Theresa May kreeg het deze week al voor haar kiezen in het Britse lagerhuis. De start van het vijfdaagse debat over de Brexit deal liep vertraging op, omdat parlementsleden vonden dat ze niet konden stemmen omdat het juridisch advies over de Brexit niet volledig was gepubliceerd. Hierdoor stemde het Britse Lagerhuis begin van de week al in met een motie van minachting voor de regering van Theresa May.

Mogelijkheden Brexit

De gesprekken zijn pas net begonnen. Er zal dus zeker nog één en ander staan de gebeuren de komende dagen. Volgende week zal de echte officiële stemming plaatsvinden. May heeft minimaal 320 stemmen nodig om het Brexit akkoord door het Lagerhuis te krijgen. De verwachting is dat ze dit niet zal gaan halen. Na de stemmingen zullen er verschillende mogelijke uitkomsten zijn. De ene nog onwaarschijnlijker dan de ander. Statista heeft de volgende infographic gemaakt om enigszins een beeld te geven wat er allemaal kan gaan gebeuren aangaande de Brexit:

brexit stemming

Totale plaatje

Hieronder tevens via Statista een overzicht van de stappen die ons nog te wachten staat omtrent de Brexit. Een No Deal Brexit is volgens velen een economische ramp, waardoor een chaotische situatie zal ontstaan. Een harde brexit zal grote gevolgen hebben voor de handel, het goederenverkeer (import/export en het personenverkeer.

brexit planning

6 reacties

  1. Het kabinet wil met een Brexit-noodwet buiten het Parlement om (Verzamelwet Brexit) meer bevoegdheden krijgen, mocht er een no-deal Brexit komen. De Tweede Kamer is terecht kritisch darover, lees ik op https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4508176/tweede-kamer-kabinet-moet-noodwet-brexit-aanpassen “Tweede Kamer: kabinet moet noodwet brexit aanpassen”. Zie ook https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/06/hoogleraren-laken-brexit-noodwet-a3059671 “Hoogleraren laken Brexit-noodwet De wet die ministers veel macht geeft bij chaos bij Brexit, is volgens experts strijdig met de grondwet”.

    1. Hoe gaan we, of beter gezegd de EU, hier ooit nog uitkomen? Chaos is straks niet meer te overzien met opnieuw uitstel of wat dan ook. Beleggers houden niet van onzekerheden. Zijn nu al hopeloos in mineur door meerdere oorzaken. Italië, VS contra China, en straks Brexit-chaos erbij. AEX om 17:00 uur vandaag onder 500. Het gaat stinken.

      1. Kan zomaar wezen dat de Brexit samen met de handelsoorlog tussen VS en China en de perikelen rondom Italië een veel grotere financiële en economische crisis zal veroorzaken dan de crisies (Grote Recessie en de Eurocrisis) die volgde op de val van Lehman Brothers. Erg opvallend dat de stemming over de Brexit in het Britse Lagerhuis op 11 december is, het getal 11 is namelijk binnen de occulte wereld het getal van chaos en wanorde.

        Een giftig cocktail bij een economische recessie zijn forse lastenverzwaringen door het klimaatbeleid in combinatie met bezuinigingen en andere lastenverzwaringen.

        1. Vergeet de gele hesjes niet. Het lijkt er op dat de slapende massa wakker wordt. Men ziet nu wat de globalisering heeft aangericht. Het zijn vooral de mensen uit de middenklasse die nu in opstand komen. We hebben het gezien in Parijs hoe makkelijk de vergeten onderlaag zich aansluit en de boel in de fik zet. Mensen hebben de onvrede lang onderdrukt omdat ons via de media wijs werd gemaakt dat het leven goed is in onze westerse verzorgingsstaat. Via de TV zien we alleen de weelde van de showbizz en massa’s pulp. De ellende zapt men weg. De realisten vinden we op wat alternatieve websites die elkaar via ingewonnen info op de hoogte houden van de echte ontwikkelingen die er toe doen. Die spelen zich af op de achtergrond en is voor de massa niet interessant. Mij is opgevallen dat meer mensen zich afwenden van de staatspulp-TV en hun info zoeken op het internet. Wel ff leren om het nepnieuws te onderscheiden. Helaas is ook op het internet veel rommel maar de nuchtere analisten prikken daar doorheen. Op deze wijze is nu een langzaam protest ontketent.

          De financiële markten gingen vandaag flink de diepte in en dat wordt zelfs via de TV het land in geslingerd. De wakkeren onder ons worden daardoor nog alerter, beleggers raken in mineur, beurzen dalen nog meer en ziedaar de neerwaartse spiraal Alles te samen heeft dat een negatieve impact en weldra zien we economische groei omslaan naar krimp. Dan gaan de poppetjes dansen. Het verschil met de vorige recessie is dat beleidsmakers van centrale banken heel nerveus worden omdat ze de rentestandaard nog niet hebben kunnen terug brengen tot een normaal peil om vervolgens de rente weer te laten dalen om de economie uit het slop te trekken. En dan komt die giftige cocktail met forse lastenverzwaringen door het klimaatbeleid in combinatie met bezuinigingen en andere lastenverzwaringen. Om dan nog wat verder te doemdenken, nu ik eenmaal op gang ben. Wat te denken van die verder gaande neerwaartse spiraal wanneer door bezuinigingsbeleid er nog minder wordt uitgegeven en vooral ook nog minder wordt geleend? Dan raken banken in de problemen vanwege wantrouwen onder de rekeninghouders die al geen rente meer ontvangen en nog meer vanwege wanbetalers die door ontspoorde werkloosheid hun leningen niet meer afbetalen. Dit gaat terdege een rol spelen omdat we nog altijd tegen nulrente aanzitten. En zouden centrale banken het aandurven om de negatieve rente van min 0,4 die men onderling berekent voor gestalde gelden nog verder te verlagen? De spaarrente zou dan mee moeten naar negatief om te voorkomen dat hun hele verdienmodel naar de knoppen gaat. Hoe dan ook, de negatieve spiraal lijkt te zijn ingezet. Mensen houden dan al snel de hand op de knip bang al ze worden voor een onzekere toekomst. Ik stop hier anders wordt dit verhaal een spannende thriller. We gaan het meemaken.

          1. Vergeet niet dat bezuinigingen op uitkeringen en toeslagen in het algemeen veel minder onrust onder de werkende middenklasse veroorzaken dan forse lastenverzwaringen die vooral de middenklasse zelf hard raken, omdat het verlagen van uitkeringen en toeslagen veel meer de uitkeringsgerechtigden aan de onderkant van de samenleving raken. Bovendien hebben veel werkenden maar weinig op met Bijstandsgerechtigden.

          2. Dat werkenden weinig op hebben met bijstandsgerechtigden komt doordat werkenden hun tijd besteden aan werken en tussendoor proberen aangenaam te verpozen. Toch denk ik dat er nog maar weinig verschil bestaat in het inkomen van werkenden tot de inkomensgrens van ongeveer 35.000(modaal) en de uitkeringsgerechtigden die met een lager inkomen veelal in aanmerking voor toeslagen en soms gemeentelijke tegemoetkomingen. Vergeet ook niet dat het inkomensverschil behoorlijk minder wordt wanneer een werkende met 37.000 inkomen niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en de hoofdprijs betaalt. Huur boven de € 710,00(vrije sector). Het inkomensverschil tussen de beide inkomensgroepen is daardoor vaak klein. Je zou de ouderwetse indeling in 3 bevolkingslagen van boven- midden- en onderklasse beter kunnen vervangen met de term: de elite en de rest. Vergeet ook niet dat inkomens vanaf ongeveer 50.000 meestal een flinke hypotheekschuld meedragen wanneer deze groep de hoofdprijs betaalt voor een eigen huis vanaf 3 ton. De nivellering van eind vorige eeuw heeft flink toegeslagen in onze sociale verzorgingsstaat waardoor er m.i. nauwelijks een inkomensgrens is te benoemen tussen midden- en onderklasse. Gele hesjes worden straks aan beide groepen uitgedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: