Poll over Brexit (of Bremain?)

1

B

iflatie.nl wil heel graag uw mening en verwachtingen kennen over het ondertussen beruchte fenomeen Brexit. De cruciale datum van 31 oktober 2019 nadert immers met rasse schreden. Er zijn o.i. drie mogelijke uitkomsten. In feite maar twee. Maar net als zo vaak in de politieke wereld laten we ‘ruimte over om te onderhandelen.’ Welke denkt u dat het wordt? Dank voor uw deelname! 

Make your choice:

  1. een no deal Brexit. Het (nietzo)Verenigde Koninkrijk verlaat de EU zonder deal. Wanorde, chaos. Tekorten aan voedsel, medicijnen of brandstof alom misschien. Wie weet wat er dan precies gaat gebeuren? Zoals we al eerder stelden: bij een scheiding zijn er altijd twee schuldigen. En meestal verliezen beide partijen ook nog eens. Maar pas op: er bestaan beslist ook heel wat lieden die absolute voorstanders zijn van deze ‘oplossing’. Die een schitterende toekomst zien voor een Verenigd Koninkrijk dat blij is en goed af, eindelijk verlost van kolos Europa…
  2. een Brexit mét een deal. De afscheiding van het VK van de Europese Unie verloopt aldus ordelijk. Praktische afspraken worden gemaakt. Er wordt een oplossing gevonden voor de zogenaamde Ierse backstop. Douanefaciliteiten worden voorzien. Niemand hoeft met honger, ziek en zonder transport achter te blijven. En ze leefden allemaal nog lang en gelukkig.
  3. een deus ex machina. ‘Iets’ dat plotseling, onverwacht nog gebeurt, dat de zaken doet keren, de patstelling anno september 2019 oplost. Nieuwe verkiezingen? Wordt het misschien een nieuw referendum? Dat is waar oud premier Cameron trouwens voorstander van is. Beide, verkiezingen en/of referendum dan in ieder geval met nog onbekende uitkomst. Of nogmaals uitstel verleend door de EU en alzo opnieuw op de lange baan verschoven? Deze derde mogelijkheid mogelijkheid, de deus ex machina, een duiveltje dat uit het doosje springt a.h.w., kunt u kiezen wanneer ook u, net als politiek Europa, nog niet weet wàt het nu precies wordt: een Brexit of een Bremain.