De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni ruim 2% lager dan in juni 2011. In mei lag de productie op hetzelfde niveau als een jaar eerder. In de transportmiddelenindustrie, voedings- en genotmiddelen industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de productie fors lager dan een jaar eerder. De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie en de elektrotechnische en machine-industrie was wel hoger dan in juni 2011.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode mei-juni bijna 2% lager dan die in maart-april. De productie van de industrie lag in juni iets onder het niveau van voor de uitbraak van de kredietcrisis eind 2008.

De Nederlandse industrie behaalde in juni bijna 3% minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt kromp iets meer dan de omzet op de buitenlandse markt. De samenstelling van de werk- en feestdagen was in juni 2012 gunstiger dan in juni 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op 4%.

De toename van de industriële omzet werd het afgelopen jaar geleidelijk kleiner en is in mei omgeslagen in een krimp. Dat hangt onder meer samen met de afnemende prijsstijgingen in de industrie. In juni waren de producten van de industrie ruim 1% duurder dan een jaar eerder. Vrijwel alle branches in de industrie behaalden minder omzet dan in juni 2011. In de voedings- en genotmiddelenindustrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was het omzetverlies het grootst. Via CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: