‘Kans op een harde Brexit wordt groter’

12

Dat is toch de mening van Rem Korteweg, Brexit-expert van het Instituut Clingendael. Op dinsdag 29 januari 2019 wordt in het Britse parlement gedebatteerd over het ‘plan B’. Daarna wordt er ook over gestemd. Plan A van premier May werd eerder al met een grote meerderheid afgekeurd. Vermits dit alternatieve plan B zo goed als identiek is aan het oorspronkelijke, laat de uitkomst zich vermoeden. Géén plan in dat geval verhoogt de kans op een harde Brexit aanzienlijk.

“Geen twee voor twaalf maar twaalf uur”

En “de tijd tikt verder”, zegt Korteweg. Naar de cruciale datum van 29 maart 2019 toe. Het grote struikelblok is hoe de Noord-Ierse grens geregeld wordt bij een Brexit. De zogenaamde backstop. Ierland zou als lid van de EU met het VK tezamen uitstappen, maar Noord-Ierland natuurlijk niet. Dit noordelijke deel van Ierland wenst stevige garanties dat het niet anders behandeld zal worden dan de rest van de Europese Unie. Tegelijk willen zowel het VK als die EU een harde grens tussen beide delen van Ierland vermijden. Die zou immers veel meer douanecontrole en toepassing van regels vergen dan nu het geval is.

Een ‘zachte grens’?

Een ‘zachte grens’ dan zoals de onderhandelaars overeen waren gekomen in wat we plan A zullen noemen? ‘It would see Northern Ireland staying aligned to some rules of the EU single market, if another solution cannot be found by the end of the transition period in December 2020.’ Wat de voorstanders van een harde Brexit (een scheiding zonder plan dus) niet zien zitten. Die vrezen namelijk dat het Verenigd Koninkrijk alsnog voor onbepaalde tijd EU regels zal moeten volgen. Want: ‘It would also involve a temporary single custom territory effectively keeping the whole of the UK in the EU customs union – unless and until both the EU and UK agree that it is no longer necessary. Dus werd plan A weggestemd op 14 januari 2019.

30 Jaar recessie?

In The Guardian verscheen inderdaad een stuk waarin deze vrees wordt uitgesproken. Dit terwijl andere experten net het tegengestelde menen. Die hebben het dan weer over “nothing to fear” en ‘quite easily.’ Sommigen zeggen dat de EU het hardst getroffen zal worden. Anderen zijn dan weer van mening dat het net het VK is dat het zwaarst zal lijden bij de scheiding, hard of zacht. Ligt de waarheid en de realiteit misschien in het midden? Het enige dat we in ieder geval zeker weten is…dat we helemaal niéts weten! (Net als Socrates al zei maar dan in een heel andere context). Want nooit eerder heeft een land die Europese Unie verlaten, wel integendeel.

Ondertussen in Nederland

De tijd zal het zoals altijd uitwijzen zeker? Heel wat Britse bedrijven maar ook Nederlandse zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven nagelbijten. De schade voor ons land berekenen noemt NRC.nl ‘een rekensom in een dikke mist.’ Hoe dan ook wordt dinsdag 29 januari 2019 een belangrijke dag. Wéér een belangrijke dag, in deze never ending story…?