Van Nederland tot Hongkong. Van Haïti tot Duitsland. In Spanje, Frankrijk en Ecuador… Geen (online) krant kun je inkijken of televisie/radio/internet aanzetten: de berichten over onlusten, demonstraties, stakingen stromen je toe. Met het al dan niet bijbehorende geweld van beide zijden. Ordehandhavers van de overheid versus querulanten. Ordeverstoorders. Of zijn het (geweldloze) strijders voor rechtvaardigheid? Up in your face. Wat is er hand? Biflatie.nl richt zich op woensdag 16 oktober 2019 tot Twitter en YouTube voor de recentste beelden en geluiden. En geeft er de nodige explicaties bij natuurlijk. Brace yourself!

Vuist

Pro-Independence Protesters cause travel chaos at Barcelona airport,’ lezen we in het Spaanse El Pais. Het is maar één bericht onder zeer vele. Onder zeer vele, over tal van andere maatschappelijke erupties in tal van landen. Specifiek dit conflict gaat over een streven naar onafhankelijkheid vanwege Catalonië. Protestanten zijn woedend over de hoge celstraffen die hun gekozen politici zopas kregen. Net omwille van dat streven naar. Zelfbeschikking. Aandacht vragen, eisen voor. Dat lezen we vooral tusssen de lijnen door. In de nieuwsgaring over, de pers. Het is een vuist gebald tegen de overheid, tegen de centrale staat of een centrale staat.

Stem

Meteen komen we tot de kern van àlle demonstraties en protesten in genoemde landen. Men komt op en strijdt aldus voor onafhankelijkheid. Plus, en dit geldt voor een ander deel van dit soort publieke, massale opkomsten: men komt op voor zijn rechten, eist aandacht voor, wil gehoord worden, net door die centrale staat, die overheid. In het algemeen kunnen we stellen: deze honderden, duizenden, honderdduizenden zelfs, willen een Stem. Inspraak. Respect. Recht en Rechtvaardigheid.

Nederland

Spanje

Duitsland

https://twitter.com/Muze46661333/status/1184021612145893378

Frankrijk

Ecuador

Groot-Brittannië

Hongkong

Guinee

Haïti

People have the power

Besluiten we deze niet eindige opsomming van protesten, manifestaties en publieke protesten met een laatste video. Niet te onderschatten met 595.000 volgers: WeAreChange. De initiator, presentator geeft eveneens een heel aantal protesten, in tal van steden en landen, als voorbeeld. Waarbij hij stelt dat we zeker nog niet alles overal zien in deze. The people have power zegt hij, maar “the people with power (overheden) don’t really want you to know, that you also have power”… Ook hij concludeert dat het veelal anti overheid anti austerity, anti corruptie is.

Wie vertegenwoordigt wie?

Valt nog te bekijken, af te wachten hoe de diverse overheden reageren? Treden ze in dialoog om de ernstige zorgen van het deel van de bevolking dat ‘het niet meer pikt’ tegemoet te treden? Nou…neen dus. Het antwoord is dat van de gummiknuppel, het waterkanon. Van het inzetten van politie en soms zelfs het leger. Deze overheden moeten niet verwonderd zijn dat activisten en demonstranten in den lijve en en masse het ongenoegen van vast een groot deel van de bevolking tonen. Ze hebben het nu eenmaal zo ver laten komen. Té ver, duidelijk. Door in hun ivoren toren te blijven zitten, altijd. Door over de hoofden heen van die bevolking te beslissen, vaak. Door het slechte voorbeeld te geven, soms. Deze gekozen vertegenwoordigers van…tja, net dat volk…

5 reacties

  1. Een nieuw tijdperk van verzadiging is aangebroken. Verzadiging van wet- en regelgeving welteverstaan. Onze westerse dictatuur, eeehh democratie is vol gestampt met zoveel voorschriften dat we er nauwelijks nog mee kunnen leven. Politie, Justitie en Belastingdienst en veel andere overheidsorganen zijn overbelast. De handhaving van wet- en regelgeving is niet meer te doen. Het einde van de democratie is nabij. De inspraak van het volk via volksvertegenwoordigers heeft een enorme regelbrij opgeleverd. Met alles en iedereen hebben we rekening te houden. Alles ingekaderd en gesocialiseerd, ten gunste van de samenleving met gelijke rechten en plichten voor iedereen. Een loffelijk streven voor een ideale welzijnsstaat maar op den duur onhoudbaar.

    Nu geraken we in een fase van overdrijving. Als we kijken naar ons eigen polderlandje waar nu veel regeltjes vanuit het klimaatakkoord worden uitgevaardigd dan gaat dat de samenleving teveel worden. Zoals de stikstofmaatregelen voor de boeren. Dat gaat gepaard met hoge kosten en saneringen. De samenleving kan dat niet meer aan. Maatschappelijk onhoudbaar. Veel (beroeps)groepen in de samenleving krijgen met opgestapelde beperkingen en lastenverzwaring te maken. Mede vanuit de vrij nieuwe milieu- en klimaatwetgeving. Grenzen zijn bereikt en worden overschreden. De bekende druppel. Het estafettestokje van actievoeren wordt doorgegeven. Sociale onrust steekt de kop op. De rek is er uit.

    Ook de economische neergang die nu voelbaar wordt onder grote delen van de wereldbevolking stemt tot ontevredenheid. Misschien niet helemaal toevallig dat geopolitieke spanningen juist daardoor ook opspelen. Dictators en westerse regeringen zien dat de rek er uit is en raken in paniek. Beleidsmakers van centrale banken sporen overheden aan om fiscale stimulering toe te passen terwijl andersom er vanuit de politiek kritiek wordt geuit op het repressieve beleid van centrale banken.

    Ik denk dat de wereldwijde onrust niet een toeval is maar mede een gevolg is van overconsumptie en overkreditering door teveel stimulantia van centrale banken. Nogmaals de (economische) rek is er uit. Ook niet helemaal toevallig staan de mondiale rentetarieven op laagterecord en de schuldenberg op hoogterecord. Duidelijk signalen van een naderend eindspel van een mondiaal monetair systeem waarbij centrale banken en regeringen ten einde raad zijn. De overgang van een failliet systeem naar een nieuw monetair systeem zal niet zonder kleerscheuren zijn.

  2. Nu zijn het de boeren, maar over een jaar of wat gaat ook in het Noorden van Europa gewoon de opstand beginnen. Wacht maar. Als er economisch iets doorschiet, hogere rentes, is het begin zoek en gaat het pas echt voelbaar worden bij de burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: