PFGBest failliet door fraude (MF Global 2)

11

pfgbest schandaal
Eind oktober vorig jaar ging het Amerikaanse effectenhuis MF Global mede dankzij de schuldencrisis kopje onder. Als gevolg van het faillissement van het effectenhuis waren veel bankrekeninghouders hun geld kwijt. Honderden miljoenen waren inmiddels bij JPMorgan Chase terechtgekomen. JPM is het clearing house van MF Global. De ondergang van MF Global was één van de tien grootste faillissementen in de Amerikaanse geschiedenis. Hoorzittingen volgden voor het Congress en uiteindelijk concludeerden de officials dat de het geld van de klanten niet meer traceerbaar was. Bloomberg rapporteerde in maart van dit jaar dat uit een interne memo is gebleken dat Corzine (de grote baas) directe instructies zou hebben gegeven om vermogen te gebruiken voor het geven van onderpand aan JPMorganChase.

Baas PFGBest doet zelfmoordpoging

Het ziet er naar uit dat het tweede geval in korte tijd zich heeft aangediend. Peregrine Financial Group Best verkeert sinds maandagavond in de “liquidation-only” fase. Dit houdt in dat klanten niet meer in staat zijn te handelen en alleen nog meer posities kunnen liquideren. Daarnaast is het niet mogelijk om gelden van de rekening te halen. De aanleiding voor het stopzetten van de operaties van PFG had te maken met oprichter, en enig aandeelhouder en CEO van PFGBest, Russ Wasendorf Senior. Wasendorf zou maandagochtend hebben geprobeerd om voor het hoofdkantoor van het effectenhuis, in Cedar Falls (in Iowa), zelfmoord te plegen. De laatste berichten zijn dat Wasendorf nog steeds in coma ligt.

Frauduleuze praktijken

Volgens de National Futures Association (NFA) heeft de liquidation-only status van PFGB tevens te maken met een onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden bij het effectenhuis. Peregrine Financial Group, zoals het bedrijf voluit heet, had eind april $400 miljoen onder beheer. Inmiddels zijn de fondsen onder beheer bij JPMorganChase, dezelfde bank die vermoedelijk verantwoordelijk is voor het laten verdwijnen van de fondsen bij MFGlobal. Hetzelfde patroon is te herkennen. Van de fondsen wordt inmiddels 220 miljoen dollar ‘vermist’.

Reuters kwam dinsdag met het verhaal dat de ‘boekhoudkundige onregelmatigheden’ inmiddels een zeer serieuze omvang begint te krijgen. Zo zou Russel Wasendorf Sr. een apart brievenbusnummer hebben in Cedar Falls waarin alle bankdocumenten twee jaar lang onderschept en vervalst werden om honderden miljoenen dollars aan geld te verduisteren.

Toezichthouders blijven falen

Het vreemde aan de situatie is dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder, nog geen zes maanden geleden, een verklaring van goedkeuring heeft gegeven aan PFC nadat het werd onderworpen aan een onderzoek. Eens te meer blijkt dat de instantie, die ervoor zorg dient te dragen dat klantgelden niet “rehypothecated” worden, faalt. Weer een flinke misser na hele MF Global debacle. Met een toezichthouder die het stelselmatig laat afweten, is het wachten op het volgende schandaal.

Lees ook: PFGBest mystery deepens