Slaan de rellen in België over naar Nederland?

5

De kans is reëel dat de rellen in Charleroi, België, overslaan naar ons land. Hopelijk voor u heeft u al gehoord van de betogingen, stakingen, rellen zelfs in een ander buurland, Frankrijk? Wie het dagelijkse nieuws een beetje toch volgt, zal al wel weten wat de ‘gelehesjesbeweging’ is? In het Frans heten ze de ‘les gilets jaunes’. In dat land is ze namelijk ontstaan, nog maar een paar weken geleden. Het gaat ondertussen om vele duizenden en duizenden mannen en vrouwen die genoeg hebben van de hoge benzineprijzen in Frankrijk. En zijn gaan betogen, rel schoppen, demonstraties, politie, arrestaties, gewonden… U begrijpt het plaatje. Onlangs is de beweging overgeslagen naar België. En de kans is dus bestaande dat ze ook Nederland ‘een bezoekje ‘ komen brengen.

“C’est la guerre à Paris”

Volgend YouTube filmpje geeft u al een visueel idee wat er in Frankrijk gaande is. Nu onlangs ook begonnen in België. En hopelijk niét tot in Nederland komend…? Maar de kans bestaat, we moeten daar realistisch in zijn. Kijkt u eerst even hier op YouTube.

Werkloosheid, armoede, criminaliteit

“Het is oorlog in Parijs”. Zo doet de journalistiek verslag van wat er, onder meer in Frankrijk, bezig is. De video is van zondag 25 november 2018. De beweging, les gilets jaunes, de gelehesjesbeweging, is nu, twee dagen later, reeds in Charleroi . Dat is een belangrijke stad in het zuiden van België. Of beter: dat wàs een belangrijke stad, ook economisch gezien. Maar nu? Een vroegere industriestad, welvarend, met een grotendeels gegoede werkende bevolking, is compleet in verval geraakt. Sinds tientallen jaren alle koolmijnen daar gesloten werden, een stad in verval. In afbraak. Achteruitgegaan economisch jaar na jaar. Werkloosheid, armoede, enorm veel criminaliteit.

Straks ook in Nederland?!

Het is helaas op veel vroeger welvarende plaatsen in Frankrijk, België, Nederland, zeg maar gans de EU, niet anders. Veel mensen verliezen hun werk. Vervallen in armoede, aan de bijstand. De jeugd, veelal, die in zovele winkels en op het internet al die dure dingen ziet, grijpt nog al eens terug naar misdaad. Je bent jong en je wil wat, u begrijpt? Maar ook bij de oudere bevolking heerst ontzettend veel onvrede. De gelehesjesbeweging is zo in Frankijk ontstaan. In een mum van tijd. Dat de benzineprijzen er te hoog zijn, is slechts een aanleiding hoor! Het was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed en doet overlopen. Daar alleen gaat ’t niet om. Het is onvrede, frustratie die opgebouwd is in vele jaren. Decennia. Burgers pikken het niet meer! En die uit zich nu, zo. In Frankrijk begonnen een maand of wat geleden, nu al in België, en wie weet, straks aan onze voordeur. Let op: zo is in 2010 de Arabische Lente in NoordAfrika ook begonnen, u herinnert zich wel? Beware and be prepared…