Protesten en demonstraties, zo ver het oog kan zien/Is de wereld gek geworden?

Wie zich hier teveel op focust, kan al vlug tot de conclusie komen dat de wereld in brand staat. Toch kunnen we al dit burgeroproer, deze burgerprotesten niet ontkennen noch negeren. Het brandt wel degelijk op tal van plaatsen in die wereld. De vraag kan gesteld: wordt dit een uitslaande brand. Een (wereld)revolutie? Want wie heeft e.e.a. nog in de hand? Er doen zelfs geruchten de ronde dat bijvoorbeeld het oproer annex geweld in de States gedoogd wordt. Als het niet al aangewakkerd wordt. Omdat ´safety´ en ´law and order´ misschien wel het determinerende thema van de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt. Al kan dit ook voer voor complotdenkers zijn. Al dan niet slechts reëel in het hoofd van een aantal verwarde, paranoïde geesten. Helaas loopt er nog veel van dit slag lieden vrij rond! Een weldenkend mens van goede wil vraagt zich nog iets af: wat gaat er in hun hoofd om…?

Belarus

Al het oproer, de burgerprotesten en demonstraties kan wel onder één en dezelfde noemer een plaats vinden. Hoe divers de onderliggende oorzaken ook mogen zijn. Die noemer is dan: de burger is boos op zijn overheid. Duldt overheidsbemoeienis en controle en centraal zeggenschap ex cathedra niet meer. We geven een aantal voorbeelden van die diverse oorzaken en waartoe ze praktisch leiden. En hoe kunnen we dat beter doen dan aan de hand van beelden. Zo vindt in Belarus, Wit-Rusland als vroegere deelstaat van Rusland, toen nog de USSR, non-stop oppositie plaats tegen de heersende president. Na 26 jaar onder dezelfde macht van Loekasjenko te moeten leven, die zij aanzien als door en door corrupt, is het voor de plaatselijke burgers wel genoeg geweest. Het zijn die burgers versus hun overheid. De eis is te vatten onder de termen democratie en zelfbeschikkingsrecht. Zij willen anders en beter: 

Hongkong

Het geweld omwille van burgerlijke ongehoorzaamheid – eufemistisch uitgedrukt – in Hongkong is terug van nooit weggeweest. Nog steeds verzetten burgers zich tegen dominantie vanwege China. Dat het grondgebied van Hongkong gewoon als Chinees grondgebied beschouwt. Wat het in se ook is. Alleen zijn de inwoners veel meer vrijheden gewend geraakt, en geven ze die zogenaamde verworvenheden ongaarne op. De burgerstrijd is hier ook voor meer democratie en zelfbeschikkingsrecht. Opnieuw dus burger versus overheid:

Portland

Onafgebroken protesten ook in Portland, Oregon, in de VS. Dit zijn anti-racisme protesten. En ook tegen overdreven institutioneel, politiegeweld. Alweer is de overheid de schuldige, aldus deze burgers. Omdat zij laat begaan, zou gedogen. Zo werd een ongewapende zwarte man die rustig en onbedreigend in zijn wagen wilde stappen, zeven keer (7 keer!) in de rug (in de rug!) geschoten door een politieman. Nadat maanden geleden alweer een andere zwarte man letterlijk doodgedrukt, gestikt werd door blanke politieagenten. De gekleurde Amerikaan is het beu als een tweederangsburger gezien en behandeld te worden. Dit is geenszins nieuw maar een diep onbehagen dat van tijd tot tijd uitbreekt. En in se terug te voeren is op de slavenhandel waarbij zwarten uit Afrika gehaald werden. Onder meer om op de zuidelijke plantages onder vaak heel erge omstandigheden te werken. Manu militari door blanken naar Noord- en Zuid-Amerika gehaald. Maar wel met hulp en medewerking van zwarte of tenminste gekleurde slavenhandelaars. En dit van de 16de tot de 19de eeuw. De slavenhandel en het slavendom mogen sindsdien dan wel wettelijk zijn afgeschaft. In 1865. Maar niet in het hoofd van nogal wat blanke Amerikanen. 

Tal van steden en landen

Protesten en demonstraties vinden op veel plaatsen….plaats. Van Australië tot Den Haag. Van Berlijn tot in tal van steden in de Onverenigde Staten. En dit dan specifiek tegen de coronamaatregelen van overheden. Die meer en meer burgers als beknottend voor hun vrijheid vinden. Betuttelend. Overheersend. Dit is het soort protest dat ondergetekende nog steeds niet begrijpt. We deden al de oproep naar onze lezers, hier op Biflatie.nl, om het ons uit te leggen. En blijven nog altijd vragende partij!

 

 

Kijk, er zijn d.d. 7 september 2020 wereldwijd officieel qua besmettingen en overlijdens, aldus Worldometers.info:

´Coronavirus Cases:

27,295,999

Deaths:

887,593

Recovered:

19,379,209´
 

De leiders die we verdienen

 
Oké. Dat is dus met en onder alle diverse overheidsmaatregelen van makers dragen, afstand houden, handhygiëne. Simpele vraag van een simpel heerschap, ondergetekende dus: wat…als…overheden…deze…maatregelen…niét…hadden…genomen? Hoeveel erger zou een en ander dán wel zijn op moment van schrijven, in de negende maand na de vaststelling van zoiets als een Coronavirus? Hoeveel erger zou het wel zijn geweest – en wat als overheden niks, niemendal hadden ondernomen? Hoe erg zouden de verwijten dán wel niet klinken? En dat zou dan ook terecht zijn, wel terecht zijn. Doet ze te weinig of doet ze te veel – de overheid (door ons gekozen hé, niet vergeten!) is altijd de pineut. Ik besef wel degelijk dat het mode is, salonfähig om overheden van alles de schuld te geven. Da´s ook makkelijk, want dan hébben we eindelijk een schuldige. En moeten zeker niet, nooit, wat dacht u wel…de schuld bij onszelf zoeken? Wie kon zich niet inhouden van op reis te gaan? Hoeveel tienduizenden toeristen zaten en zitten er niet in Frankrijk en Spanje? Waar zien we niet toevallig dan ook opnieuw de grootste uitbraken van het virus in Europa? Precies, in beide landen. De overheid, beste mensen, lezers, burgers en buitenlui, dat zijn wij zelf. Nederland is géén dictatuur hoor! We hebben eigen verantwoordelijk en als we het grondig, tot op het hatelijke af oneens zijn met onze overheid? Hebben we dat heel onfijn aan onszelf te danken, neen: te wijten. Elke bevolking krijgt de leiders die het verdient.
 

Is de wereld gek geworden?

 
Is ´t een zwaar geval van massa hysterie? Groepswaanzin? Protesteren tegen je overheid omdat die jou zou ´beknotten´ in je vrijheid? Welke vrijheid is dat dan wel – de vrijheid om snel ziek te worden en te sterven? In dat opzicht en als het daarom draait – ga allen dan maar uw gang. Ik ga u in ieder geval niet tegenhouden. We zijn sowieso al met tevelen op deze aardbol. Maar hysterie en psychose en waanzin en masse dus? Jawel, of toch bij een zeker deel van de bevolking. Bevolkingen, want het vindt in verscheidene landen plaats. ´t Is het deel van de burgers dat bij de bedeling van hersens werd overgeslagen. Of te wenig kreeg want als laatste aan de beurt kwam. Dat al genetisch bepaald redelijk licht in het hoofd is. Makkelijk op te jutten en te manipuleren. Als was in de handen van volksmenners, demagogen en populisten. Niets in de handen (dan wapens soms, zie de gewapende betogingen in de VS). Niets in de mouwen (geen verborgen agenda´s, neen, zijn we daar zeker van?!) Maar in ieder geval niets of weinig onder de hersenpan. Mensen – sinds wanneer schieten we op de pianist? Verwijten we de boodschapper dat hij met slecht nieuws aankomt? Keren we terug naar Middeleeuwse gewoonten? Waarom worden, alvast in de VS en in België, de nationale experten, virologen bedreigd? Letterlijk, hun familie incluis. Dr Fauci. Professor Van Ranst. Omdat zij…wat? De oorzaak zouden zijn van? Enige verantwoordelijkheid in deze zouden dragen? Zijn we nu helemaal betoeterd? Is de wereld gek geworden? Ik vrees ervoor. Ik weet niet hoe u buitenkomt, gaat werken en winkelen. Maar IK reinig nog steeds heel vaak mijn handen. IK houd afstand. En IK draag dan steeds een mondkapje. Want ik wil niet graag ziek worden en sterven. Wat u…?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.