Dat vraagt Kitco.com zich af, over de goudprijs, als handelaars in edelmetalen. De site biedt een schat aan informatie, nieuws, analyses, grafieken en nog veel meer. 2021 is in ieder geval slecht gestart voor het gele edelmetaal. Het eerste kwartaal van het jaar is achter de rug en de prestatie van de goudkoers is niet bepaald fraai. Van 1950 dollar per troy ounce (31,10 gram) ging het naar 1675 dollar. Om in de afgelopen week tot 12 april 2021 terug licht opwaarts te buigen tot 1740 dollar. ´This could push gold price to $1,800 next week´, luidt het nu.

Kitco.com

“What was different this week was that the Fed seems convinced that we will have to wait until next year to be proven wrong on inflation. Prior to this, markets were trying to hedge as far as this inflation risk. Now, this will get pushed much further down the road,” aldus OANDA senior market analyst Edward Moya. Dit kan alvast op korte termijn favorabel uitwerken op de goudprijs, is dan de redenering. Op dinsdag 13 april 2021 – morgen – komen de Amerikaanse inflatiecijfers uit en die kunnen wel eens een flinke uptick laten zien. ´A stronger-than-expected CPI number could trigger another rally in yields. But if gold can hold around the $1,750 level, then there is potential for the yellow metal to recover to $1,800 an ounce, analysts told Kitco News.´Deze analisten denken dat het goed mogelijk is dat de bodem voor de goudkoers vorige maand binnen is, en dat een klim naar 2000 dollar er tegen de zomer misschien wel in zit.

Concurrentie

Het is geen geheim dat de schittering van het gele edelmetaal er wat af is (of véél) met bitcoin als concurrent. Zeker omdat de institutionelen, het Grote Geld, de wereld der digitale munten heeft ontdekt. Die aandacht en daadwerkelijke participatie startten in de zomer van 2020. En ging in crescendo sinds de jaarwisseling. Plots reveleert zich daar een ander safe haven – met alle schommelingen op korte termijn erbij te nemen dan. Maar bitcoin en in zekere mate begint zich dat ook in de tweede grootste munt, ETH, ethereum, ether te laten merken – beweegt sneller en gaat hoger. Zo gezien rijdt de goudtrein heel wat langzamer.

´The Four Horsemen of the gold price apocalypse´

Kitco is wel zo fair om niet alleen voor eigen winkel te spreken. Vandaar dat het ook een artikel publiceert met bovenstaande titel. Lobo Tiggre, van The Independent Speculator, is bullish voor goud op de lange termijn, maar toont zich ook een realist. Er is geen twijfel aan voor hem dat bitcoin klanten aantrekt die anders voor een goudbelegging zouden kiezen, zegt hij. Vervolgens gebruikt hij toch wel dezelfde term die wij zelf bezigden zeker, recent – ´irrational exuberance´? Dan bedoelt Tiggre dat de enorme appetijt voor aandelen de aantrekkelijkheid van en noodzaak voor dergelijke safe havens doet afnemen. De prijsmanipulatie ziet hij als een reëel feit, al gaat hij niet zo ver als dit een ´samenzwering´ te noemen (ik ook niet). De onbekende is dan ook nog of we de inflatie alsnog zien oplopen of eerder, zoals mister Tiggre verwacht en onderstaande al in 2020 schreef, deflatie gaan krijgen.

´Het snoepje van de dag´

Voegen we hieraan nog toe dat een dollar die toeneemt in waarde, de aantrekkelijkheid van goud vermindert. Goud, zilver – alle edelmetalen en álle commodities trouwens, noteren nog steeds in dollar. Dus moeten die eerst gekocht worden vooraleer goud te kunnen verwerven. Bitcoin noemt de analist van De Onafhankelijke Speculeerder ´the flavor of the day´, wat denigrerend wel maar bitcoin is en blijft the new kid in town, en de meest volatiele waarde die er maar bestaat (toch op termijn van een jaar). En kan dit het wel opnemen op termijn tegen een edelmetaal dat sinds duizenden jaren zijn waarde bewijst…? 

Zo vader (niet) zo zoon

Hoe snel hoe hoog bitcoin et al. ook gaan, een van de meest prominente voorstanders van goud, Peter Schiff, zul je er niet aan krijgen. De Chief Executive en President van Euro Pacific Capital is en blijft een goldbug pur sang. Wel een beetje ongemakkelijk wanneer je zoon, Spencer, dan all in bitcoin zit (!) Spencer Schiff investeerde al zijn bezit beschikbaar voor investeringen in BTC toen deze nog onder de 50.000 dollar stond. Niet zo lang geleden dan, toch, met bitcoin alweer aan 60.000 dollar op moment van schrijven. Het ga beiden – alvast financieel – goed zullen we maar zeggen? Schiff denkt als econoom trouwens dat het noch deflatie, noch inflatie zal worden, waaraan de economie (en alle burgers!) zal lijden…maar stagflatie! Da´s al even erg of nog ernstiger, want het betekent oplopende inflatie tegelijk met een stagnerende economie…

 

3 reacties

  1. Sterren komen,sterren gaan….alleen goud blijft bestaan. En ja….de omwisselkoers tov geld, crypto, grond, etc…. zal op elk moment vd “dag” wel wijzigen…. maar op het einde van de “dag” blijft goud gewoon goud.
    Anders gezegd….goud loopt in cirkels en tijdens de rit zit de wind soms mee, soms tegen, maar op het einde van de rit heb je nog steeds dezelfde hoeveelheid koopkracht/gram goud.

  2. Lang geleden had ik wel bitcoin willen kopen ! Nu kopen op hoogtepunten van markt is zelfmoord. Onderbuik gevoel is altijd niet goed geweest over Crypto . Het woord crypto komt uit grieks en betekent : geheim en zaken die zich in het verborgen afspelen…. Zo heb je ook crypto joden.. Die het joodse geloof wel aanhangen maar in werkelijkheid dit niet zijn.. Ze hebben het over Coins uitgebeeld in en gouden, zilveren en bronzen coin. Het zijn geen munten maar een stukje digitaal iets in je wallet. Uitvinder blijft een mysterie wie dit is en waar die is. Voor mij een soort van pyramidespel van bepaalde elite(s) die het spelletje heel slim spelen.. Ook zal in toekomst veel (geplande) stroomstoringen komen en internet plat liggen.. Ook komst van quantumcomputers en hackers mag niet onderschat worden.. Good Luck !

  3. Oh ja !! Natuurlijk ook niet vergeten dat er ook een einde aan het feestje kan komen door regulering en als ze met eigen digitale euro crypto komen. Bitcoin word dan gewoon overbodig en is gelijk geen bedreiging meer voor The Powers that Be !! Denk dat goud en zilver nog steeds enigste asset is wat altijd blijf en zijn waarde zal houden. Goud en zilver nog steeds spotgoedkoop.. Goud had allang op 10.000 moeten staan en zilver op 1000 als de manipulatie wordt verbroken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: