Het is opvallend hoeveel negatieve berichten de laatste tijd de ronde doen over de mondiale economische ontwikkelingen. Zo liet de Duitse inkoopmanagersindex vrijdag zien dat de Duitse industrie implodeert. De zogenaamde PMI kwam uit op 44,7 en dat cijfers ligt eigenlijk gewoon in lijn met een recessie. De aandelenbeurzen daalden na het cijfers.
Wereldwijde economische integratie
Op het internet vinden we een scala aan alternatieve media waarop economisch analisten en beleggersadviseurs hun visie geven over de mondiale economie. In deze tijd van globalisering is het van groot belang om vooral de wereldwijde handelsbewegingen in de gaten te houden. De globale economie over onze open grenzen is juist de laatste jaren belangrijker dan ooit. Nooit eerder was de binnenlandse economie van alle handel drijvende landen zo afhankelijk van de ontwikkelingen in andere landen. Het is een eeuwenlang proces geweest dat de mens steeds vaker grensoverschrijdend reist maar ook denkt.
Grenzen vervagen
Grenzen vervagen door onze technologische ontwikkeling. Als klein Hollands polderlandje zijn we minder dan ooit te voren afhankelijk van binnenlandse productie en consumptie. We doen volop mee met de globalisering en vliegen en varen onze bekende nationale producten via het luchtruim en over de wereldzeeën naar alle uithoeken op onze aardkloot. Andersom voeren we allerhande prullaria uit lage lonenlanden in om onze huishoudens nog enigszins draaiende te houden. Ook arbeidsimmigranten ‘voeren’ we in om het goedkope werk vooral goedkoop te laten houden vanwege de internationale concurrentie.
Globalisering
Het heeft alles te maken met de globalisering (mondialisering) van de wereldeconomie. Nog maar eens de definitie via Wikipedia hier genoteerd: “Mondialisering is een voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie, met als centraal kenmerk een wereldwijde arbeidsdeling, waarbij productielijnen over de wereld worden gespreid die gedreven worden door de informatie- en communicatietechnologie en door internationale handel.”
Globalisering betekent ook uitbuiting
Ik denk dat op gegeven moment de werking van dit proces langzaam tot minder voordeel gaat leiden en misschien wel tot een tijdperk van deflatie. Heel simpel als volgt uitgelegd: Door invoer van goedkope producten uit goedkope lonenlanden zoals China en de invoer van goedkope arbeidskrachten zijn producten voor de consument alsmaar goedkoper geworden. Dat even los gezien van kostprijs verhogende factoren zoals bijvoorbeeld belastingheffing (btw, accijnzen en milieuheffingen). Door het devalueren van hun valuta kunnen de verschillende landen hun exportproducten goedkoper uitvoeren. Dit alles heeft een wisselwerking waardoor een moordende wereldwijde concurrentie ontstond met de uitbuiting van arbeid tot gevolg hebbende. Goed beschouwd zijn de lonen in veel landen, ook in NL, achter gebleven bij de inflatie. En dat gaat al jarenlang zo. Naar mijn mening allemaal het gevolg van de economische mondialisering. Een ontwikkeling die een tijdelijk positief effect heeft.
Uitgewerkt?
Ook centrale banken gingen meedoen door de rente over de laatste 10 jaar systematisch in kleine stappen te verlagen. Zowel in China, de VS als in de EU. Japan kende al langer lage rentetarieven met tot gevolg een lang deflatoir tijdperk. Dit alles door de mondialisering van de wereldeconomie. En nu is het uitgewerkt. Daarvoor zijn diverse aanwijzingen.
Protectionisme en dalende productie
Niet voor niks zijn meerdere landen, met de VS voorop, begonnen met een strategie van protectionisme. Men ziet nu in dat de binnenlandse producenten en industrieën beschermd moeten worden. Het eigen belang wordt nu zoveel mogelijk veilig gesteld. Wanneer eenmaal dit beleid wordt ingezet dan volgen de tegenmaatregelen van andere landen. Je ziet daardoor een afname van de wereldhandel wat goed is te zien via de grafiek van.
Baltic Dry Index daalt
De Baltic Dry Index (BDI) is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulkscheepvaart. Het lijntje zakt flink. Wereldwijd blijken nu ook de voorraden van producenten toe te nemen. Volle magazijnen leiden op den duur tot lagere prijzen en ook zijn er minder arbeidskrachten nodig als de productie daalt. Op de financiële pagina’s van de diverse media worden de laatste maanden voortdurend cijfers gepubliceerd van afnemende productie en volle magazijnen. In Europa is dat deels een gevolg van de angst voor een Brexit waardoor bewust extra voorraden worden aangelegd. Wat we gaan zien is dat de beoogde inflatie van minimaal 2 procent, zoals centrale banken dat graag willen om de schuldenberg betaalbaar te houden, niet wordt gehaald. We zien juist een daling van de rente op de 10-jarige staatsleningen die maatgevend zijn op de financiële markten. Dalende rente betekent ook lagere inflatie. De Duitse tienjarige staatsobligatie staat inmiddels weer op 0%.
Alles krimpt behalve de schuld
Er gaat dus een spanningsveld ontstaan. Wanneer het BBP (Bruto Binnenlands Product) van veel landen wereldwijd gaat krimpen dan zal het percentage schuld t.o.v. het BBP flink stijgen. Dat is sterk tegen de wil van centrale banken. Hoe meer inflatie en hoe hoger het BBP hoe minder de schuldenberg gaat drukken op de inkomens. Centrale banken rekenen nog altijd volgens oude economische modellen dat meer inflatie tot meer loonstijging zal leiden en dat daarmee de schuldenberg verkleint, en dus beter betaalbaar is.
Als de hoofdsom van je lening of hypotheek gelijk blijft en je loon gaat omhoog dan is de rente en aflossing op den duur makkelijker betaalbaar. Echter gaat het nu de verkeerde kant op. Inflatie blijft al jaren beneden de gewenste doelstelling van 2 procent. Ook de lonen blijven achter. De procentuele loonstijging in een aantal CAO’s doet daar weinig aan af. Maar de wereldwijde schuldenberg is juist enorm gegroeid. Dit heeft tot gevolg dat een stijgend percentage schuldenaren nalatig worden t.o.v. hun schuldeisers. Het gevaar daarvan heb ik in deze column uitgelegd. Door de mondialisering van de wereldwijde economieën zal dit een doorrollend effect hebben.
Deflatie op komst?
Ik zou denken dat we hiermee aan de vooravond staan van een deflatoir tijdperk. Door overproductie staan magazijnen straks propvol. Door protectionisme met stijgende importtarieven wordt er minder uitgevoerd en doordat de consument de hand op de knip houdt, door voorspellingen over een lager BBP, wordt er minder gekocht. Gevolg, nog verder dalende prijzen om de spullen toch maar kwijt te kunnen. Kortom, een negatieve spiraal die zich overal laat zien.
Manipulatie bij centrale banken
En juist bij deze verwachtingen zien we een tegendraadse ontwikkeling op de beurzen. Was het ooit in een gezonde economie zo dat de beurzen flink daalden bij slechte voorspellingen, nu is het andersom. De laatste paar maanden zijn de beurzen weer omhoog gekrikt. Ik schrijf bewust gekrikt want het heeft puur te maken met manipulatie van centrale banken die zinspelen op een stopzetting van stijgende rentetarieven met zelfs een mogelijke daling.
Goedkoop geld
Beleggers kunnen hierdoor met (opnieuw) goedkoop geld aandelen inkopen. Vooral aandelen omdat de opgepotte reserves bij de banken geen rendement geven door te lage rentetarieven. Dividend en koerswinst leveren meer op. Ondanks dat de onderliggende gezondheid van beursgenoteerde bedrijven achteruit gaat speculeren beleggers daarmee juist met goedkoop geld op goedkopere aandelen waardoor de vraag op de beurzen is gestegen met als gevolg hogere noteringen. Hoe tegendraads is dit wel niet met de onderliggende welvaart in de samenleving waar de modale “loonslaaf” al jarenlang wordt geknepen. Allemaal veroorzaakt door manipulatie van centrale banken die een laatste reddingspoging doen om de globale economie van de ondergang te redden. Hoe lang deze reddingspoging stand houdt is de grote vraag. Het is het paard achter de wagen spannen. Een laatste wanhoopspoging. Een stevige beurscrash valt niet uit te sluiten.
Kunstgrepen
Nuchter beschouwd moet dit sociaal gezien verkeerd aflopen. De trend van dalende rentetarieven lijkt te zijn ingezet met gevaar voor een negatieve rentestandaard. Dat is niet eerder vertoond in het huidige monetaire tijdperk. We spreken hier dus over nooit eerder vertoonde kunstgrepen. En ik denk dat een moderne democratische maatschappij zich niet laat beïnvloeden door kunstgrepen.
Pas op, economie gebouwd op drijfzand
Let op, de ECB gaat mogelijk haar opkoopprogramma van slechte leningen weer opvoeren terwijl sinds hun laatste afgebouwde opkoopactie de rente niet eens is gestegen. Hoe panisch kun je dan zijn? Ik heb geen economie gestudeerd. Dat is maar goed ook want daarmee klamp ik mij niet vast aan oude wetenschappelijke modellen die kennelijk wel worden gebruikt door onze beleidsmakers. Ik kijk nuchter om me heen met de kennis van nu en constateer dat er volop gemanipuleerd wordt en zelfs op grote schaal gefraudeerd wordt door ‘onze oude vertrouwde’ systeembanken. Dan kan er maar één conclusie zijn. Onze huidige economie is gebouwd op drijfzand waarop de enorm zwaar wegende schuldenberg onze huisjes straks de dieperik in drukt.
Ach Gerrit. De soep wordt niet zo heet gegeten als die opgediend wordt.
Maar goed. We gaan dus een kleine recessie tegemoed. Thats it.
Wanneer onze economie weer in een diepe recessie belandt en het kabinet daardoor weer drastisch moet bezuinigen, kun je er gif op innemen dat het kabinet Rutte III valt en dat Thierry Baudet met de FvD misschien wel de absolute meerderheid in de Tweede Kamer zal halen.
At drM
Of erger.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/mussolini-voorzag-een-fascistische-eeuw-krijgt-hij-toch-nog-gelijk-~b5d5efd0/
De Nieuwe Wereld Orde dat dan vanuit rechts-fascistische hoek aan de macht komt en dus niet links-liberaal is zoals velen dat denken.
Thhierry Baudet heeft echt occulte ideeën.
At drm
Vind je baudet en fvd echt zo extreem rechts? En waarom dan?
En waarom heeft baudet icculte ideeen?
Niet alleen recessie vrees in Duitsland Gerrit, ook in de VS hebben de mannetjes op de beurs eindelijk in de gaten dat een recessie op de loer ligt! Amerikaanse beurs 2% onderuit vandaag en nasdaq zelfs 2,5%> Behalve Jamie Simon van JP morgen ziet iedereen de economische tegenspoed aankomen. Het is niet voor niet dat alle centrale banken opeens tegelijk gaan stimuleren (of minder tightning). Na een forse beurskrach wordt de massa pas weer wakker.
https://edition.cnn.com/2019/03/22/investing/dow-stock-market-yield-curve/index.html
Ik vrees dat door een nieuwe politieke polarisatie in NL de aandacht wordt afgeleid van het echte gevaar. De monetaire problemen krijgen te weinig aandacht. De politiek denkt dat centrale banken een aanstaande kredietcrisis wel oplossen en voeren een verhitte discussie over de opwarming van ons klimaat. Men vergeet het echte probleem van verontruste burgers die jarenlang op de nullijn vertoeven. Deze mensen stemmen voor hun eigen portemonnee en vrezen de linkse politiek die wapperend met het klimaatakkoord een aanslag pleegt op de financiën van hardwerkende burgers. Er wordt in de media momenteel alleen met modder gegooid naar een nieuwe partij die veel stemmen kreeg van verontruste kiezers. Partijen zetten de hakken in het zand en bereiden zich voor op een stevige klimaatdiscussie. De economie raakt daarbij ondergesneeuwd. Of zou men inmiddels al denken dat sneeuw iets is uit het verleden.
Ik vond in dit stuk best een redelijke kern vandaag. Vaak komt een hoop onzin uit die gasten maar hier kon ik toch een heel stuk in meegaan:
https://www.telegraaf.nl/financieel/3337759/column-thierry-baudet-moet-meebesturen
De klinaathype is een welvaartsverschijnsel. Gaat vanzelf wel weer over als de stormbal wordt gehesen. Het politieke gekakel over links en rechts trouwens ook.