Hongkong activist: haal jullie geld weg bij Chinese banken

14

Chen Haotian van de Hongkong National Party roept op tot een run op de Chinese banken in Hongkong. Hij is een prominente leider van de activisten en het protest dat sinds 9 juni 2019 woedt tegen het bestuur. De bedoeling is dat iedereen die demonstreert en sympathiseert zijn depositio’s op dezelfde dag opvraagt. Vandaag dus, 16 augustus 2019. Eigenlijk best ook van àlle banken in de regio, aldus Haotian. Zodat er niet onderling kan worden geleend. Een vreedzaam burgerprotest tegen teveel Chinese invloed in de regio, groeit snel aan tot een massale opstand.

https://www.youtube.com/watch?v=l8Z9u_PATQ8

Bank run

‘Hongkong is een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China. De officiële naam van het gebied is dan ook Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.104 km² en grenst aan de Zuid-Chinese Zee’ (Wikipedia). Er wonen ongeveer 8 miljoen mensen. ‘Arguing that large scale protests have only led to injuries and escalating police brutality, Haotian believes another method could be used to severely undermine China’s influence – a good old fashioned run on the bank.’

Valt China de regio binnen?

Enkele dagen geleden bezetten demonstranten de luchthaven, Hong Kong International Airport. Die werd vervolgens hardhandig ontruimd. Op 15 augustus hebben Chinese militairen zich verzameld vlak bij Hongkong. De kans op een Chinese interventie neemt met het uur toe. De regering kan het zich niet permitteren dat een prominent deel van China aldus revolteert. President Trump laat het welslagen van nieuwe economische onderhandelingen tussen de VS en China afhangen van een vreedzame oplossing.