Duurzaam en ecologisch verantwoord leven zijn termen die steeds vaker terugkeren. De impact van onze manier van leven op het milieu wordt steeds duidelijker en als gevolg daarvan ontstaan er nieuwe initiatieven om het klimaat een nieuwe, positieve boost te geven. Duurzaam beleggen is dan ook een logisch gevolg. Op die manier kun je als belegger laten zien dat je bewust bezig bent met het milieu en je toont je maatschappelijke betrokkenheid. Een groot voordeel daarbij is dat je door duurzaam te beleggen aanspraak kunt maken op verschillende fiscale voordelen.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent simpelweg beleggen in bedrijven, fondsen en organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Hierbij kun je denken aan ondernemingen die oog hebben voor mensenrechten of die investeren in milieuvriendelijke technieken. Ook energiebedrijven die zich bezighouden met de productie en ontwikkeling van duurzame energie vallen onder die categorie. Bij het duurzaam beleggen gaat het dus niet alleen om het rendement en het risico, maar ook om de impact op het milieu en de maatschappij.

Duurzaam beleggen is verstandig in deze tijd

De toenemende belangstelling voor duurzaam leven en wonen maakt duurzaam beleggen interessant. Afgezien van de fiscale voordelen is het rendement net zo goed als bij traditionele beleggingen. Er zijn echter meer redenen aan te voeren waarom het juist verstandig is om duurzaam te beleggen.

Voordelen van duurzaam beleggen

Naast het investeren van vermogen in fondsen en bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn er talloze andere vormen van duurzaam beleggen. Zo valt de installatie van zonnepanelen voor het overstappen op energie uit zonlicht ook onder die noemer, net als de aanschaf van een elektrische auto. Ook het volledig overstappen energie door niet langer gebruik te maken van gas is een vorm van duurzaam beleggen. De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je kiest voor een leverancier die duurzaam opgewekte energie levert. Je investeert immers in een bedrijf waarbij duurzaamheid vanzelfsprekend is. Vanzelfsprekend is er dan geen sprake van een financieel rendement, maar is de beloning een lagere energierekening.

Fiscaal voordeel voor duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen geeft niet alleen een mooi rendement, het is fiscaal ook bijzonder aantrekkelijk. De inkomsten uit beleggingen (en spaargelden) worden in box 3 belast. Hierbij is sprake van een vrijstelling van € 30.000,- per persoon. Indien de inkomsten voortkomen uit duurzaam beleggen (groen beleggen) dan wordt de vrijstelling maximaal € 57.845 per persoon. Hiermee bespaar je als belegger de vermogensrendementsheffing. De uiteindelijke hoogte van de vrijstelling in geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Naast de fiscale vrijstelling op het rendement van duurzame beleggingen is er nog een ander interessant voordeel. Het bedrag van de vrijstelling die je geniet in box 3 op 1 januari levert een korting op van 0,7 procent in box 1. Op die manier krijg je een maximale korting van bijna € 400,-Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: