Traangas en waterkanonnen in Brussel om betogers bijeen te drijven

Ook in Brussel woedt het protest van gele hesjes. Momenteel op drie plaatsen. De politie heeft al meer dan 100 mensen opgepakt. “De sfeer in Brussel is aan het escaleren”, zegt reporter Stef Meerbergen van VRT, de Vlaamse nationale televisiezender. Op het kruispunt van de Regentlaan en de Lambermontstraat, dat is midden centrum en in de buurt van de meeste ministeries, wordt het grootste deel van de gelehesjes bijeen gedreven.

De grote middelen

Waterkanonnen worden ingezet, nadat betogers met stenen, bommetjes en allerlei projectielen tegen de massaal aanwezige politie tekeer ging. Ook op de kleine ring, ter hoogte van de Amerikaanse ambassade wordt er betoogd en de ordediensten passen dezelfde reactie toe. Zoveel mogelijk bijeendrijven. En arresteren hé, maar…alle Belgische gevangenissen zitten al vol. Zo vol dat ze in ons land Belgen vastzetten…!

Vingers in de dijk

Deze taktiek is vanuit politioneel, militair opzicht de juiste, maar werkt alleen wanneer de protesten op een beperkt aantal plaatsen gebeuren. Zoals nu op drie plaatsen, wel cruciaal en veelzeggend, want zogenaamde ‘bestuursplaatsen’, waar letterlijk de politiek België bestuurt. Het is alsof je je vingers in een dijk steekt waar water doorheen sijpelt. Je hebt in principe maar tien vingers! Er zijn maar zoveel duizenden politieagenten in België, en zelfs al zet de overheid die allemaal in (dat gebeurt nu!)…u begrijpt? Het zou ons  niet verwonderen dat straks militairen opgeroepen worden. Want de gelehesjes protesten, zoals we al schreven als eerste hier op Biflatie en hier op 27 november (profetisch?!), is spontaan gestart in Frankrijk. En is nu ook bij ons, in Nederland. Maar eens voldoende draagkracht en uitbreiding, gaan die zich vast wel organiseren. En dan…?

Eenheid maakt macht

Dit zijn geen honderd ontevreden Franse burgers die morren uit malcontentheid over te hoge benzineprijzen. Dit zijn nu al duizenden burgers in Frankrijk, België en Nederlands die boos zijn. Boos om vélé zaken. Te hoge levensduurte, teveel werkloosheid. Burgers zijn niet meer de dommekrachten waarvoor ze in de 19de eeuw en ver daarvoor gehouden werden. Trouwens: dom zijn ze nooit geweest hoor, ook toen niet, alleen onmachtig én: niet verenigd. Toen kwamen de vakverbonden, de vakbonden, en eenheid werd macht, eenheid is macht. Of zoals ze in Frankrijk, uitgerekend daar, zeggen en als slogan gebruiken nationaal maar in een heel ander bedoelde betekenis: L’union fait de la force! 

Slikken tot je barst of…?

Neen, de echte reden van dit protest is dat er, zelfs in ons (nog) gepriviligieerde Westen, niét naar de burger geluisterd werd en wordt. Niet écht. De politiek dicteert, en de mensen hebben maar te slikken. Zoals (vreselijk maar waar) eenden een staaf in de keel gepropt wordt om de lever op  te pompen. Zo maakt men foie gras, eendenleverpastei. Wel, die vergrote lever veroorzaakt uiteindelijk de dood van het arme dier. Je kunt maar slikken wat je kunt slikken. Trop is teveel en teveel is trop”, Paul Vanden Boeynants zei het al, wijlen Brussels politicus. Toppoliticus en zelf sjoemelaar, maar altijd wel een man van het volk geweest en razend populair. Nen echten Brusseleer, zoals men in de hoofdstad en ver daarbuiten zei.

Ook Donald Trump doet zijn zegje

Uiteraard probeert ook The Donald deze mini opstand (tot nu toe) in zijn voordeel te buigen. We lezen zojuist volgende tweet van hem:

‘The Paris Agreement isn’t working out so well for Paris. Protests and riots all over France. People do not want to pay large sums of money, much to third world countries (that are questionably run), in order to maybe protect the environment. Chanting “We Want Trump!” Love France.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 8, 2018′

The world according to Trump

Aha, dus deze demonstraties vinden plaats omdat de burgers niét willen dat er geld naar het milieu gaat. En omdat het meeste ervan toch in derdewereldlanden blijft plakken. Ach zo… Nou, dat we dààr nu niet zelf op gekomen zijn, beste Donald? U heeft het hen zeker zelf gevraagd? Néén? Toch niet? Hmmm… Sorry ‘Mijnheer de President, slaap zacht’ (Boudewijn de Groot in betere tijden, de jaren zestig, wel of niet toevallig tijdens opstanden in binnen en buitenland….) Die domme Donald toch… In uw plaats, slapende, domme president, zou ik me maar zorgen maken, of de gelehesjes komen naar uw land. The Yellow Vests? Straks staan ze misschien voor uw mooie witte huisje..

En nu moeten we éven dringend gaan braken in het toilet, sorry, Donalds schuld hoor beste lezers, straks zijn we er terug met méér…

 

 

3 reacties

  1. Dit citaat van Trump vind ik meesterlijk, de auteur van dit stukje echter komt niet verder dan: “Echt? Serieus? Is dat zo? Wat is Trump toch een sukkel!”

    Maar uitleggen waarom hij ongelijk heeft, ach, teveel moeite, dom herhalen dat Trump een sukkel is, bewerkt op den duur hetzelfde, zonder ooit iets te hoeven aantonen. Zwak hoor, Mijnheer Joost van Buuren.

    1. U bent te dom of te blind of te doof om een antwoord te verdienen, maar ik geef er toch een, heel kort dan hoor. Het is als een blinde uitleggen wat groen is, of waarom bloed rood is Dus: blind, doof, dom en zeker héél kortzichtig. De gewone, trage maar wel normale politiek beu? Ja dat kan ik begrijpen, maar dictators doen het anders hé, Noord Korea, China onder Mao, Rusland onder Stalin: snelle en afdoende politiek hoor! Geen criminaliteit, geen maffia, want de Staat is de maffia. Net als iedereen die op Trump gestemd heeft verkiest u blijkbaar zo’n soort politiek. Daadkrachtig, snel, vooral ferm. Politiek met ballen? Met zulke mensen als u en de uwen, hoor ik mij eigenlijk niet bezig houden, schrijf wat u wilt maar hierop antwoorden is bladvervuiling en voor mij tijdverlies. Noem mij één fatsoenlijke, let wel: fatsoenlijke hé, wereldleider die Trump graag ziet komen. Die zijn ‘beleid’ (tja) beaamt en goedkeurt. Noem mij één organisatie of geloof of instelling (buiten degene die nepinformatie verspreiden en door hem betaald worden) die pro Trump is? Van Hollywood tot de Paus, in de VN werd hij uitgelachen, uitgelachen heer Puck!! Iedereen heeft hij tot vijand gemaakt. Hij heeft de oorlog tussen extreme joden en palestijnen, wiens land gestolen werd en wordt, nog aangewakkerd.Dan zegt hij dat klimaatverandering een verzinsel van China is om de Amerikaanse industrie te treffen. Dan trekt hij die uitspraak terug. Weet u dat er in de States een zeer respectabele krant is die de leugens van Trump bijhoudt sinds zijn verkiezing? Gemiddeld 8 of 9 per dag. Een leugenaar, een egoïst, een ultrarechtse nationalist die racisme niet veroordeelt, De lijst van onaagenaamheden, slechtheid, boosdoenerij en pure domheid van deze man is oneindig (want hij zit nog tot 2020, zeker). Dus voor zo iemand neemt u het op, en met u nog anderen? Die de verkiezingen met 4 miljoen tegenstemmen verloor, maar alleen won omdat het Amerikaanse kiessysteem dom, stom en verouderd en onrechtvaardig is? Ach Piet, ga elders met uw zever, lees eens een paar boeken, van Noam Chomsky bijvoorbeeld, een wereldautoriteit. Zegt hetzelfde als ik, of bekijk eens een film van Michael Moore, u heeft dringend intellectueel onderricht nodig, u en de uwen. En dit zijn de laatste woorden die ik aan zulke mensen, met zulke opmerkingen als de uwe, verspil. Adieu, en liefst tot nooit meer.

  2. Trump verdient ons respect, maar krijgt die alleen van mensen die hun eigen gezonde verstand gebruiken, in plaats van het verstand van de journalisten van de mainstreammedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: