(door Gerrit Welbergen) Dat het rommelt bij de Deutsche Bank(DB) is al lang bekend. En ook dat er gerommeld wordt door medewerkers op allerlei niveau. Van witwaspraktijken tot onverantwoorde verkoop van ondeugdelijke bancaire producten zoals derivaten. Hoe dan ook, DB is constant negatief in het nieuws. Op deze website zijn herhaaldelijk berichten verschenen over deze sjoemelbank. Vaak werd er gewezen op de gevaren als deze bank zou gaan wankelen. De Bank heeft namelijk een veel groter balanstotaal dan eerder de Lehman Brothers, die door een faillissement in 2008 bijna het financieel systeem naar de gallemiezen hielp.

Afbeelding van Reimund Bertrams via Pixabay 

Start Kredietcrisis

Daarna begon de kredietcrisis en moesten ook in Nederland een aantal banken met veel belastinggeld gered worden. Maar wat als de DB de glijbaan af gaat? Een redding kost teveel, in stukken knippen zal misschien te lang duren als de bank in acute nood verkeert. Een bankrun zal verstrekkende gevolgen hebben waardoor het in het uiterste geval kan gebeuren dat de overheid de bank sluit om orde op zaken te stellen. Zomaar een scenario wat bij mij opkomt. Overheden en centrale banken zijn tot alles in staat om het financiële systeem overeind te houden. Rente omlaag tot negatief en opkopen van probleemleningen door de ECB hebben ons inmiddels wakker geschud.

Verontrustend

Op Zero Hedge kwam ik dit verontrustende artikel tegen: https://www.zerohedge.com/news/2019-07-05/expect-lehman-style-scenes-outside-deutsche-bank-offices-monday-mass-firings-begin#comment_stream . Volgens financieel dienstverlener Bloomberg zou een grote klant zijn over gestapt naar andere banken, Barclays, Bank of America en anderen. Banken hangen het niet aan de grote klok als er goeie klanten weg lopen. En juist de geplaagde DB kan dat absoluut niet gebruiken. Het aandeel was net vanuit een dieptepunt een ietsje omhoog gekrabbeld na de aankondiging dat er gesneden gaat worden in personeelskosten. Beleggers zijn dan eerst blij dat er kostenbesparingen zijn maar vergeten dat een personeelsreductie intern veel onrust veroorzaakt.

Shoppen bij de buren

Dat kan de bank nu ook niet gebruiken. Hoe we het ook wenden of keren, de DB blijft de aandacht op zich gericht houden. En dat is niet best. In al deze onrust gaan ongetwijfeld meer klanten shoppen bij de buren. Er is vaak door insiders geroepen dat een val van de DB desastreuze gevolgen kan hebben voor ons financiële systeem. Maar eens opletten wanneer de mainstreammedia melding maakt van geheim overleg achter de coulissen. Spannende tijden dus.

zerohedge.com

8 reacties

 1. De massa is bezig met de wedstrijd die de dames van het Nederlandsch Elftal morgen moet spelen en kijken de echte problemen die er zijn weg. De DB kan binnen een week een nieuwe Banken- en Eurocrisis veroorzaken waarmee vergeleken de crisis van 2008-2009 een strandwandeling is.

 2. Vandaag, zondag 7 juli, maakte BD het nieuwe reorganisatieplan bekend:
  https://www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP-070719-121/Deutsche-Bank-schrapt-18000-banen-tot-2022.aspx
  “Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne “bad bank” op.” Het gaat hier vooral om de handel in renteproducten, zoals derivaten. Als je dan bedenkt dat de DB een derivatenpakket van 43,5 biljoen op de balans heeft staan. Als daar de klad in komt gaat die bank zeker op de fles. Benieuwd hoe de beurzen maandag reageren. Eerst omhoog waarschijnlijk en daarna weer een duik in het diepe.

  1. De Deutsche Bank komt telkens weer terug in uw verhaal en dat is volkomen terecht. Het gaat hier om enorme risico’s, waarvan de massa geen flauw benul van heeft. De DB redt zich middels creatief boekhouden er weer even uit maar op een goede donderdagmorgen doe je de TV aan en je ziet dat de nieuwe kredietcrisis aan het losbarsten is en dat een ingelaste “top” in Brussel zich gaat buigen over het lot van de Euro en een noodplan om de financiële infrastructuur weer aan de praet te krijgen en te houden.

   1. De koersbeweging van DB op de Duitse DAX bewoog vandaan inderdaad zoals ik voorspeld had. Bij opening 2 procent omhoog en daarna flink omlaag. Koersdaling van meer dan 5 procent bij sluiten van de markt. Normaal gaat de koers flink omhoog na aangekondigde (personeels)bezuinigingen van beurs genoteerde bedrijven. 18.000 Ontslagen op korte termijn betekent een flinke kostenbesparing en daar geilen beleggers op. Echter valt DB al snel door de mand doordat insiders roepen dat het te laat is en beleggers met de flinke koersdaling laten zien dat ze er niet meer in geloven. Medewerkers binnen de bank roepen zelfs dat het niet bij een bloedbad blijft onder het personeel maar ook een bloedbad kan worden op de financiële markten.

    Makkelijk te verklaren lijkt mij. Tegenover flinke bezuinigingen moeten ook hogere inkomstenverwachtingen staan. Echter kunnen de banken dat niet beloven zolang hun verdienmodel (de rente) onder druk blijft staan. Als de korte rente (bijna) gelijk ligt aan de lange rente kun je met in- en uitlenen niets meer verdienen. Beleggers weten dat. Alle bankaandelen staan om die reden onder druk. Als DB sneller blijft dalen dan andere banken en het besef groeit dat ook op lange termijn geen positieve inkomsten zijn te verwachten dan ligt hier de trigger voor een neergaande spiraal. Zal zeker versterkt worden als economische groei binnen de eurozone en daarna in de VS afneemt. Dat is de trigger voor centrale banken voor nog meer renteverlagingen. Ik hoef dan niet verder uit te leggen welke kant het opgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: