De prijs van een vat ruwe olie (WTI) daalde maandag 20 april met zo’n 95%. Dit is de grootste daling ooit. Het gaat om futures ruwe olie van het mei 2020 contract. Er zijn heel weinig kopers op de termijnmarkt want de prijs van het mei contract is in duikvlucht. De oliefuture voor juni 2020 noteert op moment van schrijven rond de $22 per vat, terwijl het mei contract daalde tot onder de $1,-

Oliecrash in 2020

De olieprijs zit al maanden in een vrije val en daalde in 2020 al fors. Eerder kwamen de OPEC, Rusland en andere landen die olie produceren nog tot een akkoord om de olieproductie met 10 miljoen vaten per dag te verlagen. Hoe laag zou de olieprijs nu staan als ze dit akkoord niet hadden bereikt?

Negatieve olieprijs!?

Geld toe als je olie koopt? Ja, in ieder geval geldt dit voor een specifieke soort olie uit Canada. De prijs voor deze Canadeze olie daalde naar $-0,15. Voor een vaatje van het ruwe Canadese zwart ‘goud’ krijg je dus nu vijftien centen. Als dat geen deflationaire krachten zijn…

UPDATE: Olie crasht tot $0,01 per vat

Niemand kan nog fysieke ruwe olie kwijt en de crash gaat verder. De prijs is inmiddels ver gezakt.Inmiddels heeft de olieprijs dus een low laten zien van $0,01 (voor 159 liter ruwe olie) Een ongekende situatie, wat vooral laat zien dat niemand nog fysieke olie kwijt kan momenteel, door de enorme wereldwijde vraaguitval.

17 reacties

 1. Maar de beurzen in de VS zijn niet bepaald van streek. Kleine verliezen op dit moment(18:00 uur). Wachten natuurlijk op een rondje van de FED. Als straks de cijfertjes van de bedrijven tegen vallen en de nieuwe WW-aanvragen opnieuw de pan uitrijzen dan zal Trump wat opbeurende tweets rond twitteren en de FED z’n QE-rondje wat opvoeren. Gaat vanzelf weer goed komen. Ach, straks gaat mijn bakkie ook weer rijden. Maar ja, de niet gereden kilometers haal ik niet weer in.

 2. Olieprijs helemaal naar 0 Dollar per vat, is echt een teken dat de economieën veel harder aan het krimpen zijn dan wat het IMF vorige week nog heeft voorspeld. Een economische krimp van meer dan 100%?

  1. Nee. Ze kunnen de WTI niet kwijt. Ze moeten de olie fysiek afnemen in Cushing Oklahoma, maar daar is geen olieopslag (of al vol). Handelaren laten hun contract dan vallen. Brent olie kunnen ze op veel meer plaatsen in de opslag doen en fysiek op verschillende plaatsen leveren, dus komen ze fysiek kwijt. Hierdoor is die prijs veel hoger. Als die situatie te lang gaat duren gaan daar ook problemen ontstaan( opslag ruwe olie). Er is ook nog een verschil in oplag van ruwe olie en bij de raffinaderijen. De oliewereld is veel ingewikkelder dan men denkt.

 3. Mei contract Settled voor -$37,- per vat.. Kopers KRIJGEN dus 37 dollar per vat ruwe olie WTI die ze kopen. Illustreert enorme vraaguitval, overaanbod en geeft tevens aan dat de opslagcapaciteit zijn limiet heeft bereikt.

  1. Ja zo gaan oliebedrijven failliet, komen banken daardoor in de problemen en ontstaat er een zeer zware financiële crisis.

   1. Het feit dat we negatieve olieprijzen hebben, geeft al aan dat we in een zeer zware crisis zitten.

    De vraag is, wordt het een hele zware recessie of een depressie? En wat is fiatgeld nog waard over een jaar? En na de deflatie, wanneer komt de inflatie? Say financially safe! Buy gold! Fysiek!

    1. Nou, het einde van de Amerikaanse olie fracking boom, komt zo wie zo over een tijd ten einde. Uit drie van de vier hoofdgebieden is reeds 80/90% van gewonnen. Ik wist dit al langer omdat de zogenaamde sweet spots (daar waar meer olie gewonnen kan worden met fracken) al fors aan het interen zijn. Een put nu sluiten en later weer openen, kost 70% van de kosten van een put en gaat men waarschijnlijk niet meer doen, lees ik. Nu heeft bijvoorbeeld Rusland gigantische schalieolie velden maar de apparatuur moeten ze volledig uit het buitenland inkopen. Het is maar zeer de vraag of die straks in het grote plaatje wat kunnen betekenen. Op dit moment spelen ze nog een zeer kleine rol.

     Het probleem is dat we bij iedere crisis een trap naar beneden krijgen, hierdoor krijgt de oliewereld steeds een trap naar beneden. Het is dan niet meer mogelijk om naar het pre niveau terug te keren of zeer moeilijk/kost te veel tijd. Je zult dus gaan zien dat we langzaam steeds iets naar onderen zullen gaan, tot het kaartenhuis een keer in sodemietert. Want alle mooie verhaaltjes ten spijt, deze wereld draait voor het grootste gedeelte op olie.

     1. Als we naar een duurzame samenleving en economie toe willen moet eerst deze systeemcrisis uitrazen, want geld voor duurzaamheid is er nu niet meer. De ernst van de situatie moet nog bij de meeste mensen doordringen nu versoepelingen van de maatregelen die van belang zijn voor de economie voorlopig vooruit worden geschoven. Velen verwachten op diverse terreinen versoepelingen maar die zullen van een koude kermis thuiskomen. In onze buurlanden volgen wel wat verruimingen maar de regels waren daar veel strenger en ingrijpender dan bij ons. In Ierland bijvoorbeeld mag je je huis niet uit op straffe van een boete van € 4500,00 of 12 weken gevangenisstraf. De economische problemen zullen nog exponentieel groter worden als de grenzen internationaal tot en met augustus gesloten blijven. En daar ziet het wel naar uit.

     2. Ergens in Juni, komt men de brent olie ook niet meer kwijt is de verwachting, als het zo mager blijft. Dan krijgen we serieuze problemen…

     3. Als de olie door de straten loopt dan sleurt ie de banken en de hele santenkraam mee.

     4. Gaat onze economie dan met meer dan 100% krimpen wanneer te midden van de Coronacrisis banken omvallen en het gehele financiële systeem compleet verwoest wordt? Nu worden alleen maar economieën en samenlevingen verwoest, maar om de verwoesting compleet te maken, moet het financiële systeem instorten.

  1. Een oorlog tussen de VS en China is wel reëel mogelijk en als Iran er ook bij betrokken raakt zullen de olieprijzen sky high gaan. Deze systeemcrisis zal niet alleen digitaal maar ook militair worden uitgevochten. Ex militair Ingo Piepers heeft in 2017 een boek het licht laten zien waarin wetenschappelijk wordt aangetoond dat een systeemcrisis/wereldoorlog tussen 2018-2022 onvermijdbaar is. Lectuur voor mensen met stalen zenuwen vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: