswol, waardoor een aangenaam klimaat ontstaat in huis en de energierekening naar beneden gaat. De terugverdienperiode ligt tussen de twee en vijf jaar. Ook het dak kan achteraf geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met purschuim. Tot slot is het mogelijk om achteraf de vloer te isoleren, vanuit de kruipruimte of van bovenaf.

Zelf duurzame energie opwekken

Indien de woning geïsoleerd is, kan er gekeken worden naar duurzame alternatieven voor de bestaande grijze of groene energie. Als je zelf stroom opwekt, gaat de energierekening omlaag. Enerzijds doordat je minder stroom hoeft af te nemen, anderzijds doordat je terug kunt leveren aan het net en daar een vergoeding voor krijgt via de salderingsregeling. Zelf energie opwekken kan met zonnepanelen. Ook een zonneboiler is een bron van hernieuwbare energie. Deze boiler wekt echter geen elektriciteit op, maar zet de warmte direct om in warm water.

Van gas los

Als de woning voldoende geïsoleerd is, kan er ook gekeken worden naar een alternatief voor aardgas en biogas. Gas is duurder dan elektra, dus met het vervangen van gas gaan de maandelijkse lasten omlaag, vooral als er een combinatie wordt gemaakt met zonnepanelen en/of een zonneboiler. Met gas verwarm je water, wordt de woning warm gestookt en er wordt op gekookt. Een alternatief voor het koken is het eenvoudigst: het gasstel kan eenvoudig vervangen worden door een keramische- of inductiekookplaat. Voor warm water en een warme woning kun je kiezen voor een warmtepomp, een zonneboiler, een pelletkachel of -ketel, infraroodpanelen of een combinatie van deze technieken.

Indirect investeren in duurzame energie

Het is ook mogelijk om via de energieleverancier te investeren in duurzame energie. Door over te stappen op een groene energieleverancier krijgt deze leverancier de kans om te groeien en te investeren in duurzame alternatieven, zoals windmolenparken en zonneparken. Groene energie is tegenwoordig niet meer duurder dan grijze, conventionele stroom. Energieprijzen vergelijken kan gemakkelijk op internet. Kies voor een verlaging van de vaste lasten en een indirecte duurzame investering.