3 januari is een memorabele dag voor liefhebbers van grondstoffen. Op die dag in 2008 noteert een vat olie voor de eerste maal boven de 100 dollar. In die tijd is er heel veel veranderd.

11 september 2001 is een belangrijke dag geweest voor de olieprijzen. Terwijl de wereld zich schrap zet voor een derde wereldoorlog zakken de prijzen van de toen duizelingwekkende prijs van 40 naar een schamele 20 dollar.

De verslindende tweede Golfoorlog stuwt de prijzen in geen tijd opnieuw naar de 60 dollar. Men zou haast denken dat de inval in Irak niets met massavernietigingswapens te maken gehad heeft.

De orkaan Katrina geeft de petrodollar in 2005 opnieuw een steuntje in de rug. Honderden mensen laten het leven, maar de petrodollar verstevigt haar positie daardoor wel als wereldreservemunt en breekt door de grens van de 70 dollar.

De renteverlaging van de Fed in 2007 stuwt de olieprijzen naar 90 dollar. Je zou haast gaan denken dat lage rentes niets te maken hebben met “het aanzwengelen van de economie”.

Op 2 januari 2008 is het dan eindelijk zo ver: politieke onrusten in grote olienatie Nigeria stuwen de olieprijs boven de psychologische grens van de 100 dollar. The powers that be (petrodollars!) financieren beide kanten van twee door elkaar lopende conflicten: lokale warlords die mekaar de duvel willen aandoen, en – of wat had je gedacht – de spanningen tussen de christenen en de moslims.

Nigeria heeft een christelijke meerderheid en een grote islamitische minderheid, maar het is vooral die minderheid die zich meester heeft gemaakt van de olie-ontginning en raffinage, met dank aan OPEC.

Dat zorgt natuurlijk voor spanningen, en is voor de Amerikanen een lucratieve bron van conflict gebleken.

In maart en april 2008 pieken de olieprijzen tot wel 120, en zelfs kort 130 dollar per vat. Het zijn de hoogdagen voor enerzijds Rusland, die haar politieke leverage opbouwt om haar ex-kolonies als Oekraïne de duvel aan te doen, en de Saoedi’s, die hun superwinsten aanwenden om Al Qaeda, en later IS in stelling te brengen.

In 2014-15 is het sprookje ten einde en bezwijkt de olieprijs onder het gewicht van het aanbod en de slabakkende economie van de groeilanden.

Het kan verkeren. Vandaag betaal je nog geen 37 dollar per vat. Dat is een evenaring van de “paniekprijs” bij de inval in Irak tijdens de tweede Golfoorlog en nog ruim onder de 40 dollar tijdens de eerste Golfoorlog, in september en oktober 1990.

De hoge olieprijzen hebben van Rusland opnieuw een geopolitieke wereldspeler gemaakt en de Islam toegang verschaft tot quasi onuitputbare fondsen.

Dat olie nu een slachtoffer van haar eigen succes is geworden, biedt dan weer opnieuw kansen voor Europa. We moeten ze alleen durven grijpen. We kunnen het Midden-Oosten versmachten in hun eigen overproductie en zo de bron van honderdduizenden doden en wereldwijde angst en miserie dooddrukken. We mogen deze kans niet laten schieten.

Bron: Beurs.com

15 reacties

  1. En dit is eindelijk weer eens een overduidelijk en helder geschreven verhaal over dat onbenullige oliegoedje, dat spul dat geen enkele waarde heeft maar compleet misbruikt wordt door bijna elke mondiale en zeker ook Hollandse politicus , midden oosten fatwacrimineel, islam terrorist, en nog vele genocideplegers wereldwijd,met maar één doel:macht, oorlog en tirannie.Maar het meeste valt helaas te twijfelen aan de krokodillen in de 4 jaarlijkse stemhokjes, je gunt ze eigenlijk geen andere toekomst meer.

  2. De eenheid binnen de OPEC valt verder uiteen nu Saoedie-Arabië en Iran bijna in oorlog zijn. Iran en Rusland verhogen de productie. De afname van olie-gerelateerde producten daalt constant doordat consumenten meer energiebewust denken en handelen. En niet te vergeten de opkomst van de groene stroom. De instortende economieën van olie-exporterende landen trekken straks de wereldwijde economische bedrijvigheid naar beneden. Technische analyses van onze zogenaamde beursgoeroes zeggen niets over het sentiment in de huidige geopolitieke spanningen. Dalende grondstoffen en oplopende spanningen trekken uiteindelijk de westerse economieën mee die toch al aan het infuus liggen van centrale banken. Kortom, 2016 wordt het jaar van de keiharde waarheid. De neergaande spiraal die uiteindelijk de lang verwachte crash zal inluiden.

    1. Correct. Ik denk vooral dat nationale begrotingstekorten in de westerse economieën, waarvan de schuldenberg met verwachtte olieinkomsten zijn gefinancierd, de boel onderuit gaan halen, dat is hier al aan de hand.

    2. Spanningen in het Midden-Oosten kunnen de olieprijs ook flink opdrijven met alle vervelende gevolgen voor ons, zeker wanneer er een regionale oorlog uitbreekt daar en de toevoer van olie hapert. Dit zal dan een fors hogere energierekening betekenen, juist nu het kabinet de energiebelasting op gas met 7 cent per m³ heeft verhoogd voor dit jaar.

      Zal de lang verwachte crash zich binnen enkele dagen kunnen voltrekken en wil het IMF het gehele wereldwijde financiële systeem dit jaar resetten? De Chinese aandelenbeurzen zijn vandaag gecrasht en werden vroegtijdig stopgezet, waardoor de AEX nu meer dan 2% lager staat.

      1. Gelukkig ontbreekt het niet aan sociale alternatieven die het herstel kunnen inluiden, het zal niets baten zolang economisch analfabetisme zegeviert. Wetenschap brengt het allemaal vakkundig in kaart, politiek doet alsof er nog nooit een boek geschreven werd. Het is nog amper geloofwaardig, toch gebeurt het.

      2. Op dit moment lopen de spanningen daar juist op omdat alle olie en gas leveranciers juist bezig zijn zoveel mogelijk fossiel te exporteren tegen het maakt niet uit welke prijs;Die export wordt bij een eventuele oorlog alleen maar groter om de oorlog te kunnen financieren.

        1. Misschien vinden de betrokkenen dat spelletje heel leuk, het desoriënteren van bevolkingen heeft zo z’n neveneffecten. Het noemt blijkbaar allemaal economie vandaag …

          Zij stelt dat dit een nieuwe vorm van kolonialisme voorstelt. Het ontstane puin bij een ramp is het bijna bijbels klinkende nieuwe onontgonnen land: leeg en open voor wie het wil inpalmen. Terwijl het bloed van de getraumatiseerde slachtoffers vloeit en men enkel denkt aan zelfbehoud, rinkelt de kassa van de ondernemers die de vrije markt uitroepen als enige ware. Dit met als doel winst te halen uit de desoriëntatie van de bewoners, privatiseringen doorvoeren terwijl de mensen in shock zijn en zich enkel op hun dagelijkse zorgen kunnen concentreren.

          https://nl.wikipedia.org/wiki/De_shockdoctrine,_de_opkomst_van_rampenkapitalisme

          1. Wel geinig wat je zegt Werner: Misschien vinden de betrokkenen dat spelletje heel leuk, het desoriënteren van bevolkingen heeft zo z’n neveneffecten.
            Daarbij hoef je echt niet alleen aan de economie te denken, het gaat ook op voor volksverhuizingen.

          2. Leuke vraag, waarom verhuizen ze eigenlijk? Velen hadden liever willen blijven maar misschien vliegen er teveel bommen door de lucht? Ik geloof niet dat bommen gratis te verkrijgen zijn, wel goed voor het BNP en andere malicieuze aspiraties.

          3. Betrokkenen lees (begrijp) ik hier als de mensen die daar enige invloed op uit kunnen oefenen. Ik heb het niet over de slachtoffers, of de mensen die gevlucht zijn, die worden door de betrokkenen gewoon beschouwd als collateral damage. Maar misschien was dat wel met een speciale reden? Als een vorm van opgelegde sociale innovatie door de betrokkenen die aan de touwtjes trekken?

          4. Als we dat ook sociale innovatie gaan noemen, dan kunnen we beter een ander woord verzinnen om begripsverwarring te vermijden. En zo blijven we bezig met nieuwe woorden verzinnen zonder enige waarachtige progressie. Gelukkig zijn al deze dynamieken gekend. 🙂

          5. Kom, kom Werner. Woorden als sociaal en democratisch geven nog niet het recht om aan te geven wat goed voor de mensheid is. Het zijn slechts woorden om juist begripsverwarring te veroorzaken. Zeg nou eens wat je werkelijk denkt. Alle mensen gelijk of zo? Dat wordt een robotwereld. Het gaat juist vaak om die ene man of vrouw die eens met een echt nieuwe en uitvoerbare gedachte komt. En dat geldt voor de wetenschap net zo goed als het politieke omveld. En het nieuwe artikel over klimaat stipt dit eventjes fijntjes aan. Maar ook daar hoef je het beslist niet mee eens te zijn hoor.

          6. Het is nochtans simpel Dick, vandaag hebben we verschillende werelden nodig. Langs de ene kant een wereld waar de economische analfabeten niet doorhebben dat er zoiets bestaat als ‘evolutie’ en blijven fiepen, een andere wereld waarin gebruik van het logische boerenverstand als een volwaardige optie gezien wordt. En ook hier weer geen nieuws onder de zon, denk maar even aan het verloren paradijs van Keynes. Jammer genoeg bestaat er maar één wereld en de economische analfabeten bepalen het beleid.

            Het goede nieuws is dat we evolutionair al een lange weg hebben afgelegd. Het slechte nieuws is dat we deze evolutie niet voldoende waarderen en dat leidt tot een element van de omgekeerde effectiviteit. Termen zoals loon- en systeemslaven vloeien hieruit voort en genoodzaakt een culturele correctie. Het is principieel een eenvoudig verhaal, theorie en praktijk zijn echter twee verschillende dingen.

            https://biflatie.nl/artikelen/crisis/verloren-paradijs-keynes/

  3. De enige reden waarom de olieprijs zeer zwak is komt omdat Amerika volop schalieolie is gaan winnen. De wereld heeft hierdoor een overschot (tijdelijk) aan olie. De OPEC heeft een grote klant minder (Amerika dus) en schalieolie is niet alleen in Amerika te vinden.

    Europa is nog angstig ,milieubewegingingen zijn hier sterker. De winning en voorraden aan schalieolie hebben de macht van de OPEC gebroken. De OPEC kan dit bestrijden met lage prijzen, omdat hun olie veel goedkoper valt te winnen. Tijdelijk kan de consument hiervan profiteren, nou ja , eigenlijk profiteert vooral de overheid.

    Alles zal van korte duur blijken, omdat nu geen nieuwe schaliebronnen meer worden aangeboort met als gevolg dat de bestaande schaliebronnen snel leeg zijn (2 tot 4 jaar per bron!)……..tegen deze lage prijzen, zal Amerika weer een grote importeur gaan worden……..

    Er zal op termijn een balans in prijs moeten worden gevonden, zodat een klein schalige schalieolie winning rendabel is (en de teerzanden in Canada) en de OPEC landen genoeg winst kunnen maken…….Eind 2016 verwacht ik de olieprijs rond de US 60,- en daarmee zal aan onze pomp weer gewoon € 1,60 (of meer) worden betaalt per liter….helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: