Dat is toch de mening van Rem Korteweg, Brexit-expert van het Instituut Clingendael. Op dinsdag 29 januari 2019 wordt in het Britse parlement gedebatteerd over het ‘plan B’. Daarna wordt er ook over gestemd. Plan A van premier May werd eerder al met een grote meerderheid afgekeurd. Vermits dit alternatieve plan B zo goed als identiek is aan het oorspronkelijke, laat de uitkomst zich vermoeden. Géén plan in dat geval verhoogt de kans op een harde Brexit aanzienlijk.

“Geen twee voor twaalf maar twaalf uur”

En “de tijd tikt verder”, zegt Korteweg. Naar de cruciale datum van 29 maart 2019 toe. Het grote struikelblok is hoe de Noord-Ierse grens geregeld wordt bij een Brexit. De zogenaamde backstop. Ierland zou als lid van de EU met het VK tezamen uitstappen, maar Noord-Ierland natuurlijk niet. Dit noordelijke deel van Ierland wenst stevige garanties dat het niet anders behandeld zal worden dan de rest van de Europese Unie. Tegelijk willen zowel het VK als die EU een harde grens tussen beide delen van Ierland vermijden. Die zou immers veel meer douanecontrole en toepassing van regels vergen dan nu het geval is.

Een ‘zachte grens’?

Een ‘zachte grens’ dan zoals de onderhandelaars overeen waren gekomen in wat we plan A zullen noemen? ‘It would see Northern Ireland staying aligned to some rules of the EU single market, if another solution cannot be found by the end of the transition period in December 2020.’ Wat de voorstanders van een harde Brexit (een scheiding zonder plan dus) niet zien zitten. Die vrezen namelijk dat het Verenigd Koninkrijk alsnog voor onbepaalde tijd EU regels zal moeten volgen. Want: ‘It would also involve a temporary single custom territory effectively keeping the whole of the UK in the EU customs union – unless and until both the EU and UK agree that it is no longer necessary. Dus werd plan A weggestemd op 14 januari 2019.

30 Jaar recessie?

In The Guardian verscheen inderdaad een stuk waarin deze vrees wordt uitgesproken. Dit terwijl andere experten net het tegengestelde menen. Die hebben het dan weer over “nothing to fear” en ‘quite easily.’ Sommigen zeggen dat de EU het hardst getroffen zal worden. Anderen zijn dan weer van mening dat het net het VK is dat het zwaarst zal lijden bij de scheiding, hard of zacht. Ligt de waarheid en de realiteit misschien in het midden? Het enige dat we in ieder geval zeker weten is…dat we helemaal niéts weten! (Net als Socrates al zei maar dan in een heel andere context). Want nooit eerder heeft een land die Europese Unie verlaten, wel integendeel.

Ondertussen in Nederland

De tijd zal het zoals altijd uitwijzen zeker? Heel wat Britse bedrijven maar ook Nederlandse zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven nagelbijten. De schade voor ons land berekenen noemt NRC.nl ‘een rekensom in een dikke mist.’ Hoe dan ook wordt dinsdag 29 januari 2019 een belangrijke dag. Wéér een belangrijke dag, in deze never ending story…?

12 reacties

  1. Op https://www.politico.eu/article/marine-le-pen-backs-britains-membership-in-reformed-eu-brexit/ “Marine Le Pen backs Britain’s membership in ‘reformed’ EU” en https://www.joe.co.uk/news/state-of-emergency-no-deal-brexit-217311 “UK preparing to declare ‘state of emergency’ in case of No Deal Brexit disorder”. Zie verder https://www.businessinsider.nl/kabinet-krijgt-van-de-tweede-kamer-maximaal-6-maanden-extra-macht-voor-noodingrepen-bij-rommelige-brexit/ “Kabinet krijgt van de Tweede Kamer maximaal 6 maanden extra macht voor noodingrepen bij rommelige Brexit”. In die tijd kan het kabinet wel per decreet keiharde maatregelen doordrukken die ons hard zullen raken.

  2. Ik ben het eens met Rem Korteweg. In plaats van een korte remweg bewandelt GB de lange remweg met alle gevolgen van dien. Maar in de toekomst is het koffiedik kijken. Een mogelijke recessie van 30 jaar zal dan ook betrekking hebben op veel andere landen. Het gaat niet alleen om het afbreken van de EU, waarvan GB als eerste de sovjet-EU verlaat. Bij de toenemende economische onzekerheid met diverse oorzaken wordt dat wereldwijd gevoeld. Het globalisme verkeert in een eindfase en trekt de hele boel mee. De grote schuldige van de aanstaande (diepe) recessie is de mondiale schuldenberg die alles doet schuiven. Zo simpel is het. Men zoekt graag andere oorzaken, zoals de Brexit, de handelsbelemmeringen, ruzie makende EU-staten en noem maar op. De werkelijke onderliggende oorzaak is de te hoge mondiale schuldgraad, alleen is het moeilijk toegeven dat we onze westerse welvaart hebben gekocht met geleend geld.

  3. Die Brexit is één grote grap. Ze zit als een kat in het nauw. Uitstel is het enige wat nu mogelijk is. Verwacht dat het hrde brexit wordt. Bedrijven zijn al aan het hamsteren, nog maar 2 maanden. Wordt een bommetje hoor!!

  4. Op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/29/trekt-trump-de-vs-terug-uit-de-navo/ “Onrust bij de NAVO: Trekt president Trump de VS terug uit het bondgenootschap?”:

    Maandag stuurde secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg het toetredingsprotocol voor Noord-Macedonië naar de 29 NAVO-lidstaten. Maar wat een bewijs had moeten worden van de blijvende aantrekkingskracht van het bondgenootschap, werd helemaal overschaduwd door de vrees dat een ander lid zal vertrekken. De Amerikaanse president Donald Trump blijft in gesprekken met adviseurs geregeld terugkomen op zijn idee dat het bondgenootschap de Verenigde Staten vooral veel geld kost en dat Amerika er zich maar beter uit kan terugtrekken.

    Een geopolitieke vergissing met epische proporties

    Met een Amerikaanse terugtrekking uit de NAVO blijven de Europese bondgenoten verweesd en onbeschermd achter

    Met de Brexit samen betekent dit dan het einde van de Transatlantische op Angelsakische leest geschoeide wereldorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: