Japan wordt eerste cashloze maatschappij: vrij spel voor digitaal geld?

4

’s Werelds grootste experiment in het gebruik van blockchain vangt aan in 2020. Zullen 127 miljoen Japanners voor cryptomunten kiezen? Dat is de hamvraag die het Massachusetts Institute of Technology (MIT) stelt. Uiteraard houdt het wereldgenommeerde instituut zich met de allernieuwste technologieën bezig. Te meer omdat Japanners zich op het gebied van betaalgewoonten onderscheiden van de rest van de geïndustrialiseerde wereld. Contant betalen, met briefjes en munten, is daar nog de gewoonste zaak. Cash is nog steeds king in Japan.

Prijskaartje

Contant betalen is duur in vergelijking met andere betaalmethoden. Er zijn de pinautomaten, wat onderhoud en bevoorrading betekent. Er is het vervoer en de verzekering van contanten. De tijd om te verhandelen, op te slaan, te beveiligen. Het kost de Japanse economie in yen zo’n 18 miljard dollar tegenwaarde per jaar! Aldus de Boston Consulting Group. Kosten die meest gedragen worden door de financiële instellingen. De overheid geeft incentives zoals belastingvoordelen en subsidies. Alles om de handel en industrie aan te moedigen alternatieven te voorzien en gebruiken. Dit in de aanloop naar het jaar 2020.

Voorproef

De eerste grote test wordt namelijk de Olympische Zomerspelen van 2020. Honderdduizenden bezoekers van meest omringende landen zoals China en Zuid-Korea worden in Tokyo verwacht. Die helemaal niét gewoon zijn om in contanten te betalen. Ze willen en zullen miljarden uitgeven, maar dan moet dit praktisch wel mogelijk zijn. Indien het Japanse financiële systeem niet op tijd klaar is met voorbereidingen, kan dat honderden miljoenen schelen. Premier Shinzo Abe wil dat tegen 2025 40 procent van alle betalingen in Japan cashloos is.

Blockchain

42 Procent van de handelaars die geen kredietkaarten aanvaarden, verwijst naar de hoge commissies die deze aanrekenen. Aldus een rondvraag van het Ministerie van Economie, Handel en Industrie. Wat wel in populariteit de laatste jaren groeit is het gebruik en aanvaarden van cryptomunten. De grootste bank van Japan en de vijfde van de wereld, bouwt ondertussen aan een betaalnetwerk gebaseerd op blockchain technologie. Het is de Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) en zij werkt hiervoor samen met het Amerikaanse Akamai Technologies. Niet onbelangrijk in deze is dat MUFG al sinds 2016 een strategische partner is van Coinbase. Die dan weer de grootste handelaar in bitcoin is ter wereld…

Crypto’s en tokens

Mizuho Financial Group, een grote holdingmaatschappij, plant haar eigen digitale munt voor maart 2019. SBI Holdings, een grote financiële dienstverlener, werkt eveneens aan digitaal betalen. Het token in ontwikkeling heet de S Coin. De kennis van blockchain in groot in het land en de houding tegenover vanwege de overheid is positief. Alleen: zal het alles de consument kunnen overtuigen? De overheid beseft in ieder geval dat ze veel te winnen heeft. Terug te winnen dan, omdat heel wat economische welvaart de laatste jaren richting buurlanden is gegaan.

Nare erfenis

Vergeten we toch niet dat net Japan slechte ervaringen uit het verleden meedraagt. Mt. Gox was de grootste bitcoinbeurs ter wereld, en gevestigd te Tokyo. In 2014 stond ze voor 70 procent van alle bitcoin handel. Het einde zette snel in toen hackers BTC stalen voor maar liefst 450 miljoen tegenwaarde in dollar. Mt. Gox ging in faillissement. De schok was wereldwijd voelbaar. Toch reageerde alvast de Japanse overheid anders dan verwacht. Zelfs toen de Coincheck beurs in januari 2018 eveneens gehacked werd. Ze zette zelfregulerende entiteiten op in de blockchainwereld. Duidde gespecialiseerde economen aan om te bestuderen hoe veiliger met de technologie om te gaan. Kort samengevat: ze leerde er een les uit. ‘As with the Mt. Gox fiasco, the government turned the Coincheck hack into a teachable moment.