De ontwikkelingen in Cyprus bewijzen maar weer dat bankruns nog steeds niet tot het verleden behoren in de Westerse wereld. Bankruns zijn zo oud als het banksysteem zelf en zijn misschien wel een noodzakelijk gevolg van fractioneel bankieren. Tijdens de goudstandaard was deze bankmethode net als nu niet verboden, waardoor ook toen bankruns problematisch waren.

bankrun

Te weinig geld

In een dergelijk systeem hebben banken gewoonweg niet genoeg chartaal geld (contanten) voor handen om dat aan hun depositohouders uit te betalen als deze dat allen zouden willen. Banken hebben dit geld niet op voorraad, omdat de opslag van het chartaal geld een kostbare zaak is. Tevens halen klanten normaliter niet allemaal tegelijk hun geld van de bank. Bovendien is de essentie van dat systeem dat banken slechts een fractie van de deposito’s in reserve houden.

Chartaal versus giraal geld

In een recent artikel op Zero Hedge vergeleek de auteur het totaal aan chartaal geld in omloop met het het totaal aantal deposito’s in de Verenigde Staten. In totaal is er $1.102 miljard ($1.1 biljoen) aan chartaal geld in omloop en het totaal aan giraal geld (deposito’s) is $9.294 miljard ($9.2 biljoen). Er staat dus 8.4x meer elektronisch geld op deposito’s dan er aan contanten aanwezig zijn in de Verenigde Staten.

De Nederlandse cijfers

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Bank (Fed), houdt deze aantallen bij en publiceert deze hier en hier. Voor Nederland houdt De Nederlandsche Bank (DNB) deze gegevens bij en ook zij publiceren de cijfers. In Nederland was er, zoals te zien in de onderstaande grafiek, in totaal €46 miljard aan chartaal geld in omloop in 2012. Het totaal van de deposito’s kwam uit op ongeveer €710 miljard. Als mijn berekeningen correct zijn, was er in 2012 zo’n 15.3x meer elektronisch geld aanwezig dan er contanten waren.

chartaal giraal geld nederland

Fractioneel bankieren

Ook in Nederland is er dus niet genoeg chartaal geld om aan alle verplichtingen voldoen als klanten hun geld, zoals in Cyprus, van de bank zouden willen halen. Omdat een systeem met fractioneel reserve banken in een dergelijke situatie niet het chartale geld voor handen heeft, gaan monetaire autoriteiten vaak over op kapitaalcontroles. Zo ook in Cyprus, waardoor depositohouders door de ingevoerde capital control niet meer dan €300,- kunnen pinnen en het geld niet mogen overboeken naar andere banken.

‘Cash is king’

Het betalingsverkeer loopt vast, als er in een economie (zoals in Cyprus) alleen nog maar met contanten betaald kan worden. Contant geld heeft dus een premium over elektronisch geld in tijden dat de risico’s groot zijn. Tevens kunnen overheden eenvoudig giraal geld van je afpakken, in vergelijking met chartaal geld. Cash is dus nog steeds king.

19 reacties

 1. Het gebruik van een bank word je toch opgedrongen. Sommigen kunnen het zich misschien niet goed voorstellen maar mijn vader had nog meegemaakt dat hij werd uitbetaald met een loonzakje. Als hij over de gehele maand geld zou kunnen overhouden dan had hij vrijwillig kunnen besluiten om dit op een bank te stallen. Ook had hij kunnen besluiten dit in edelmetalen of wat al niet meer te kunnen omzetten. Als je nu een nieuwe baan weet te bemachtigen dan zal je nieuwe werkgever je naar je rekeningnummer vragen waarop hij of zij het salaris kan parkeren. Vaste lasten worden veelal betaald via automatische incasso. Afhankelijk van inkomen en uitgaven kan je saldo groeien. Bovendien zal je wat geld laten staan voor die nieuwe wasmachine die er zomaar moet komen omdat de oude kapot is gegaan. Enfin, je financiële buffer die blijkbaar in crisistijden beroofd mag worden. En oh ja, voor de overheid ben je al rijk als je rond de 22.000+ Euro bezit en dat je daar gemakkelijk 4% rente op kan vangen en moet je geloof ik boven die 22.000+ belasting betalen van 1,2% Verder zie je volgens mij dat het bezit van cash geld zo’n beetje geboycot wordt daar het pinnen zo’n beetje overal wordt aangemoedigd. ‘Ze’ hebben het dus liever digitaal zodat het afromen kan beginnen wanneer dit nodig blijkt.

  Dan heb je nog de ‘stille sluip werkloze’ bankrunners, niet meegeteld in de officiële cijfers. Zij die 5.500+ bezitten. Want dat is zoooo vreselijk veel geld joh ! Nee, dan hoef je bij de NL overheid niet aan te kloppen voor wat voor een uitkering dan ook. Door de bezuinigen op cultuur heeft de broer van mijn buurvrouw zijn baan als professioneel cellist verloren. Ook materiële zaken behoren tot die 5500+ Hij kreeg dan ook het advies van het UWV zijn cello te verkopen voordat er aanspraak gemaakt kon worden op een uitkering. Wacht even hoor… die cello, is dat niet zijn lust en zijn leven ? En zijn bron van inkomsten ?

  Cash is blijkbaar King.

  1. Ik wens als belastingbetaler niet verplicht mee te betalen aan een carriere van een collïst. Hij gaat maar op straat staan of anders een productieve baan zoeken. Of CD’s verkopen of zo, of optredens/bruiloften.

    1. Tja, heel vervelend voor zo’n man, maar als je je leven lang leunt op een overheid loop je het risico dat je steun wegvalt. Moeten andere mensen die het ook moeilijk genoeg hebben hier maar voor opdraaien via belastingen? Het gaat hier om principes. Ik begrijp dat mijn reactie bot overkomt maar er zit toch wel echt een zinvolle gedachte achter. Het idee dat we niet verwachten dat we op andermans zak kunnen teren, zoals banken dat ook niet op de onze zouden moeten kunnen doen. Allemaal mogelijk gemaakt door het stemvee en onze gekozen politici. We staan er erbij en we kijken erna.

     1. Dus iedereen “moet” iets produceren.
      En “jullie” moeten dat weer consumeren.
      Snap dan dat productie het probleem niet is.
      Wij zouden slechts enkele uren per week hoeven werken om de welvaart instand te houden. De rest is rennen op de vierkante meter. Menig Braziliaan werkt een beetje en is heel wat gezonder dan die HOL-landers…
      Dus laat die cellist fijn spelen.
      Je snapt het achterliggende probleem niet maar dat leer je snel genoeg op dit forum.

     2. Iedereen in NL teert op overheid. Voetbalclub PSV, de hele bouwsector, de banken via de NHG, die 800.000 ambtenaren, iedereen.

   1. Zit je niet op een verkeerd forum? Ik kom hier juist omdat het populistische telegrof geschreeuw ontbreekt.
    Maar om inhoudelijk op je reactie in te gaan.
    Dan gaat NEEderland dus op Brazilië van 20 jaar terug lijken. Alleen het functionele staat dan nog overeind. De leuke dingen zijn nog slechts voor de elite…

 2. vandaar dat ze cash gaan afschaffen. Is inmiddels officieel beleid. Tegenwoordig kan de overheid ook automatisch geld van je rekening afschrijven. Overheidsvordering heet dat. En over niet al te lange tijd moet je voor al je aankopen een automatische incasso machtiging afgeven.

 3. @R
  Ze kunnen hem ook nog eens verwijtbaar werkloos verklaren nadat hij die cello heeft verkocht, want hij vermindert dan zijn kansen op de arbeidsmarkt. En dan moet hij het 4 maanden zonder geld stellen met daarna een strafkorting op de uitkering.

 4. Welcome to the Matrix biflaten! Waar de overheid u digitaal kan controleren, bespioneren en beperken. Zodra tshtf geldt er een opnamebeperking, onder het pyramidespel aka fractioneel bankieren is het namelijk niet uw geld. Ja, uw naam staat er wel bij, maar dat is voor de belastingdienst, of, in het gevalletje Cyprus, om uw spaargeld af te romen of om te zetten in aandelen van een bad bank.

  Mwahaha, fractioneel bankieren betekent eigenlijk dat uw spaargeld straks nog maar een FRACTIE van haar waarde kent.

 5. ING doet momenteel even een Dijsselbloemetje…

  Even een generale repetitie voor het grote graaien in de spaar- en andere banktegoeden, mocht het echt de spuigaten uit gaan lopen met ons aller nationale schuld, die ondanks 35 jaar van voortdurende bezuinigingen elk jaar weer steeds groter wordt…

  Eens kijken of ze ermee weg komen….

  1. Natuurlijk komen ze er mee weg.

   Het Grote Geld komt overal mee weg.

   Het Grote Geld is zèlf ‘de Wet’ …

 6. Het gaat een keer echt fout. Nu in het klein in Cyprus, maar als we meer hacks krijgen als vandaag, zullen steeds meer mensen vertrouwen verliezen. Geld van de bank, dan maar in aandelen, huizen, goud, bitcoins, wat dan ook, maar niet meer eng bij een bank.

  Cyprus and the Unraveling of Fractional-Reserve Banking http://www.marketoracle.co.uk/Article39713.html

 7. This alleged system, known as Fractional Reserve Banking, is seen as “fraud” by Austrian economists, and by many in the public. To inflationists, because Bernanke has hit the printing presses, dramatically increasing Base Money, and therefore money in circulation will soon explode, leading to hyperinflation.

  To Neoclassical economists, it’s just the way banking works: bank lending is controlled by the Fed because, “even if banks hold no reserves”, Fed control over the currency means that private banks must do what the Fed wants.

  http://www.businessspectator.com.au/article/2012/10/22/commodities/myth-money-multiplier?OpenDocument=&emcontent_spectators=

 8. Vandaag een storing bij de ing en ook een kleine storing bij de rabobank. Ik moest toch even denken aan een bankrun of een of andere kapitaalvlucht bij deze banken.

  Hoe dan ook we zijn fucked in nederland. Heel langzaam verdwijnen we in het schuldenmoeras. Maar een ding moet ik die politici nu meegeven. Het financiele systeem en de bankenunie en de fiscale unie etc etc. bla bla bla wordt nu gebruikt als middel om alle europese landen op een financieel wetgevende lijn te krijgen.

  Ik moet er echt van kotsen zo stadig aan. Dat ik zo de duitse grens kan oversteken vind ik wel prettig, dat ik met een 5 euro biljetjes kan betalen in duitsland vind ik ook wel prettig.
  Dat ze in brussel met een parapluvisie naar natuurbeleid kijken, is prima.
  Dat ze opdiezelfde manier aan misdaadbestrijding willen doen, criminaliteit is grensoverschrijdend, is prima.

  Maar dat ze straks gaan bepalen wat voor toiletpapier ik moet gebruiken smorgens op het toilet, vind ik minder prima.

  Dat er nederlands belastingeld gebruikt wordt om verschillende banken in verschillende europese banken te redden, vind ik te belachelijk voor woorden.
  Maar helaas mag je het hier niet meer mee oneens zijn, want als we het niet doen, is het allemaal veel erger. Zum kotsen.

 9. De wereld zit vol bedrog, het komt dagelijks in het nieuws.

  Jerome Cahuzac, minister van financieen Frankrijk heeft gelogen over zijn persoonlijke financiën.
  In november werd de minister door een Franse website ervan beschuldigd geheime bankrekeningen te hebben in Zwitserland en Singapore. Na maanden van glashard ontkennen, bekende hij gisteren dat hij al 20 jaar een geheime rekening heeft.

  Schoonzoon van de Cypriotische President zou miljoenen weggesluisd hebben.

  Oud bankier Goldman Sachs erkent fraude.

  De provinciale politiek van Overijssel maakt zich grote zorgen over 51,7 miljoen euro subsidiegeld. Volgens de Rekenkamer Oost-Nederland kan de provincie niet vertellen waaraan dit subsidiebedrag is besteed.

  Keihard liegen doen ze maar WEL anderen veroordelen.

  Wat de burgers hiervan denken zal ze een zorg zijn.

  We worden genaaid waar we bij staan!!

 10. Niks ‘looten’ ; ze betàlen er toch voor, of niet dan ?

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/4/3_Russia_%26_China_Loot_Western_Gold_While_JP_Morgan_Sells_Silver.html

  Wij in het ‘vrije’ Westen worden gewoon afgrijselijk voorgelogen over de wèrkelijke, nefast toestand waarin onze economie zich bevindt, zodat we massaal onder een narcose zijn gebracht door de media, waardoor we onze laatste èchte reddingsboei (goud&zilver) voor een habbekrats van de hand doen ..!

  Binnenkort komen we er (ook massaal) wel achter wat we tijdens onze ‘narcose’ hebben laten gebeuren-gn-gnn-GNNNN !!!

  1. Narcose, dat doen “we” in Rio ook met die arme toeristen. Denken ze een leuke dame aan de haak te slaan, krijgen ze een drankje van haar. De barman deed er al een slaapmiddel in. Daarna neemt ze je mee en zal je consumeren en val je rustig in slaap. Eenmaal wakker ben je alles kwijt.
   Vraag is dus wie in de financiële wereld de barman is en wie de verleidelijke dame…
   NB Zilver is all time high momenteel (al een jaar), op de piek in 1980 na dan. De rest zijn wat fluctuaties. Zie ook onderste grafiek:
   http://silverprice.org/silver-price-history.html

 11. Coma:… Onder narcose of in diepe slaap hypnose….

  Scam city ging over deze praktijken in Argentinie.

  Fles met ‘goede wijn’ mee op de hotelkamer van de toerist …Als hij wakker wordt na vaak 16 uur in diepe coma alles weg laptop geld creditcards.

  Waarom spreek dit zo aan …?
  Gelijke gebeurt in Eu-ropa.

  In coma door MSM -Patat -Pizza -pillen- vaccins en het -coma zuipen van jongeren the same.

  Je kan het nieuwe eu-ropa alleen bereiken dankzij coma.
  Coma.. zie de griekse burger door armoede.

  Coma… door drank food armoede schuld 40-60% beslag op je spaargeld Goud etc…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: