Koopkracht steeg 1,4% in 2009

In 2009 is de koopkracht van de Nederlandse bevolking met 1,4% gestegen. Werknemers die hun baan behielden gingen er meer dan gemiddeld op vooruit. Dat komt vooral door een stijging van de lonen. De koopkracht van zelfstandigen daalde juist aanzienlijk. Wie werkloos of arbeidsongeschikt werd, ging er zeer fors op achteruit.

De koopkracht van werknemers die hun baan behielden steeg met 3,1%. Dat is meer dan gemiddeld. Mensen met een uitkering gingen er minder op vooruit. Bij de grootste groep, de gepensioneerden, steeg de koopkracht met 0,2%. De koopkracht van arbeidsongeschikten en bijstandsontvangers nam toe met respectievelijk 1,5% en 1,4%. Mensen die in 2008 en 2009 werkloos waren, kregen daarentegen te maken met een daling van 0,6%. De koopkracht van de zelfstandigen daalde in 2009 met meer dan 4%.

Werknemers die werkloos werden, leverden fors in. Hun koopkracht daalde met ruim 16 procent. Bij mensen die arbeidsongeschikt werden of met pensioen gingen, verminderde de koopkracht met ongeveer 11 procent. De 10 procent mensen met de hoogste inkomens leverden in 2009 aan koopkracht in. Zij gingen er 0,4% op achteruit. De laagste inkomensgroepen waren juist beter af dan gemiddeld. Zo nam de koopkracht van de armste 10 procent met 1,7% toe.

De koopkrachtverbetering in 2009 was ongeveer even groot als in 2008, maar kleiner dan gemiddeld in de afgelopen 25 jaar. Sinds 1985 is de koopkracht met gemiddeld 1,8% per jaar toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Eén reactie

  1. Misschien ben ik wel heel sceptisch, maar als er meer dan 10 procent extra euro’s zijn bijgedrukt over 2009 dan zou er toch een groei van de economie en de lonen moeten zijn geweest van 11,4%. Ik heb geen veranderingen gezien in belastingmaatregelen daar kan ik ook geen koopkracht verschil uit halen Ergo hoe komt het CBS in hemelsnaam aan deze cijfers?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.