Steeds meer Nederlandse huishoudens beleggen

Spaarrente, daar doet haast geen enkele bank meer aan en de inflatie stijgt, waardoor spaargeld steeds minder waard wordt over de jaren heen. In 2020 steeg het aantal huishoudens dat belegd heeft naar 1,6 miljoen. Dit is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019. Een op de vijf huishoudens belegt inmiddels.

Startende belegger zoekt rendement

Uit de Consumentenmonitor Beleggen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat het merendeel van de startende beleggers hier mee begonnen is om meer rendement te behalen. Van deze groep geeft 40 procent aan al langer te willen beleggen, maar te hebben gewacht op een geschikt moment om in te stappen. In 2020 deed dit zich voor toen de coronacrisis zorgde voor een flinke dip op de beurs. Ook de beschikbaarheid van tijd en geld speelde een grote rol. Mensen die eenmaal begonnen zijn met beleggen, houden dit over het algemeen langere tijd vol. Door bewust naar uitgaven te kijken, zoals aan het eind van het jaar de zorgverzekering kritisch tegen het licht houden en energieleveranciers vergelijken in deze tijden van hard stijgende prijzen, kan geld vrijgemaakt worden om te investeren. Beleggen kan tegenwoordig al met kleine bedragen.

Beleggen met een kleine beurs

Met name twintigers en dertigers hebben de laatste jaren het beleggen ontdekt. Ook voor huishoudens met een kleine beurs is beleggen tegenwoordig zeer toegankelijk. Starten kan al met een inleg van een paar euro. Op termijn kan dit uitgroeien tot een serieus bedrag. Verstandig beleggen begint met het opstellen

van een strategie om je daar vervolgens altijd aan te houden. Bepaal wat je doel is en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Dat hangt af van je budget en wat je doel is. Indien mogelijk wordt aangeraden om maandelijks tien procent van je inkomen over te schrijven op een beleggingsrekening. Maar ook met minder inleg kan beleggen zeker de moeite waard zijn. Het onderzoek laat zien dat beleggers meer bereidheid tonen om risico’s te nemen en zichzelf minder vaak omschrijven als een voorzichtige belegger. Deze groep ziet zichzelf ook vaker als een bovengemiddeld goede belegger. Beleggers die via een app beleggen, voeren vaker transacties uit dan mensen die via de browser zelf beleggen. Het lijkt er op dat de drempel lager wordt door gebruik te maken van een beleggingsapp. Ook cryptocurrency kan eenvoudig aangeschaft worden via een app.

Liever zelfstandig beleggen

Zelfstandig beleggen is voor zes op de tien beginnende beleggers de belangrijkste manier van beleggen. Mogelijk speelt het toenemende vertrouwen in online brokers en de opkomst van gebruiksvriendelijke en laagdrempelige beleggingsapps hier een rol bij. Wie via een vermogensbeheerder of adviseur belegt, hecht over het algemeen veel waarde aan duurzaamheid en wil dat hier rekening mee wordt gehouden bij het samenstellen van het portfolio. De zelfstandige belegger heeft dit minder sterk.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: