Nederland is niet meer Wietland nummer één

1

Nederland is als Wietland ondertussen voorbijgestreefd door Canada. Op 17 oktober 2018 zal het produceren, verkopen en gebruiken in Canada volledig legaal zijn. De nieuwe miljardenbusiness van cannabis is in Noord-Amerika helemaal opgelaaid. Nederland, met het gedoogbeleid altijd voorloper geweest, doet niet meer mee.

Legale cannabismarkt heeft waarde van €3 miljard

Odanks de legalisatie zullen er zekere restricties blijven. Zoals hoe de verpakking er moet uitzien, en welke bedrijven cannabis mogen produceren.  l’Institut C.D. Howe voorziet nu reeds dat de 97 uitgekozen bedrijven slechts aan een derde van de vraag tegemoet zullen komen. Dat zullen er wel 144 worden in 2019. Deloitte berekende dat de plaatselijke legale cannabismarkt 4,34 miljard Canadese dollars waard is ( omgerekend zo’n kleine 3 miljard euro). Marihuana is – net zoals alle soft- en harddrugs – altijd al big business geweest wereldwijd. Legaliseren is toch nog bijzonder controversieel in het algemeen, zelfs in Nederland. Hoewel een onderscheid gemaakt moet worden tussen legaliseren en decriminaliseren.

Wietland Nederland mist de boot

Voor zover bekend is er geen Ministerie dat heeft onderzocht welke economische gevolgen legalisering van de wietteelt zou hebben voor ons land. Professioneel telen is in Nederland nog steeds illegaal. Wel komt er hier binnenkort een vier jaar durend experiment in een aantal gemeenten met legale wietteelt. Dat de illegale wietbusiness miljarden waard is, staat wel vast. Al gaat het omwille van de illegaliteit meest om schattingen, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De Westlandse ondernemer Henk Valstar denkt in ieder geval dat “(…) Nederland de boot mist.” ‘Onder de naam NatureCanDo pleit hij er met twee andere ondernemers uit de tuinbouw voor om ook in Nederland de cannabisteelt te reguleren’.

Legaliseren = nieuwe inkomsten

Inderdaad: waarom zouden staten – toch eeuwig op zoek naar inkomsten – hier niet een flinke graan van meepikken. Het Zuid-Amerikaanse Uruguay en verschillende staten van Noord-Amerika staan al een enorm stuk verder op dit gebied. Ondertussen is veel Nederlandse expertise naar andere landen uitgeweken, zoals naar Noord-Amerika en Canada. Drugsexpert en sociaal wetenschapper Nicole Maalsté: “Het is eigenlijk een gemiste kans dat we die expertise niet hier houden.

Niet alleen om te roken

In een eerder artikel berichtte Biflatie reeds dat institutionele investeerders, grote partijen in de beleggerswereld dus, staan te trappelen om deel te nemen aan de marihuanabusiness. In Denemarken volgt nog in 2018 de eerste Europese beursgang van een wietteler: StenoCare. Ook de drankenwereld heeft haar oog geworpen op een mogelijk lucratieve nieuwe inkomstenstroom. Zoals een woordvoerder van Coca-Cola stelt:

“We are closely watching the growth of non-psychoactive CBD as an ingredient in functional wellness beverages around the world. The space is evolving quickly”.

Hoe denkt u over dit voorstel?

Een tip van ons, gratis en voor nop aan alle regeringen ter wereld. Hij is nog veel controversiëler dan het legaliseren van cannabis. Maar zou wel pakweg geschat 75% van alle misdaad ter wereld uitbannen. De meeste maffiabenden van hun grootste inkomstenbron beroven. Heel wat gevangenissen zo goed als leeg maken. Alle staten die het zouden aandurven reusachtige nieuwe inkomsten bezorgen. Die tip is: legaliseer (eveneens) hard-drugs zoals cocaïne bijvoorbeeld, en belast de verkoop. Denk nu niet direct dat we gek zijn geworden, maar lees erover en denk logisch na. Decriminaliseren betekent niet zozeer legaliseren. In 2000 haalde Portugal àlle drugs uit de criminaliteit! En de resultaten blijken op alle gebieden positief. Hoe denkt U over dit voorstel? Wij vernemen het zoals altijd graag!