Traangas en waterkanonnen in Brussel om betogers bijeen te drijven

3

Ook in Brussel woedt het protest van gele hesjes. Momenteel op drie plaatsen. De politie heeft al meer dan 100 mensen opgepakt. “De sfeer in Brussel is aan het escaleren”, zegt reporter Stef Meerbergen van VRT, de Vlaamse nationale televisiezender. Op het kruispunt van de Regentlaan en de Lambermontstraat, dat is midden centrum en in de buurt van de meeste ministeries, wordt het grootste deel van de gelehesjes bijeen gedreven.

De grote middelen

Waterkanonnen worden ingezet, nadat betogers met stenen, bommetjes en allerlei projectielen tegen de massaal aanwezige politie tekeer ging. Ook op de kleine ring, ter hoogte van de Amerikaanse ambassade wordt er betoogd en de ordediensten passen dezelfde reactie toe. Zoveel mogelijk bijeendrijven. En arresteren hé, maar…alle Belgische gevangenissen zitten al vol. Zo vol dat ze in ons land Belgen vastzetten…!

Vingers in de dijk

Deze taktiek is vanuit politioneel, militair opzicht de juiste, maar werkt alleen wanneer de protesten op een beperkt aantal plaatsen gebeuren. Zoals nu op drie plaatsen, wel cruciaal en veelzeggend, want zogenaamde ‘bestuursplaatsen’, waar letterlijk de politiek België bestuurt. Het is alsof je je vingers in een dijk steekt waar water doorheen sijpelt. Je hebt in principe maar tien vingers! Er zijn maar zoveel duizenden politieagenten in België, en zelfs al zet de overheid die allemaal in (dat gebeurt nu!)…u begrijpt? Het zou ons  niet verwonderen dat straks militairen opgeroepen worden. Want de gelehesjes protesten, zoals we al schreven als eerste hier op Biflatie en hier op 27 november (profetisch?!), is spontaan gestart in Frankrijk. En is nu ook bij ons, in Nederland. Maar eens voldoende draagkracht en uitbreiding, gaan die zich vast wel organiseren. En dan…?

Eenheid maakt macht

Dit zijn geen honderd ontevreden Franse burgers die morren uit malcontentheid over te hoge benzineprijzen. Dit zijn nu al duizenden burgers in Frankrijk, België en Nederlands die boos zijn. Boos om vélé zaken. Te hoge levensduurte, teveel werkloosheid. Burgers zijn niet meer de dommekrachten waarvoor ze in de 19de eeuw en ver daarvoor gehouden werden. Trouwens: dom zijn ze nooit geweest hoor, ook toen niet, alleen onmachtig én: niet verenigd. Toen kwamen de vakverbonden, de vakbonden, en eenheid werd macht, eenheid is macht. Of zoals ze in Frankrijk, uitgerekend daar, zeggen en als slogan gebruiken nationaal maar in een heel ander bedoelde betekenis: L’union fait de la force! 

Slikken tot je barst of…?

Neen, de echte reden van dit protest is dat er, zelfs in ons (nog) gepriviligieerde Westen, niét naar de burger geluisterd werd en wordt. Niet écht. De politiek dicteert, en de mensen hebben maar te slikken. Zoals (vreselijk maar waar) eenden een staaf in de keel gepropt wordt om de lever op  te pompen. Zo maakt men foie gras, eendenleverpastei. Wel, die vergrote lever veroorzaakt uiteindelijk de dood van het arme dier. Je kunt maar slikken wat je kunt slikken. Trop is teveel en teveel is trop”, Paul Vanden Boeynants zei het al, wijlen Brussels politicus. Toppoliticus en zelf sjoemelaar, maar altijd wel een man van het volk geweest en razend populair. Nen echten Brusseleer, zoals men in de hoofdstad en ver daarbuiten zei.

Ook Donald Trump doet zijn zegje

Uiteraard probeert ook The Donald deze mini opstand (tot nu toe) in zijn voordeel te buigen. We lezen zojuist volgende tweet van hem:

‘The Paris Agreement isn’t working out so well for Paris. Protests and riots all over France. People do not want to pay large sums of money, much to third world countries (that are questionably run), in order to maybe protect the environment. Chanting “We Want Trump!” Love France.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 8, 2018′

The world according to Trump

Aha, dus deze demonstraties vinden plaats omdat de burgers niét willen dat er geld naar het milieu gaat. En omdat het meeste ervan toch in derdewereldlanden blijft plakken. Ach zo… Nou, dat we dààr nu niet zelf op gekomen zijn, beste Donald? U heeft het hen zeker zelf gevraagd? Néén? Toch niet? Hmmm… Sorry ‘Mijnheer de President, slaap zacht’ (Boudewijn de Groot in betere tijden, de jaren zestig, wel of niet toevallig tijdens opstanden in binnen en buitenland….) Die domme Donald toch… In uw plaats, slapende, domme president, zou ik me maar zorgen maken, of de gelehesjes komen naar uw land. The Yellow Vests? Straks staan ze misschien voor uw mooie witte huisje..

En nu moeten we éven dringend gaan braken in het toilet, sorry, Donalds schuld hoor beste lezers, straks zijn we er terug met méér…

 

 

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.