Nieuwe spanningen rondom Deutsche Bank

8

(door Gerrit Welbergen) Dat het rommelt bij de Deutsche Bank(DB) is al lang bekend. En ook dat er gerommeld wordt door medewerkers op allerlei niveau. Van witwaspraktijken tot onverantwoorde verkoop van ondeugdelijke bancaire producten zoals derivaten. Hoe dan ook, DB is constant negatief in het nieuws. Op deze website zijn herhaaldelijk berichten verschenen over deze sjoemelbank. Vaak werd er gewezen op de gevaren als deze bank zou gaan wankelen. De Bank heeft namelijk een veel groter balanstotaal dan eerder de Lehman Brothers, die door een faillissement in 2008 bijna het financieel systeem naar de gallemiezen hielp.

Afbeelding van Reimund Bertrams via Pixabay 

Start Kredietcrisis

Daarna begon de kredietcrisis en moesten ook in Nederland een aantal banken met veel belastinggeld gered worden. Maar wat als de DB de glijbaan af gaat? Een redding kost teveel, in stukken knippen zal misschien te lang duren als de bank in acute nood verkeert. Een bankrun zal verstrekkende gevolgen hebben waardoor het in het uiterste geval kan gebeuren dat de overheid de bank sluit om orde op zaken te stellen. Zomaar een scenario wat bij mij opkomt. Overheden en centrale banken zijn tot alles in staat om het financiële systeem overeind te houden. Rente omlaag tot negatief en opkopen van probleemleningen door de ECB hebben ons inmiddels wakker geschud.

Verontrustend

Op Zero Hedge kwam ik dit verontrustende artikel tegen: https://www.zerohedge.com/news/2019-07-05/expect-lehman-style-scenes-outside-deutsche-bank-offices-monday-mass-firings-begin#comment_stream . Volgens financieel dienstverlener Bloomberg zou een grote klant zijn over gestapt naar andere banken, Barclays, Bank of America en anderen. Banken hangen het niet aan de grote klok als er goeie klanten weg lopen. En juist de geplaagde DB kan dat absoluut niet gebruiken. Het aandeel was net vanuit een dieptepunt een ietsje omhoog gekrabbeld na de aankondiging dat er gesneden gaat worden in personeelskosten. Beleggers zijn dan eerst blij dat er kostenbesparingen zijn maar vergeten dat een personeelsreductie intern veel onrust veroorzaakt.

Shoppen bij de buren

Dat kan de bank nu ook niet gebruiken. Hoe we het ook wenden of keren, de DB blijft de aandacht op zich gericht houden. En dat is niet best. In al deze onrust gaan ongetwijfeld meer klanten shoppen bij de buren. Er is vaak door insiders geroepen dat een val van de DB desastreuze gevolgen kan hebben voor ons financiële systeem. Maar eens opletten wanneer de mainstreammedia melding maakt van geheim overleg achter de coulissen. Spannende tijden dus.

zerohedge.com