President Trump dreigt ermee uit het Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF) te stappen. Het is het verdrag ter beperking van de ontwikkeling van kernwapens uit 1987.  Het INF was indertijd onderhandeld tussen zijn voorganger Ronald Reagan en de Russische toenmalige president Michail Gorbatsjov. Deze laatste, nu 87 jaar oud, waarschuwt de Amerikaanse president voor ‘onbedoelde gevolgen.’  “Begrijpt men in Washington echt niet waartoe dit kan leiden?” De Volkskrant bloklettert ‘Opzeggen kernwapenverdrag is voorproefje van nieuwe nucleaire tijd.‘ Het begin van een nieuwe kernwapenwedloop?

CC0 Creative Commons Pixabay

Kernwapenwedloop: Start of Stop

Op maandag en dinsdag 22 en 23 oktober 2018 was Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton op bezoek in Moskou. Hij heeft er met Russische topmensen gesproken en natuurlijk ook met president Poetin. Om Amerika’s standpunten te verduidelijken heet het. Ook het Start-verdrag uit 1991 zal ter sprake komen, waarbij afgesproken was kernwapens af te bouwen. Dat verdrag loopt af in 2021 en werd sindsdien telkens verlengd met vijf jaar. Indien Trump zijn dreigement waarmaakt, ligt de weg open om nieuwe kernwapens te ontwikkelen. Amerika reageert naar eigen zeggen slechts omdat Rusland zich toch niet aan dat verdrag zou houden. ‘De Russen dreigden ook meteen nieuwe raketten te ontwikkelen als Trump dat ook doet.’

Geld en jobs

De Franse president Macron belde Trump om te zeggen dat hij eenzijdig uitstappen een slecht idee vindt. Het Verenigd Koninkrijk staat in deze – geen verrassing hier –  wel aan de zijde van de Amerikaanse president. Er is véél geld te verdienen in de wapenindustrie. Een oorlogsindustrie zoals die mogelijk opnieuw in de maak is, zorgt tevens voor meer jobs. En het is trouwens toch maar de belastingbetaler die voor alles opdraait, dus. Trump heeft alvast ambitieuze plannen met dat belastinggeld. Zo wil hij reeds tegen 2020 een Space Force operationeel hebben. Aldus een verklaring van hemzelf en zijn vice-president Pence voor het Pentagon in augustus 2018. Een ‘ruimteleger’ dat, zoals de naam het al zegt, de ruimte zou moeten domineren. Wij vermoeden dat Donalds eerste woordje, nadat hij in juni 1946 geboren werd, niet ‘mama’ of ‘papa’ was maar ‘domineren’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: