Samenleving op slot maar financiële markten floreren

Wie had een jaar geleden gedacht dat na een virusplaag van bijna een jaar de beurzen op hun hoogste stand zouden staan terwijl de samenleving mondiaal in beperking zit. Ter beschikking gesteld aan de overheid zeg maar. Het is een niet te verklaren tegenstelling in een wereld die de laatste jaren is vol gelopen met extremen. Van het ene uiterste naar het andere uiterste. Niet alleen in de economie, maar ook in de natuur en in het klimaat zien we extremen. Het staat in de sterren zeggen wijsneuzen die verstand hebben van astrologie. Voor mij allemaal een raadsel. Gelukkig maar zou ik zeggen. Het lijkt mij verdomd saai als we exact zouden weten hoe de toekomst verloopt.

Als onzekerheden zekerheden worden

Het leven is geen rolprent waarvan we de regie zelf kunnen sturen. Dat zou heel schadelijk kunnen zijn. Als beleggers nu al weten welke bedrijfstakken slecht gaan presteren omdat er bepaalde (verhuis)bewegingen in gang gezet worden vanwege berekende natuurrampen of voorspelde oorlogen. Als we alles van te voren weten dan gaan we daarop anticiperen. Als onzekerheden zekerheden worden zal de wereld er zeker anders uitzien. Als beleggers weten dat over een paar jaar een nieuw materiaal op de markt gezet wordt dat ‘oude’ grondstoffen gaat vervangen dan gaan bepaalde bedrijven failliet. Als de mensheid weet dat we over een paar jaar ingeënt worden met een vaccin dat is voorzien met een nieuwe genetische code (mRNA) die voor eeuwig alle infectieziekten afweert dan verkeren we in een revolutie van de medische wetenschap. Zomaar een hypothese, wie weet.

Gezondheid voor geld

Als zaken voorspelbaar zijn dan is beleggen geen speculeren meer. Als de toekomst geen onzekerheden heeft dan zal het leven er anders uitzien. Onvoorstelbaar saai. Anno 2021 is het leven bepaald niet saai. Niets is zeker. Er waart een virus rond die de wereld op z’n kop heeft gezet. Om de angst voor uitsterven van de populatie te voorkomen(wie had dat ooit gedacht?) hebben regeringen mondiaal hun economieën op slot gegooid. Zomaar ineens is het leven, c.q. de gezondheid van de individu, belangrijker dan het verwerven van inkomen voor werknemers of het maken van winst voor ondernemers. Ineens gaat gezondheid voor geld. Zijn we dan nu aanbeland in de nieuwe wereld? Ik wijs maar weer naar het WEF en herhaal nog eens de uitspraak van clown Schwab: “You own nothing, but you will be happy!” Lees in dit verband ook mijn vorige column

De nieuwe wereld

Iedereen die dacht dat we ten onder gingen aan de verrijking van de kapitalisten zien stom verbaasd hoe het socialisme ineens de strijd aan gaat met het kapitalisme. Met enorme stimuleringspakketten trachten overheden bedrijven en werknemers overeind te houden. Ze lenen biljoenen op de kapitaalmarkt om de gaten te dichten. Geld lenen op de kapitaalmarkt kost niets. Beleggers betalen rente toe om een staatsobligatie aan te kopen. Welkom op de nieuwe wereld. Centrale banken verlaagden centrale rentetarieven om beleggers te bedienen. Om met geleend geld hoog renderende aandelen aan te kopen. Aandelen van Techbedrijven gingen tig keer over de kop. Welkom op de nieuwe wereld. Rente op spaartegoeden naar nul en negatief voor deposito’s. De achterliggende gedachte beginnen we langzamerhand te doorzien. Het heeft alles te maken met de aangekondigde Great Reset van het WEF. Veel spaargeld op de bankbalansen is te riskant voor hun verdienmodel. Inlenen en uitlenen met een winstgevend renteverschil is niet meer haalbaar; dus moet spaargeld van het volk dat niet rendeert naar de beurzen worden gejaagd. We zien het resultaat. Beurzen floreren ondanks dat de samenleving aan huis is gekluisterd.

Avondklok

Ondanks dat de maatschappij word afgeremd om op normale wijze geld te verdienen lopen beleggers binnen. Beurskoersen, maar ook huizenprijzen gaan door het dak in een vol gebouwd kikkerlandje. Zelfs virtueel geld doet mee in een poging de hemel te bereiken. Beleggers in cryptovaluta zijn de nieuwe miljonairs. Nogmaals, de nieuwe wereld. We leven in een tijd met ondenkbare uitersten in een wereld op z’n kop. Niets is wat het lijkt. Opgesloten in onze volgepropte huisjes maken we nu ruzie over de avondklok. Aan welke muur gaan we die nu weer ophangen. Het allernieuwste geintje van onze overheid. Wat staat ons nog meer te wachten?

GW

13 reacties

 1. Het vaccin gaat, zoals het er nu laat uitzien niet de oplossing zijn. Ik kan me in grote lijnen erg goed vinden in het interview met Mathias Desmet over massavorming. In Blackbox de meer beknopte bespreking van dit interview en het volledige interview op de site van Maurice de Hond. Al denk ik zelf dat hier toch meer aan de hand is. Maar het zou enorm schelen als de grootste groep mensen, eens wat objectiever naar de situatie zouden kijken ipv puur en alleen in standje paniek en angst te gaan vertoeven. Op deze manier komen we er niet uit en gaat alles gesloopt worden.

  https://www.youtube.com/watch?v=nzRF-AWNKeo

  https://www.youtube.com/watch?v=RWCRKl3ZAKg&feature=youtu.be

  1. Helemaal eens met jouw commentaar. Het toeval wil dat ik precies op dit moment de video van Blckbx.tv zat te bekijken. Had zelf al lang de gedachte dat de samenleving in een angstpsychose verkeert. Alleen kan ik het zelf nog niet bevatten dat hier een sturing achter zit vanuit het WEF en andere elitaire partijen. Mijn idee is nog steeds dat we aan het einde verkeren van een krediettijdperk waarbij Centrale Banken zijn uitgespeeld. Nu zijn de overheden aan de beurt, met Joe Biden in de VS voorop. Als laatste redmiddel gaan ze de geldpersen aan zetten m.b.v. fiscale stimuleringen.

   Het lijkt een samenspel met de centrale banken die nu verwachten dat regeringen de boel overeind houden. Deze lenen zich suf op de kapitaalmarkt. Dit is niet de oplossing maar de inzet naar het eindspel. De FED en ECB zouden dan nog meer schuldpapier vanuit het fiat geldsysteem moeten opkopen en blazen daarmee hun eigen balansen op. Het vertrouwen bij de slimme beleggers neemt al af. Alleen nieuwe beleggers en speculanten, de depositohouders die een negatieve rente betalen, brengen hun geld nog naar de beurzen. Puur uit angst voor de negatieve rentetarieven. Nogmaals, we verkeren in de eindfase van ons fiat geldsysteem doordat de schuldenberg dadelijk gaat schuiven.

 2. Op zich is voor alles een verkaring. Een economie heeft een hoeveelheid geld nodig dat ‘morgen’ meer moet zijn dan “vandaag”. Indien de hoeveelheid geld groeit (sneller dan de inflatie) dan groeit de economie (er is ook nog zoiets als omloopsnelheid natuurlijk). Gezien dat 95% vh geld wordt gecreeerd door leningen komt het erop neer om mensen/bedrijven en overheden steeds te verleiden om een ‘grotere’ lening te nemen dan gisteren. De “honing” voor dit gedrag is o.a. het rente tarief. In onze nieuwe wereld bedraagt het rente tarief 0% (of zelfs negatief) dus hier valt niets meer te stimuleren….en dit betekend dat iemand anders de “slack” moet oppikken. Laat dit nu de overheid zijn die omwille van COVID ongebreideld geld aan het lenen/creeeren is om (COVID te verslaan?) de hoeveelheid geld minimaal op peil te houden. Als ze dit niet zouden doen zakt het geheel in elkaar en zijn we straks “Griekenland aan de noordzee”. Dit ongebreidelde printen gaat vroeg of laat tot een heuze inflatie leiden en sommigen zien dit aankomen. Uw spaargeld brengt 0% op wat eigenlijk dan koopkrachtverlies betekend…..dus dan toch maar wat bitcoins, een stukje goud, wat aandelen, of een huisje…als alternatief voor een spaarrekening. Wellicht denkt U…dat is voor de rijken maar niets is minder waar. Joe six pack koopt een beleggingsfondsje of investeerd 50 euro maandelijks in een spaarplan. Uw bank regelt dan dat eea nr de beurs verkast wordt en ja….als iedereen hetzelfde doet dan kan de huizen/aandelen en/of bitcoin/goud koers nog heel wat stijgen. Uw MSM verteld dan dat het allemaal niet meer “normaal” is en alles op instorten staat en dat K/W verhoudingen niet meer reeel zijn…. maar dat is het eigenlijk wel.

 3. En wat als de toverwoorden “The Great Reset” door kwaadwilligen enkel worden gebruikt om de mensen angst aan te jagen voor een zogenaamd onbekend armageddon dat ons te wachten staat. Hoe het precies allemaal moet gebeuren weet niemand maar je moet het alleszins nu al beginnen vrezen. So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is…fear itself — nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance. (Franklin D. Roosevelt) “You may fool people for a time; you can fool a part of the people all the time; but you can’t fool all the people all the time.” (Abraham Lincoln). Gaat men 7 miljard mensen zo angstig maken dat ze zich dankbaar overleveren aan een niet democratisch gekozen elite? https://childrenshealthdefense.org/defender/globalist-technocrats-great-reset-plan/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=7567c856-e5e4-4025-b60c-c8c7485fa5d7. Gaan jullie dat allemaal zomaar laten gebeuren? Mag ik dat op zijn minst onwaarschijnlijk vinden?

  1. 100 miljard in een crisis dumpen, wat voor de meeste mensen niet gevaarlijk is (als je pech hebt wel natuurlijk), is gewoon niet logisch. Normaal wordt ieder miljoentje voor de zorg op een weegschaaltje gelegd.

   Net wat je zegt, misschien wordt hier gewoon een verhaaltje geprojecteerd (great reset) om iets te verhullen. Die K.S kan zo in een James Bondfilm. Ik mis nog net een witte langharige poes op z’n schoot. Mij is dat allemaal iets te “shiny”, zo nu en dan.

   1. Ha, ha die is sterk, Gerrit. Wilde ik nu ook gaan kijken.

    Ik ben net klaar met deze, hieronder. Laatste van W.S. Deze jonge Belgische socioloog zegt ook zeer zinnige dingen. Je hoeft pas vanaf minuut 40:00 te kijken, dan wordt het interessant. Laatste 25 minuutjes, zou dat interview je interesseren.

    Inderdaad. Ik begin steeds meer van de puzzel te zien, hoe meer interviews ik kijk. We moeten zoiets niet willen. Ik denk zelfs dat men dit creëert, zodat mensen vanzelf afkerig worden van controle en zo een meer lokale samenleving op gaan zetten. “You wil own nothing, but be happy”…

    https://www.cafeweltschmerz.nl/the-great-reset-mensen-weten-wel-beter-pieter-stuurman-en-filip-van-houte/

   2. Ik heb hem gezien maar ik zie veel dingen toch anders dat het beeld wat deze hoogleraar in het interview van de nieuwe wereld schetst. In heel veel toekomstvisies wordt gedaan alsof grondstoffen “abundant” zijn en dat is gewoon een illusie.

    Zelf zie ik het eerder ontwikkelen zoals in de onderstaande film Elysium uit 2013 (link Trailer onderaan toegevoegd).
    De meeste mensen hebben niets meer te zeggen, terwijl de 1% profiteert van de illusionaire wereld die Bob de Wit, de hoogleraar schetst, in deze film uiteraard nogal abstract weergegeven. Maar de boodschap is duidelijk:

    https://www.youtube.com/watch?v=QvaVRt-YS3w

    1. Goed bezig. Als we op deze manier door gaan met onze ‘studie’ krijgen we vanzelf een leerstoel aangeboden. We houden elkaar op de hoogte.

 4. De maakbaarheid is dood. Leve de maakbaarheid? De moraal (ethiek) vertelt een ander verhaal. Van de angst, bijvoorbeeld, voor de eigen overmoed en de gevolgen. Van wetenschappers die aantonen dat we de biodiversiteit en het natuurlijk evenwicht vermoorden met onze intensieve industriële vervuiling, inclusief de (ondanks de coronacrisis) recordhoge omzetten van de intensieve landbouw en de bio-industrie.

  Doorgaan met business as usual betekent onherroepelijk het begin van een pandemietijdperk.

  Zoals uit een eind oktober gepubliceerd (in de media opvallend weinig aangehaald!) rapport blijkt van de World Biodiversity Council – IPBES, Verenigde Naties – is het ontstaan van pandemieën niet primair te wijten aan Chinese eetgewoonten, maar aan industriële vernietiging van het milieu (IPBES: Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.