Wijze woorden van mijn vriend en collega Tom Lassing. De man is van héél veel naar bitter weinig gegaan, en dan weer helemaal terug aan de top financieel geraakt. Dit is iemand die zwarte sneeuw én gouden bergen gezien heeft, dus waar zoveel van valt te leren. Elke dag starten overal ter wereld mannen en vrouwen met beleggen, als beginners. Jong en ouderen. Sommigen heel goed voorbereid, anderen nauwelijks of niet. We mogen één ding niet vergeten, als ervaren rotten: iedereen is altijd ergens wel een beginner in. We zijn zelf ooit beginners in beleggen geweest. En nog maken we fouten, dat is inherent aan beleggen. Je bent ook nooit tevreden met je resultaten, want het kon altijd beter… Win je, dan had je door zus en zo te doen, méér kunnen verdienen. Verlies je, tja, dan is het overduidelijk dat je ook niet tevreden bent. ´t Is een frustrerende bezigheid; voor sommigen een hobby, een leuke bijverdienste. De kick van het traden (hoewel geen enkele beurs een casino is en beleggen ook geen spel voor wie het ernstig neemt en blijvend resultaten wilt boeken). Voor anderen is het een beroep. Wat ik in Tom Lassing vooral bewonder is zijn enorme cool. Tom weet als geen ander afstand te nemen van zijn beleggingen. Ook en zelfs al staat er een klein fortuin uit. Hij is ook bijzonder nuchter, relativerend, en ervaren natuurlijk, zeer ervaren.
Ken jezelf
Tom vangt aan met te waarschuwen: beginnende beleggers nemen volgens hem veel te veel risico. Dat kan goed gaan, heel goed zelfs, voor een poos. Maar tegelijk met de hoge mogelijke, theoretische opbrengsten loopt altijd het risico op. Hogere winstkansen gaan altijd gepaard met meer risico nemen. Je moet ook heel precies je doelen stellen. Weten wat je wilt bereiken met beleggen. Ga je voor de kans op snelle winst, of ambieer je op langere termijn echte welvaart. Een strategie en een plan, moet je zeker opstellen van tevoren. Ook: hou je daar dan aan! Wat niet wil zeggen dat je niet tussentijds mag heroriënteren. Alleen een dom mens verandert nooit van mening. Want wanneer je fout zit, zit je fout en dan moet je dit ook voor jezelf toegeven. Je leert jezelf best goed kennen hoor, bij het beleggen! En dat kan heel ontluisterend zijn. Je merkt ´t vanzelf: hoe stressbestendig ben je? Ben je een angsthaas die vlugvlug alles verkoopt wanneer het even financieel tegen zit? Of bezit je stalen zenuwen, zodat je bijvoorbeeld een daling van vijftig procent op een investering zonder probleem aankunt? Want wanneer iets van echte waarde daalt door externe factoren (heel de markt gaat door een correctie en jouw belegging word zo meegetrokken) – durf je dan bijkopen?
De vijand van succes
Ga je andere succesvolle beleggers volgen, misschien zelfs imiteren, als copycat? Je heel goed inlezen voor je start en het beste van alle strategieën nemen voor jezelf? Zoals er vele (alle?) wegen naar Rome leiden, is er niet één zaligmakende wijze of strategie om succes te behalen op de beurs, elke beurs. Want ga je je concentreren op vastgoed, aandelen, edelmetalen of cryptomunten? Zul je ook voldoende spreiden en zo tevens de risico´s verdelen? Eerst op papier beleggen misschien, om zo jezelf beter te leren kennen? Want weet dat de grootste vijand van succes behalen niet de markt is. Niet alle miljoenen andere beleggers, participanten in de markt. Niet de sector waarin je belegt. De grootste vijand van succes…ben je zelf! De beginnende belegger heeft wel één enorm voordeel, wanneer hij goed voorbereid start! Tientallen, honderden fouten door anderen begaan, reeds, voorgangers – die hoeft hij/zij niet meer te maken! Leer van anderen, leer van wie ervaren is geworden in de loop der jaren, en vermijd de fouten die zij gemaakt hebben. (Al zul je altijd nog je eigen fouten maken, en dat geeft niet, wanneer je er maar van leert). De succesvollen hebben geleerd van hun vergissingen, en hebben hun zwakheden of fouten overwonnen. Leren nog elke dag! Met bloed, zweet en tranen vaak, jawel. Weet dat succes ook niet vanzelf komt, uit de lucht valt, een kewstie is van zuiver geluk of door géén fouten te maken. Hij die wint, overwint is degene die het minste aantal fouten maakt….
Het is inderdaad een verhaal van vallen en opstaan. Spreiding, discipline en volharding zijn nodig. Een gemiddelde belegger haalt een gemiddeld resultaat. Nu is het goede nieuws dat een gemiddeld resultaat eigenlijk al volstaat om tevreden te zijn. Van topbeleggers wordt vaak gedacht dat ze gewoon veel risico nemen en mazzel hebben. Maar hoe groot is de kans dat je de hoofdprijs hebt van de loterij? En hoe groot is de kans dat je verschillende keren achter elkaar de hoofdprijs wint? Een topbelegger is dus veel meer dan een geluksvogel.