pfgbest schandaal
Eind oktober vorig jaar ging het Amerikaanse effectenhuis MF Global mede dankzij de schuldencrisis kopje onder. Als gevolg van het faillissement van het effectenhuis waren veel bankrekeninghouders hun geld kwijt. Honderden miljoenen waren inmiddels bij JPMorgan Chase terechtgekomen. JPM is het clearing house van MF Global. De ondergang van MF Global was één van de tien grootste faillissementen in de Amerikaanse geschiedenis. Hoorzittingen volgden voor het Congress en uiteindelijk concludeerden de officials dat de het geld van de klanten niet meer traceerbaar was. Bloomberg rapporteerde in maart van dit jaar dat uit een interne memo is gebleken dat Corzine (de grote baas) directe instructies zou hebben gegeven om vermogen te gebruiken voor het geven van onderpand aan JPMorganChase.

Baas PFGBest doet zelfmoordpoging

Het ziet er naar uit dat het tweede geval in korte tijd zich heeft aangediend. Peregrine Financial Group Best verkeert sinds maandagavond in de “liquidation-only” fase. Dit houdt in dat klanten niet meer in staat zijn te handelen en alleen nog meer posities kunnen liquideren. Daarnaast is het niet mogelijk om gelden van de rekening te halen. De aanleiding voor het stopzetten van de operaties van PFG had te maken met oprichter, en enig aandeelhouder en CEO van PFGBest, Russ Wasendorf Senior. Wasendorf zou maandagochtend hebben geprobeerd om voor het hoofdkantoor van het effectenhuis, in Cedar Falls (in Iowa), zelfmoord te plegen. De laatste berichten zijn dat Wasendorf nog steeds in coma ligt.

Frauduleuze praktijken

Volgens de National Futures Association (NFA) heeft de liquidation-only status van PFGB tevens te maken met een onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden bij het effectenhuis. Peregrine Financial Group, zoals het bedrijf voluit heet, had eind april $400 miljoen onder beheer. Inmiddels zijn de fondsen onder beheer bij JPMorganChase, dezelfde bank die vermoedelijk verantwoordelijk is voor het laten verdwijnen van de fondsen bij MFGlobal. Hetzelfde patroon is te herkennen. Van de fondsen wordt inmiddels 220 miljoen dollar ‘vermist’.

Reuters kwam dinsdag met het verhaal dat de ‘boekhoudkundige onregelmatigheden’ inmiddels een zeer serieuze omvang begint te krijgen. Zo zou Russel Wasendorf Sr. een apart brievenbusnummer hebben in Cedar Falls waarin alle bankdocumenten twee jaar lang onderschept en vervalst werden om honderden miljoenen dollars aan geld te verduisteren.

Toezichthouders blijven falen

Het vreemde aan de situatie is dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder, nog geen zes maanden geleden, een verklaring van goedkeuring heeft gegeven aan PFC nadat het werd onderworpen aan een onderzoek. Eens te meer blijkt dat de instantie, die ervoor zorg dient te dragen dat klantgelden niet “rehypothecated” worden, faalt. Weer een flinke misser na hele MF Global debacle. Met een toezichthouder die het stelselmatig laat afweten, is het wachten op het volgende schandaal.

Lees ook: PFGBest mystery deepens

11 reacties

 1. Misschien moet het volk maar eens bij JPM op bezoek om te kijken naar de vermiste centjes. Als de overheid het laat afweten MOET je als volk het recht in eigen hand nemen.
  Het CFTC mag ook wel een bezoekje krijgen.

 2. Ruben, wel even op de spelling hier en daar letten, zitten wat slordigheidjes in.
  Verder weer een goed artikel. Who’s next vraag je je af…

 3. @4: Give us a little break. We doen ons best, maar er kunnen zo nu en dan wat spelfoutjes inzitten. We vinden het belangrijker dat de cijfers kloppen :o).

  Heb er een paar uitgehaald., als je er nog meer tegenkomt (ook bij toekomstige artikelen), stuur ons even een mailtje [url]http://biflatie.nl/contact[/url], dan passen wij het (als we tijd hebben) aan…

  En, wat denk jij, who’s next?

 4. In Nederland verdwijnen ook miljoenen bij de overheid. De rekenkamer heeft al 13 jaar achter elkaar de boekhouding van de diverse ministeries niet kunnen goedkeuren. De reden hiervan is dat niet altijd duidelijk is waar het geld aan uitgegeven is. Oftwel miljoenen.

 5. @Koen, no offense! Bedoelde het alleen maar goed. Houd je scherp, maar zal voortaan dan wel een mailtje sturen.

  Op je wedervraag, ik heb geen idee. Ik ken de namen niet van al die schimmige clubjes die met geld meer geld verzinnen, danwel vaporize it into thin air…
  Heeft iemand een lijstje met/van dit soort toko’s, kunnen we gaan strepen. Misschien wel leuk als een woordzoeker 😉

 6. @Gordijnen, daar kan ik dus heel kwaad om worden! Slaat toch volkomen nergens op. Ik zou zeggen dat als een afdeling zoiets doet het moet verantwoorden. Zijn er geen bonnen, dan vlieg je eruit, zo simpel is het!
  Moest ik eens proberen op kantoor…effe een ton kwijt maken of zo, há….nou ik weet dat ik dan zonder pardon mijn biezen kan pakken.

 7. Gaengphed

  De belasting dienst legt gelijk beslag op je prive spullen, maar bij de overheid is niemand verantwoordelijk.

  Bij de overheid lijkt het dat niemand luistert naar de rekenkamer. De rekenkamer was ook tegen ESM.
  Dit kwam ook maar heel kort, in het nieuws, omdat dit natuurlijk niet pasten in het goedkeuren van de ESM.

  Ik hoop dat Duitsland dit nog gaat tegenhouden.

 8. Weer een bewijs dat menslijkheid uiteindelijk gaat overheersen aan het kapitalistische “what do i care” systeem zichtbaar wordt……

  Alles wordt langzaamaan zichtbaar voor iedereen. De slechtheid van de machthebbers…

  En steeds meer mensen begrijpen dat de banken en politici er zijn voor zichzelf en niet voor ons, de gewone mensen.

  Laat ze lekker doorgaan….want de revolutie wordt er gewoon groter van… uiteindelijk begrijpt iedereen dat we zelf moeten ingrijpen in deze onderdrukking….

  En dat zal ook zeker gebeuren…

  http://www.youtube.com/watch?v=-x8zBzxCwsM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: