Nationale studentenstaking voor het klimaat

Op donderdag 25 april 2019 organiseert Students for Climate een nationale studentenstaking in Amsterdam tegen klimaatverandering. Geïnspireerd door de internationale scholierenstakingen. Students for Climate is een vereniging met tal van locale vestigingen. De bedoeling is om elke donderdag voortaan te gaan demonstreren. In plaats van te studeren? Dat heeft ook weinig nut nog, volgens hun Manifesto. ‘Waarom zou je nog studeren als je geen toekomst hebt?’

Klimaatrevolutie

Verder staat in hun beginselverklaring: ‘Kom in actie tegen klimaatverandering! Wij, studenten van Nederland, gaan iedere donderdag staken tegen het falende klimaatbeleid en de teloorgang van onze planeet. Wij doen dit naar Belgisch voorbeeld. Samen met scholieren en studenten door heel Europa zullen wij systeemverandering in plaats van klimaatverandering afdwingen.’ Scholieren, studenten nu ook in tal van landen verenigen zich steeds meer. Om politiek, bedrijfsleven, verantwoordelijken, aan te zetten tot meer en betere actie tot bescherming van ons klimaat. Ze eisen geen maatregeltje hier en een wetje daar meer, maar niets minder dan een klimaatrevolutie. Een zogenaamde ‘collectieve groene toekomst.’

Miljonair- en miljardair-vriendjes

Dat dit niet van een leien dak zal gaan, zonder slag of stoot, beseffen ze wel degelijk. ‘What politicians and businesses propose instead is a pathetic persiflage of that future. Their unwillingness to make a real change is evident: once ‘going green’ starts hurting the pockets of their millionaire and billionaire friends, their profits triumph over our future.’ Kijk eens aan wat een Zweeds meisje van 15 allemaal in gang gestoken heeft… De jeugd is mondiger geworden, en persoonlijk kunnen we dit alleen maar toejuichen. Wel met dit voorbehoud: die jeugd dient dan wel consequent te zijn .In hun eigen, private, jonge leven ook ‘groener’ dus minder vervuilend te zijn! Bijvoorbeeld: de fiets nemen in plaats van door moeder naar school gebracht te worden? Kiezen voor recycleerbare verpakkingen. Minder vlees eten ook? Er bestaan tal van manieren om groener te gaan leven…

Doodgezwegen?

De start is om 13:00 aan de Dam te Amsterdam. Het is ons opgevallen dat over deze betoging, studentenstaking, heel weinig terug te vinden is in de media. Zeker nationaal. Zelfs Nu.nl, nochtans een van de grote nieuwsbrengers van Nederland, wijdt er (nog) geen letter aan. Misschien wanneer de actie start of in volle gang is? Maar zelfs een intensieve zoektocht op Google levert weinig gegevens of resultaten op. Je moet er ook echt naar gaan zoéken… Zwijgen the powers that be dit evenement soms dood? De media? Of zijn we nu compleet paranoïde aan het worden? Of wordt het een non-event waar geen kat op af komt? Te onbelangrijk om te vernoemen? In ieder geval: dankzij Biflatie bent u nu allen wel op de hoogte. Van de klimaatstaking door studenten in Nederland, georganiseerd door Students for Climate NL en 22 anderen.

Nederland doét, en Nederland doet dat goéd

De Nederlandse regering heeft zich geëngageerd om nationaal tegen 2030 de helft minder CO2 uit te stoten dan in 1990. De vrees is echter reëel dat die doelstelling niet gehaald zal worden, zonder extra maatregelen. PvdA en GroenLinks legden ondertussen een plan op tafel om alsnog ons engagement te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft op woensdag 23 april bevestigd dat hun berekeningen kloppen. En u, beste lezers, heeft u er eventueel wat voor over om onze kinderen en kleinkinderen een gezondere, meer groene wereld na te laten? In ieder geval staat vast dat ‘(…) de CO2-doelen worden gehaald, de kosten voor rekening van de industrie zijn en de opbrengsten worden teruggesluisd via een lagere energierekening voor huishoudens en het stimuleren van duurzame energie voor het bedrijfsleven.’ Het kabinet verwacht om nog voor de vakantieperiode een klimaatakkoord rond te hebben.

10 reacties

 1. Een beter klimaat, een beter leefmilieu, oké. Maar tegen welke prijs? Zijn wij bereid om daarvoor in te leveren. Geld en luxe. “Back to basic.” Ik vraag het mij af. De studenten hebben mooi praten, ze hebben meestal (nog) geen inkomen en hebben wat dat betreft weinig in te leveren. Onderhouden door ouders en/of studielening. Veel zorgen omtrent een krimpend inkomen hebben ze niet. Nou ja, ze vergeten waarschijnlijk dat wanneer ouders inleveren ook hun zakgeld daar onder gaat lijden. Idealisten hebben nogal eens last van schijnheiligheid, vooral in de pubertijd. Ik vraag mij af hoe de lessen maatschappijleer er tegenwoordig uitzien. Wordt onze jeugd nog wel bijgebracht dat economische groei noodzakelijk is om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en de oudedagsvoorzieningen betaalbaar te houden. Ondanks de krimpende en vergrijzende bevolking van westerse landen groeit de bevolking mondiaal. Klimaatverandering kan alleen bij minder CO2-uitstoot, dus bij minder productie. Tenzij direct binnen een paar jaar alle vervuilers drastische maatregelen nemen wat bakken met geld gaat kosten. Kosten die direct en indirect worden doorberekend aan de consument. Tegelijk worden de hogere milieuheffingen in de industrie ook doorberekend, zij het met een omweg. Die omweg is de lagere winst waarover minder belasting wordt afgedragen aan de schatkist en waardoor andere belastingen moeten worden verhoogd om de overheidsbegroting niet te dwarsbomen. Of zal de belastingbetalende burger, die tegelijk ook de consument is, bereid zijn om behalve meer belasting te betalen tegelijk ook een hogere prijs te betalen voor duurdere producten. Het is niet het één of het ander, maar het is alles tegelijk. Zo simpel is het. Ons klimaat zal ons heilig moeten zijn. Allemaal prima. Maar ga dan ook bewust consuminderen en voorzie vliegtickets, tankstations en etiketten op producten van vervuilende fabrikanten met waarschuwende teksten: “pas op, gevaarlijk voor het klimaat of milieu!” Kortom, we gaan elkaar de maat nemen. Vliegschaamte, tanken wanneer het donker is, en alle vervuilende bezigheden gaan we stiekem doen zodat we niet telkens worden nagewezen door boze studenten en andere klimaatdrammers. Gelukkig tank ik vaak over de grens in Duitsland, waar het soms meer dan 20 eurocent goedkoper is, zodat niemand uit mijn omgeving een opmerking zal maken dat ik wat al te vaak smerig bezig ben.


  1. Ondanks de krimpende en vergrijzende bevolking van westerse landen groeit de bevolking mondiaal.” De autochtone westerse bevolking krimpt ja, en de vergrijzing hebben we 40 jaar zien aankomen, en dus 40 jaar de tijd gehad om dit op te vangen. Maar de totale westerse bevolking groeit nog steeds. Begin jaren zeventig toen de club van Rome ons als had gewaarschuwd de problemen waar we nu in zitten. Toen al zeiden ze dat de Nederlandse bevolking niet meer zou groeien. Toen waren er 12 miljoen Nederlanders en nu 50 jaar later zijn het er 18 miljoen ( inclusief expats, buitenlandse studenten asielzoekers en andere illegalen. Dus wat gaat de nieuwe generatie aan de overbevolking doen? Weer niets en een afrikaan in Afrika heeft een veel kleinere footprint dan in Europa, dus lekker daar laten is veel beter voor het milieu.

  2. Beste Gerrit de CO2 is een hoax hoe sneller we dat allemaal door hebben des te beter.
   De Rockefellers hebben een mega fout gemaakt Co2 is juist helemaal niet schadelijk voor het milieu. Enig idee wat het percentage van CO2 is in de atmosfeer waar we over praten?
   Het is echt miniscuul. BV termieten stoten meer C02 uit dan de gehele wereld bevolking te zamen. De 14 grootste tank bunker schepen stoten meer CO2 dan alle auto,s op deze wereld tezamen. Verbazendwekkend dat iedereen achter deze CO2 idioten aanholt! De zon is de oorzaak vooral dat het klimaat op aarde veranderd. Maar ja het moet weer flink geld opbrengen en het gepeupel laat zich weer bij de neus nemen.

 2. Ga voor de aardigheid eens op onderzoek uit om te ontdekken wie er werkelijk achter deze protesten staan en door wie ze gefinancierd worden..Dat Zweedse autistische meisje…ze wordt gefinancierd en misbruikt door een bepaald soort elite. Zeer interessant om even achter de schermen te kijken..

  1. Het is hypocrisie ten top. Er breekt een nieuwe klassenstrijd uit. De elite die de klimaatlobby lanceert om daarmee hun nieuwe energiezuinige technologieën er door te drukken. Daar tegenover de andere 90 procent minder bedeelden. Eerzame belastingbetalers mogen bloeden voor de lobby van de elite die heel slim het (links georiënteerde) onderwijs in de greep heeft om hun klimaatreligie te promoten. Nu de elite in de gaten krijgt dat het klimaatakkoord er door gedrukt gaat worden zijn ze er als de kippen bij om hun verdienmodel om te gooien en te investeren in klimaat gerelateerde technologieën. Zo werkt nu eenmaal de kracht van het grootkapitaal. Het vervelende is dat behalve het klimaat ook de schuldenberg de maatschappelijke welvaart zal gaan afremmen. Het zijn 2 processen die samen de neergaande spiraal versterken. Is dit een gelukkig toeval of een ongelukkig toeval?

 3. Krijgen we dan weer van die intelligente slogans als Destroy my Pussy , not the planet.. en Ride dicks , not cars.. om ook na zon lange demonstratie dag met zn allen bij de hamburger keten jezelf vol te vreten.. Kansloos dit , behoeft totaal geen aandacht naar mijn mening..

 4. Alsof we überhaupt nog een keus hebben. Alsof we het onomkeerbare zomaar omkeerbaar kunnen maken. Alsof deze discussie intussen niet al een halve eeuw aan de gang is. Alsof we niet hebben gefaald in onze collectieve en individuele verantwoordekijkheid.

  Langer dan 100 jaar hebben wij schaamteloos geëxperimenteerd en onze leefomgeving weergaloos vervuild. Met ‘glas in de glasbak’ voorzichtig de kaasschaaf gehanteerd als uitvloeisel van zinloos geklets.

  Maar nog steeds worden onze economie en onze ‘way of life’ gestuurd door de Heilige Olielobby. Die geen serieuze alternatieve concurrentie duldt.

  Laat het ons minstens eens proberen met eerlijkheid. Wij zijn nu niet meer in staat om de vervuiling te stoppen, laat staan terug te draaien. Omdat nu zelfs ons bloed en dat van onze nakomelingen bestaat uit olie en wij bereid (moeten) zijn om de prijs voor demgevolgen te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: