’s Werelds eerste tokenized security op een nationale effectenbeurs

0

Die primeur gaat naar, of all places…niet Londen of Tokyo. Niet New York maar de Seychellen. MERJ, de Seychelles Stock Exchange, is de eerste in deze. Ze steekt daarmee alle concurrenten de loef af die haar zeer dicht op de hielen zaten, zoals Zurich en Gibraltar. ‘Tokenized stocks are digital assets representing shares in a company. The use of blockchain technology, a decentralized ledger that underpins cryptocurrencies like Bitcoin and Ethereum, allows the easy transfer of these assets between buyers and sellers, potentially reducing costs. Because they are classified as securities, regulatory hurdles have so far prevented bourses from launching such products.’ We leggen even uit.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Alles wordt digitaal

In eenvoudige woorden: een aandeel wordt vervat in een digitaal bezit, een token genaamd. Dit kan eenvoudig van eigenaar wisselen; sneller, goedkoper dan een ‘gewone’ transfer van zo’n aandeel. En veiliger ook in principe. MERJ plant het gehele proces van de aandelenhandel te digitaliseren. Van ‘issuance to shareholder registers, to compliance, distribution and voting – ultimately reducing costs for investors,” the Indian Ocean archipelago’s bourse said.’ De technologie en blockchain die daarvoor gebruikt zal worden is ethereum (ETH). Dit eerste token is…16 procent van de eigen beurs, de MERJ dus!

M.I.T. Bitcoin Club

Jawel, die bestaat. Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology, (MIT) is zowat de best gereputeerde technische school ter wereld. In april 2018 werd er een presentatie gehouden met de veelzeggende titel: THE TOKENIZATION OF EVERYTHING.

Alles wordt tokenized

Alles van waarde kan ‘tokenized’ worden. Het is een wat manke uitdrukking voor niet-Engelstaligen. ‘Alles kan in een token vervat worden’, laat ons het daar bij houden. Goud, olie, diamanten, aandelen, vastgoed, en nog zoveel meer. Verzekeringen. De gezondheidsindustrie. Het zijn allemaal nog gecentraliseerde markten, met veel papier dat van links naar rechts verschoven wordt. Red tape, onnodige controle, misbruik zelfs en fouten. Tussenpersonen en tussenstappen die overbodig gemaakt kunnen worden. Zùllen worden! Het is de toekomst, let op onze woorden! Maar niet alleen op onze woorden. Die toekomst wordt vandaag trouwens reeds gemaakt. Het komt allemaal neer op sneller, goedkoper en veiliger. Laat dit net de drie kernwoorden zijn voor een succesvolle business…

Bitcoin is de top van de ijsberg

Het illustere onbekende genie Satoshi Nakamoto startte in 2008/2009 met géld. Papiergeld, gecentraliseerd bij en gedirigeerd door centrale banken. Dat zou digitaal geld worden. Missie geslaagd. Voor een digitale munt die pas tien jaar bestaat is ze wereldnieuws geworden. Maakt ze the powers that be behoorlijk nerveus. Zeker met nakomelingen zoals de aangekondigde libra. Plots moet er wetgeving komen, en dringend. Moet er controle komen van overheidswege. Dàt alleen is al een token, pardon: teken dat er àngst heerst in de directiekamers… Bitcoin op zich is een revolutie. Maar toch slechts het topje van de ijsberg. De grootste impact op de maatschappij, over heel de wereld vroeg of laat, is wel de techniek zelf.

De blockchain dus…

Bitcoin is gebaseerd op de blockchain technologie. De blokketen. Een digitaal grootboek of logboek met alle transacties, bewijzen van bezit, versleuteld maar onveranderlijk vastgelegd. Er kunnen blokken bijgevoegd worden, maar niet met terugwerkende kracht veranderd. What happens in Vegas…pardon: Blockchain, stays in Blockchain. Bitcoin/blockchain controleert in deze zichzelf en heeft au fond geen controle nodig. Die technologie is zo fantastisch, dat hij almaar meer in onze samenleving binnendringt. De grootste bedrijven van de wereld, tal van landen, regeringen in de wereld zijn ermee bezig. We hebben er zelfs geen idéé van welke toepassingen nog zullen komen. Maar de eer is aan de Seychellen met het eerste officiële, reglementaire token van een aandeel. Waar een klein landje groot in kan zijn…