IMF, ECB, EU en de regeringsleiders hebben gefaald

47

Wie nog hoop heeft dat het allemaal wel goed gaat komen met bezuinigingen, besparingen, lastenverhogingen, stabiliteitsmechanismen, unies in vele soorten en maten én inzicht van deskundigen en politici, die kan beter nog een laatste keer op vakantie gaan.

greece evaluation

IMF over Griekenland: ‘Grote fouten gemaakt’

Zeer tot ongenoegen van de EU-bonzen en vooral mevrouw Merkel heeft het IMF volmondig toegegeven dat ze er met zijn allen, wat Griekenland betreft, helemaal niets van gemaakt hebben. Keer op keer is men van foute aannames uitgegaan, heeft men de effecten van de bezuinigingen op van alles en nog wat onderschat en menig oogje dichtgeknepen. Wij Europese burgers moesten dom en onwetend worden gehouden. Het uiteindelijke resultaat is dat er honderden miljarden euro’s richting Griekenland zijn gevloeid zonder dat dit uiteindelijk een positief effect heeft gehad. Het land staat er slechter dan slecht voor, de staatsschuld blijft oplopen en er beginnen meer en meer signalen te komen dat de schulden alsnog kwijtgescholden zouden moeten worden. Ja u leest het goed, het gaat over de noodleningen die zeker én met rente zouden terugvloeien, ook naar ons land, aldus de toenmalige minister De Jager en hoofd hotemetoot Rutte.

De EU-bonzen en Angela Merkel zijn boos

Commissaris Rehn vindt de kritiek helemaal niet eerlijk. De EU en de Troika hebben toch in kameraadschap, voor het goede doel, samengewerkt. Premier Merkel, die heel wat keren op het spreekgestoelte stond, en de wereld en haar volk trots en minzaam lachend mededeelde dat Europa dankzij Duitsland weer een stap verder was gekomen in de redding van Griekenland en de Unie, ziet nu net voor de verkiezingen, donkere wolken opkomen.

De moraal van het verhaal

De kritische volgers van het hele crisesgebeuren zien natuurlijk al lange tijd dat de waarheid als eerste is gestorven. De zogenaamde deskundigen, regeringsleiders en de overige betrokken politici hebben zich niet als deskundig kunnen kwalificeren. Het is en blijft een gokspel waar de politieke waan van de dag voorop loopt en het eigen belang de weegschaal telkens weer een bepaalde kant doet uitslaan.

Nederland als opvolger van Griekenland

In ons eigen landje loopt de staatsschuld in een flinke vaart omhoog. Nu medio 2013 snelt deze richting 451 miljard. Ieder uur komt er bijna 2,5 miljoen euro bij en de tendens is stijgend gelet op de overheidsuitgaven. Analoog aan de ontwikkelingen in Griekenland zorgen de al uitgevoerde en nog komende “bezuinigingen”. die in de meeste gevallen direct of indirect leiden tot lastenverhogingen. voor een enorm snelle krimp van de Nederlandse economie. Een krimp, die zoals het IMF rond Griekenland aangeeft, kennelijk veel sneller gaat dan men tot nu toe heeft aangenomen.

Het vertrouwen is helemaal zoek

Het aanzien van de politiek in Nederland heeft vooral door al het gedoe in en rond de kabinetten Rutte I en II, en de onbetrouwbaarheid van de politieke partijen rond hun beloftes voor en na de verkiezingen, ernstig te lijden gehad. De Nederlanders geloven niet meer in een goede afloop. Dit komt ook tot uitdrukking in het consumentenvertrouwen. Als je, somber en niet blij bent dan gaat een lekker hapje en drankje er nog wel in (emotie-eten), dit tot groot genoegen van de supermarkten die hun omzet dan ook zien groeien. Bij de non-food verkopers is het echter kommer en kwel. Kleding en meubelzaken, de doe het zelf branche, garagehouders en vele anderen, zien elke dag opnieuw met een bezwaard hart tegemoet. De rekeningen blijven binnenstromen terwijl de klanten wegblijven.

Najaar 2013

Mijn voorspelling is dat de overheidsinkomsten, naarmate er meer over korten, bezuinigen en lastenverhogingen zal worden gesproken, nog veel verder en sneller zullen teruglopen dan verwacht. Omgekeerd daaraan zullen de overheidsuitgaven omhoogschieten. Zo lang het daarbij alleen maar gaat over korte termijn hap en snapwerk zal deze tendens zich voortzetten en verergeren. Vandaag geldt dít, morgen wordt dát weer uitgesteld, maar al vast gewerkt aan….

Grootgraaiers

Elke dag worden er weer grootgraaiers bekendgemaakt, projecten geopenbaard die helemaal zijn misgegaan en last but not least zien en horen we weer Kamerleden die gulzig roepen om onderzoeken, controles, enquêtes en meer van dat soort zaken. De onderste steen moet boven. Hoe heeft het kunnen gebeuren!

Oplossingen

Leven in de verleden tijd heeft geen enkele zin. Alleen in het vooruit zullen we oplossingen kunnen vinden. Lange termijn visies en vergezichten, bestendige lijnen, gedegen plannen, betrokken uitvoerders, die de vinger aan de pols houden, tijdig verslag doen en verantwoording afleggen. Niet omdat het moet, maar omdat ze vinden dat het zo hoort. De opdrachtgevers moeten immers ook actief mee blijven doen om niet achteraf te hoeven zeggen “Wir haben es nicht gewusst”. Het is meer dan tijd voor een 180 graden draai, een frisse aanpak, zonder wuivende premiers en betweterige politici.