Kan goud nog goedkoper of is dit een koopmoment?

De indicatoren voor wat de goudkoers betreft, hebben in de afgelopen jaren steeds gewezen op een bodem in de markt. Of zelfs een zogenaamde trend reversal, trendomkeer, wanneer die zo laag staat. Op maandag 8 maart 2021 zakt de koers per troy ounce zelfs onder de 1700 dollar. In euro is dat 1422. Dat is wat Der Goldreport schrijft. Het verleden is nooit een garantie voor de toekomst, ook en zeker niet in beleggen. Maar er bestaat ook de Engelstalige uitdrukking: ´History doesn´t repeat itself but it often rhymes´. Er zijn dus toch wel bepaalde lessen te trekken uit het verleden, in dit geval van de goudprijs. Aanwijzingen, ervaringen, net zoals TA, technische analyse een hulpmiddel en gids kan zijn. Zowel beleggers voor de lange termijn als traders kunnen er maar hun voordeel mee doen. Dit maar om te zeggen dat je ook in beleggen niet blind hoeft te varen.

Ook edelmetaal-specialist Willem Middelkoop maakt zich sterk dat de bodem in deze bereikt is. Of toch wel heel dicht moet zijn ondertussen. Twaalf uur geleden leek goud zelfs al opnieuw uit te breken:

Tenslotte nog iemand die zich eveneens in goud, zilver en de aanverwante aandelen heeft gespecialiseerd – de Vlaamse professioneel belegger Maarten Verheyen. We laten hem hier uitvoeriger aan het woord met een column die hij ook net vandaag op zijn website plaatst. De titel is al veelzeggend (wink-wink, nod-nod): 

´Goud was zelden goedkoper

Wanneer ik goud aan deze koers als ‘spotgoedkoop’ bestempel, krijg ik wel ééns de opmerking dat het bijvoorbeeld eind 2015 toch een stuk goedkoper was. 

Wie enkel kijkt naar de prijs, heeft natuurlijk gelijk.

In euro’s of dollars was de prijs toen lager. 

Maar goud kan je alleen maar correct waarderen door rekening te houden met de geldhoeveelheid….´ Leest u hier verder zo u wilt. 

Tot daar. En is dat niet waar beleggen om gaat, wanneer je successen wilt behalen over een langere periode van tijd toch: buy cheap, sell high…. Zo makkelijk! Een kind kan de was doen! Nou…

Beleggers haten goedkoop

Ik weet alvast van minstens één probleem: de meeste beleggers houden niet van goedkoop, goedkoper, goedkoopst. Van solden, afprijzingen en koopjes. Beleggers willen duur, duurder, duurst. Tja, het is een vréémd ras hoor, die beleggers. Ik maak er dan nog deel van uit, al probeer ik zelden of nooit met ´de massa´ mee te doen. Om het dan nog wat gecompliceerder te maken: de massa in beleggen heeft toch altijd gelijk! Want ze zet immers een koers, van goud, crypto of een aandeel in deze of gene richting! Ook en zelfs al heeft die massa ongelijk…dan heeft ze, op korte termijn tenminste, toch gelijk! Kunt u er nog aan uit? 

Goud en de dollar

Wat kunnen we er nog trachten aan zinnigs over te zeggen. Dat een dollar die in waarde stijgt, slecht is voor de goudkoers. Maar dat die Amerikaanse munt recent slechts herneemt op hoop, verwachting dat de (wereld)economie terug aantrekt, en fors zelfs ook. Eens alle Corona perikelen de wereld uit zijn, of de pandemie alvast onder controle komt. En dat nogal wat beleggers kiezen voor een markt die ook wel net als goud een zogenaamde safe haven kan zijn – die van de digitale munten dus, met bitoin voorop. Het zogenaamde digitale goud dus. Daar tegenover staat dat goud een verleden van 5000 jaar kan voorleggen, tegenover slechts 11 jaar wat bitcoin betreft. Wat is wijsheid? De toekomst zal het zoals altijd uitwijzen…

 

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: