Misschien zal mijn column worden weg gezet onder het mom van nepnieuws. Als je officiële cijfers van overheidsinstituten gaat tegenspreken dan spreek je bezijden de waarheid. In deze 21ste eeuw waarin sociale media, zoals Facebook en Twitter, hun intrede deden is het al moeilijk om in deze digitale straatpraat de ware berichten te onderscheiden van de fantasieberichten. Niet voor niets wil het Politburo in Brussel filteren op het internet van de sociale media. Maar hoe moeilijk is het nu al niet om de berichten die van overheidswege worden gepubliceerd te geloven? In deze tijd met mondige burgers en kritische lezers kun je niet zo makkelijk meer berichten de wereld in slingeren die niet overeenkomen met de keiharde realiteit in onze kwetsbare samenleving. Een samenleving die niet zo makkelijk maakbaar blijkt te zijn zoals ooit socialistische politici propagandeerden.

Mooie cijfertjes voor de baas

Veel overheidsinstellingen zoals o.a. het CBS en CPB bestaan er van om hun verzamelde gegevens om te vormen tot gestroomlijnde cijfers. Als deze instituten hun bestaansrecht willen verzekeren moeten ze zich braaf gedragen naar de wens van hun meester. Dat betekent dat je niet met eigen cijfers moet gaan aantonen dat je meester een verkeerd beleid voert en dat de praktijk dus heel anders blijkt dan dat de overheid graag had gezien. Let wel, de overheid die wordt bestuurd door gekozen politieke leiders op basis van mooie beloftes. Overheid gerelateerde instanties zijn natuurlijk werkgevers waar veel (hoog) opgeleide ambtenaren een baantje vinden voor het leven en deze wel graag wensen te behouden. Dat is goed voor onze werkgelegenheid toch? Dus laten we deze instanties niet teveel aanvallen want dat zou banen kosten. En dat moeten we ten allen tijde voorkomen. Want hogere werkloosheid dan de cijfers die ik bereken dat willen we zeker niet.

Via CBS.nl

300.000 werklozen in Nederland

Waar ik mij aan erger is de begripsbepaling rondom de werkloosheidscijfers die maar wat vaak in diverse berichten worden gepubliceerd. Telkens opnieuw worden we geconfronteerd met mooie cijfers en klopt onze regeringscoalitie zich op de borst, want de oorzaak is natuurlijk het gevoerde beleid van onze democratisch gekozen regering. De publicatie van de werkloosheidscijfers op de website van het CBS begint natuurlijk met de melding dat het aantal werklozen is gedaald tot 300.000. Een percentage van 3,3 procent is superlaag, dus heel mooi. Verderop lees je dat 4,1 miljoen mensen om verschillende redenen geen betaald werk hadden en 3,8 miljoen mensen die niet zoekend of niet beschikbaar waren voor werk. Deze groep groeide in de afgelopen drie maanden wel met zevenduizend per maand. De werkzame beroepsbevolking bestaat momenteel uit bijna 8,7 miljoen personen. Dit is een hele brij aan cijfers die in één bericht worden bekend gemaakt met als voornaamste doel aan te geven dat het goed gaat in ons polderlandje. Maar is dat wel de keiharde werkelijkheid, zo vraag ik mij af?

Wat is de juiste definitie?

Volgens mij niet. Je kunt namelijk de berichtgeving ook anders uitleggen door de berekening op andere wijze uit te voeren. De lezer mag dan bepalen wat de feitelijke waarheid is. Als ik allereerst opmerk dat er nu 257.000 geregistreerde werklozen (UWV) met een WW-uitkering bekend zijn dan moeten we ons wel beseffen dat de uitkeringsduur is verkort van maximaal 3 jaar naar 2 jaar sinds 2016. Dat betekent dat langdurig werklozen al sneller niet meer worden meegeteld. Deze mensen zouden mogelijk in de bijstand vallen of afhankelijk zijn van het inkomen van een eventuele partner. Maar ook zijn er steeds meer mensen die door de hogere AOW-leeftijd er eerder de brui aan geven. Deze gaan met (vroeg)pensioen of gaan interen op hun ontslagvergoeding tot aan pensioenleeftijd. Dat is niet altijd uit luxe maar vaak vanwege fysieke condities. De zogenaamde zware beroepen.

Werkloosheid ligt eigenlijk veel hoger

Als je dan de volgende optelsom maakt dan zou mijn interpretatie van het werkloosheidscijfer heel veel hoger uitpakken dan het zogenaamde officiële werkloosheidscijfer:

Geregistreerde werkloosheid (UWV)                            :                 257.000

Mensen zonder betaald werk (zonder uitkering)            :              4.100.000

Totaal aantal personen zonder werk                              :              4.357.000

Uitgedrukt in procenten van de NL-bevolking is dat 25,5 procent. Een verbijsterende uitkomst van een eenvoudig optelsommetje. Deze benadering zal het CBS de Nederlandse bevolking nooit voorschotelen want de uitkomst klinkt veel te dramatisch. Niet geheel toevallig komt dit cijfer aardig overeen met de cijfers uit de VS, waar 21,2 procent zonder werk zitten, conform de berekening van Shadowstats.

Kijk eens goed om je heen

De institutionele berekeningen zijn conform de normafspraken van de westerse welvaartslanden. Landen waar de werkloosheid laag behoort te zijn. Dus maken we die laag. Mijn conclusie is dat er 2 definities bestaan van het werkloosheidscijfer. Het is aan de lezer om te beoordelen welke berekening geloofwaardig klinkt. Maar eigenlijk zou ik willen vragen om eens om u heen te kijken hoe druk de winkels bevolkt zijn van de goedkope winkelketens zoals de Aldi, Action, Primark, Wibra of Zeeman. Rijen langs de kassa’s en dat is niet voor niets. Ook zitten veel mensen met een valse schaamte achter hun pc en bestellen goedkope spullen via de webshops. Misschien dat mijn uitleg een beetje helpt om te laten zien dat de fraaie cijfers van onze overheid niet helemaal een echte afspiegeling zijn van onze samenleving. De cijfertjes worden opgeleukt, of beter gezegd anders gepresenteerd om ons optimistisch te stemmen zodat politici bij de volgende verkiezingen weer stemmen kunnen binnen halen op hun mooie verkiezingsbeloftes.

4 reacties

 1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2009/27/arbeidsparticipatie-in-nederland-behoort-tot-de-top-van-de-eu
  https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2017/07/arbeidsparticipatie-naar-leeftijd-en-geslacht

  Ik ben t met je optelsom eens gerrit. Er is gewoon voor zo’n 30 % van de beroepsbevolking geen werk. Alhoewel er anno 2018 voor het moment wel 1 miljoen extra banen zijn door hoogconjunctuur.
  Het arbeidsparticipatie % zal de komende jaren gestaag verder dalen door computerisering, mechanisering en degelijke.
  Wat dat betreft ben ik wel voor een basis-inkomen.

 2. Nee, nou wordt-ie mooi! Moet niet gekker worden, wil ik mijn column op Biflatie.nl delen via Facebook maar FB houdt ‘m tegen. De volgende tekst verschijnt in een schermpje:

  Je kunt deze link niet delen
  x2q4v2k7.stackpathcdn.comJe inhoud kan niet worden gedeeld, omdat deze link in strijd is met onze richtlijnen voor de community

  Ik begrijp de uitleg van FB niet helemaal maar het lijkt er toch sterk op dat het heeft te maken met de tekst in de aanhef van het artikel waarin ik schrijf: “Misschien zal mijn column worden weg gezet onder het mom van nepnieuws. Als je officiële cijfers van overheidsinstituten gaat tegenspreken dan spreek je bezijden de waarheid.”
  Te gek voor woorden dat FB mijn column op Biflatie.nl censureert. Waar blijft onze vrijheid van meningsuiting?

  Heeft iemand hier misschien een andere verklaring voor?

 3. Grappig, dat je nu pas ontdekt dat we in een milde dictatuur terechtgekomen zijn, Gerrit. Steeds meer mensen ontdekken dat.
  Jij mag niet door vertellen…… dat bijna 70% van alle gevangenen allochtonen zijn.
  Je mag niet door vertellen……. dat 66% van alle bijstandsuitkeringen naar asielzoekers en allochtonen gaan.
  Je mag niet door vertellen …….dat de echte werkloosheid drie keer hoger is dan de statistiek van het CBS.
  Je mag ook niet door vertellen ……. dat de echte inflatie gedurende de afgelopen 10 jaar bijna 6% per jaar was.
  Je mag ook niet door vertellen …. dat de volgende ‘verwarde man’ zeer waarschijnlijk weer een lid van de AA brigade is ( Allahu Akhbar )
  Je mag ook niet door vertellen …….. dat de eurofielen in Brussel minstens zo corrupt zijn als de ‘rechtsstaat’ in landen als Oekraïne en Bulgarije
  Je mag ook niet door vertellen ……… dat ons land netto 6 miljard betaald aan het Brusselse circus.

  Je moet wel geloven …………dat in Nederland het licht uitgaat als we ons losweken uit de greep van de EU diktators.
  Je moet wel geloven ……………dat de zeespiegel meters gaat stijgen als er ‘niets aan het klimaat wordt gedaan’ (de zeespiegel is bijna een meter gestegen in de laatste 1500 jaar)
  Je moet ook geloven……………. dat mensen in gele hesjes in Frankrijk, raddraaiers zijn.
  Je moet ook geloven ………….dat de misdaad van Wilders door te wensen dat er minder Marokkanen zijn, zo ernstig is, dat de rechtszaak inmiddels miljoenen heeft gekost en dat bedrag ook noodzakelijk is om rechtse meningen te bestrijden.
  Je moet ook geloven dat de NOS en NU.nl onafhankelijke media zijn die de waarheid doorgeven.
  Je moet ook geloven …… ach, zullen we alle Biflatie lezers eens uit eigen ervaring laten delen? Dan wordt deze lijst nog heel erg lang.
  Ik kom donderdag met plezier uit mijn stoel om op een partij te stemmen die niet politiek-correct is, maar waar nog nuchter wordt gedacht en die het aandurft om tegen de stroom in te roeien.

  1. Johan, de onvrede die jij beschrijft heerst al een tijdje bij een behoorlijk deel van de samenleving. Het broeit als een ondergrondse veenbrand. Er wordt voorspeld dat populistische partijen op 23 mei flinke winst gaan boeken en dat is niet verwonderlijk. De verschillen tussen arm en rijk worden te groot en dat lijkt zich nu te gaan wreken. Rijd eens een rondje door Nederland en let dan vooral op de verschillen die we zien tussen de nette villadorpen en de achterstandswijken in de grote steden. Prachtige villa’s met mooie tuinen steken mondain af tegen de grijze en grauwe buurten die we liever mijden. Het langzame proces van scheefgroei valt nu echt wel op. De economische groei van de laatste jaren is voornamelijk terecht gekomen bij de elite. De middenklasse en daaronder hadden het nakijken. In NL is het nog betrekkelijk rustig, maar ten zuiden van NL zie je echt meer armoede. Het begint al in België. Veel steden geven een trieste aanblik. En in Frankrijk hoef je maar een klein stukje van je vakantieroute af te wijken om te zien hoe vervallen sommige straten er bij liggen. De grote steden hebben grote problemen met hun banlieu. De media spreken nog altijd heel denigrerend over gele hesjes, maar het zijn mensen zoals jij en ik die met hun hesjes het beleid van Macron zat zijn. Het lijkt wel of men bewust blijft volhouden dat het gele hesjes zijn, maar het zijn wel degelijk mensen. Lijkt wel een vorm van indoctrinatie. Via de nieuwsberichten wordt ons ingeprent dat het gele hesjes zijn en zo geeft dat een verkeerd beeld. Je zou haast vergeten dat er mensen in lopen.

   Overigens stond afgelopen zaterdag een goed artikel bij de NOS online: https://nos.nl/artikel/2285290-geen-oorlog-maar-toch-11-doden-en-ruim-4000-gewonden-in-frankrijk.html . Waarom zien we deze berichten niet op het NOS Journaal en op de voorpagina van de kranten? Ik denk dat jij het antwoord al hebt gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: