Vadertje staat: Flink betalen maar u zelf redden

Vadertje staat. Het klinkt zo mooi. Anno 2014 is alles echter heel anders geworden. De geldhonger van politici, bestuurders en de EU is uitgegroeid tot een monster van formaat. De overheidsuitgaven kennen alleen de weg omhoog. De lasten die ons worden opgelegd blijven maar stijgen.

vadertjestaat

Als burgers ergens op besparen of bezuinigen helpt dat maar even. Zo wordt er bijvoorbeeld de laatste jaren steeds minder auto gereden en daaraan gerelateerd dus minder getankt. Vanwege het ongeremde optimisme van politici zijn de inkomsten uit benzine en diesel natuurlijk veel hoger ingeschat en ingeboekt dan deze nu in de werkelijkheid zijn. Het gat dat daardoor is ontstaan moet toch weer worden gedicht met als gevolg weer hogere lasten voor de burgers. Van dit soort voorbeelden zijn er inmiddels ontelbaar veel te vinden. Elke euro die wij direct of indirect aan belastingen, accijnzen, premies, zorgkosten, hogere huren of wat dan ook moeten betalen, gaat ten koste van de vrije bestedingsruimte. Minder consumptie geeft weer minder overheidsinkomsten en zo is de vicieuze cirkel weer rond.

Meer lasten maar minder overheidszorg

Om de ongebreidelde groei in de directe belasting- en lastendruk wat te verhullen hebben politici vrij recent enkele toverbegrippen in het leven geroepen, namelijk zelfredzaamheid en participatie-samenleving c.q. doe-democratie. Een voorlopige wiki-definitie omschrijft het begrip als volgt: Een participatiesamenleving of doe-democratie is een samenleving waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving, waarbij de (landelijke) overheid géén of slechts een faciliterende rol speelt.

In de troonrede van 2013 werd gesteld dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. “Wanneer mensen zelf vorm geven aan hun toekomst, voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel”, werd er als uitleg aan toegevoegd.

Vrij vertaald: De overheid die ons steeds meer kost, trekt zich qua taakstelling terug en vindt dat wij ons zelf maar moeten redden. Die terugtrekking gaat veel verder dan die van verzorgingsstaat. Zelfs het principe van de nachtwakerstaat is wat veiligheid betreft al voor een groot deel losgelaten. Ons leger stelt niets meer voor en de politie is er niet meer voor onze veiligheid maar om zo veel mogelijk boetes binnen te harken.

Meer zelfredzaamheid erg?

Nee, wat mij betreft helemaal niet. Eigen verantwoording en Zelfredzaamheid zouden ons weer veel meer bewust maken van het leven. Maar….. dan zou daaraan gerelateerd ook in de overheidsorganisaties en in alle reguleringen, belastingen, direct of indirect, een 70 of 80% knip gemaakt moeten. Een kleine overheid, weg van de EU en terug naar de EEG. Zelfredzaamheid hoort gekoppeld te zijn aan lage lasten voor de burgers, aan weinig regels en van beloning van het eigen initiatief.

We gaan Juist de verkeerde kant op

Nu ook instrumenten als negatieve rente en een belastingaanslag met terugwerkende kracht in een al lopend jaar, als ultieme reddingsboten te water zijn gelaten lijkt niets meer onmogelijk. Goed en eerlijk bestuur, betrouwbaarheid en een robuust beleid gericht op het voorkomen van problemen, zijn buiten zicht geraakt, lijken fenomenen uit lang vervlogen tijden. In plaats van beloning van het eigen initiatief, van participatie en zelfredzaamheid komen we steeds meer terecht in een sfeer van uitpersen, het zelf maar uitzoeken en non-oplossingen als koffieshops met alleen maar voordeuren., dichtgespijkerde verzorgingshuizen, doorwerken tot je zeventigste zonder arbeidsplaatsen en zwartepieten die zwartgemaakt worden.

Veel Nederlanders staan te popelen om zelf aan de slag te gaan

Bij heel veel burgers is er een enorme behoefte om zelf aan de slag te gaan. Om, vrij te zijn, de handen uit de mouwen te steken, om zelf de regie over leven, wonen, leren, werken en dergelijke te nemen. In uitzendingen als “Ik vertrek” is goed te zien dat eigen initiatief risico’s met zich meebrengt. Maar ook dat negentig uren werk als niet onoverbrugbaar wordt gezien. Het geluksgevoel is des te groter als het uiteindelijk toch lukt. Een kleine faciliterende overheid die voor veiligheid en vrede gaat en als laatste redmiddel fungeert, als het even helemaal niet goed gaat, is genoeg.

Ten slotte: Luiheid en onverschilligheid

Niet ieder in ons land houdt van aanpakken. Door het decennia lange pamperen door de overheid- en aan de overheid gerelateerde instellingen is er nogal wat luiheid en onverschilligheid ontstaan.
Wie wel kan maar niet wil of ongemotiveerd is die heeft pech gehad. Ook dat hoort bij zelfredzaamheid en participatie. Spreekwoorden als boontje komt om zijn loontje, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten en al te goed is buurmans gek, hebben we immers niet voor niets.

60 reacties

 1. Binnenkort hebben we weer eerste kamer verkiezingen.
  Dan laten de mensen zich weer van alles wijs maken met prachtige verkiezing,s beloofden en glad gepraat door bijvoorbeeld,D-66,PVDA,CDA,VVD,etc
  Helaas vergeten een hoop mensen wat deze partijen de afgelopen jaren hebben doorgedrukt met de meest vreeslijke roofbouw,
  Dan maken deze partijen ons wijs dat de economie gered moet worden,terwijl er al miljarden belasting geld naar dat nutteloze en geld rovende EU project moet.
  Medio december weer vele miljoenen.
  Als de Nederlanders het fijn vinden dat de EU alles van onze belasting centen weg rooft ?
  Terwijl onze voorzieningen helemaal aan gort woord geholpen zou ik zeker adviseren om met de komende verkiezingen op bovengenoemde partijen te stemmen.
  Fred

  1. Het is nu wetenschappelijk bevestigd (Princeton Uni): de VS zijn niet langer een democratie:

   http://talkingpointsmemo.com/livewire/princeton-experts-say-us-no-longer-democracy

   Dat wist iedereen al langer, maar het is nu bevestigd. En feit is dat dit ook voor de EU geldt omdat hier dezelfde structuren onderliggen.

   Dat betekent dat ‘we’ op ramkoers liggen. De mensen voelen het nog niet in de portemonnaie, maar dat gaat snel genoeg komen. En vanaf dat punt is het een kwestie van langzaamaan toewerken naar 1789.

 2. Je zal je langzamerhand gaan afvragen wanneer een einde komt aan het uitknijpen.
  Elke keer denk je dat het niet meer verder kan, omdat we al tot onze nek worden uitgeknepen, toch kan er elke keer nog een klein beetje bij. Zolang de politici het verkopen als “noodzakelijke hervorming’ en ‘goed voor de lange termijn’ trapt iedereen er toch weer telkens in. En maar klagen.

  Ook dit uitknijpen zal een keer ophouden zou je denken, Maar wanneer dan?
  Tijdens een deflatoire “depressie’ (terwijl het gewoon betekent dat spaarders worden beloond door verstandig te zijn, en mensen die op de pof leven bestraft) zal het toch niet meer mogelijk zijn om dat geld ergens te halen? (als je de spaarders die nog wel geld op hun bankrekening hebt staan niet meerekent natuurlijk)

  Het feit dat deflatie als er regelrechte ramp wordt gepropageerd door politici, banken en de marionetten daarvan genaamd ‘economen’, zegt toch eerder iets over het systeem dat alleen kan voortbestaan door nog meer schulden maken dan over deflatie zelf.

  De vicieuze cirkel daarvan hoort niet voor armoede te zorgen zoals gezegd wordt. Want de ondernemer die zijn prijzen moet verlagen, krijgt minder euro’s binnen. Maar die euro’s worden voor de ondernemer zelf ook meer waard.

  Dit systeem van oneindige schuldengroei is er gewoon niet op gebouwd, al sinds 2008 wordt het inflatiesysteem overeind gehouden maar die inflatie zal in 2015 onder nul komen. Mensen, laat je vooral NIET bang maken door de doemverhalen van de overheid.

  Als we straks echt ‘last’ gaan krijgen van de deflatie kunnen we meer kopen voor ons geld, dus hoeven we minder aan de overheid te geven. Kom maar op met die deflatie.

 3. Dat kan zèlfs IK zien.

  Vanuit m’n zwembadje met een massief zilveren instap-trapje (*)

  * = nèt buiten beeld voor u, helaas 😉

 4. Beste Karl.

  Het uitknijpen zal niet ophouden. Het volk mag alleen zijn eigen slager uitkiezen.
  Wedden dat straks weer 90% politiek correct stemt?

  Er komen vast weer wat laster en pek en veren voor degenen die dreigen te gaan stemmen op degenen die al deze misstanden aan de kaak stelt. Die noemen we gewoon racist en populist.
  Eigenlijk zou iedere popliticus die geen populist is, zich diep moeten schamen.
  Een populist is nl. degene die de stem van het volk spreekt!!

 5. Och gut – och gut ….

  Os aller “Zwalkende’ Kameraad Tissinski heeft weer eens een sober momentje gehad :

  ” de ontzagwekkende problemen waarmee Europa wordt geconfronteerd, variërend van asielzoekers tot armoedebestrijding en van defensie tot democratie. Van noord tot zuid en van west naar oost is Europa een puinhoop, omdat burgers en hun toekomst niet of nauwelijks in het verhaal van eenwording en eenheid voorkomen. Politici en instituten -zoals de ECB- doen er toe, maar burgers niet. ”

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/rene-tissen/de-eu-eruit-dat-de-vraag

  @Johan : wààr haal je die overige 10% vandaan, lieve jongen ?

  Maak er nou maar gewoon 100% van-gn-gnnn …

 6. Wat betreft ‘besparingen’ gaat België weldra het voorbeeld van Nederland volgen, dit vertaalt zich in de zogeheten ‘gemeenschapsdienst’. Politiek en het bedrijfsleven werken hier nauw samen, de verborgen agenda is voor de reguliere bevoking nog niet geheel duidelijk maar is eenvoudig te begrijpen. In het kort:

  (1) besparingsmanie => meer werklozen
  (2) werklozen => uitkering
  (3) uitkering => gemeenschapsdienst
  (4) gemeenschapsdienst => overheid/bedrijven

  Op deze manier tracht de overheid de middenklasse uit te schakelen, wat rest is een totalitair regime (kapitaal vs het plebs) onder het mom van democratie. Langs de andere kant worden de alternatieven doodgezwegen, overheden en bedrijven cultiveren doelbewust de onvrede en hopen dat de bevolkng de frustratie op elkaar zal projecteren. Sociale media dienen enkel als uitlaatklep voor deze frustraties, het neutraliseert de woede in die mate dat geen daadwerkelijke actie ondernomen wordt. Het gevolg is een comateuze bevolking, doodgeknuffeld door haar leiders die ze zelf mag kiezen.

  1. Deze reactie zou echt op een groot reclamepaneel in de straat moeten of via projection mapping op overheidsgebouwen geprojecteerd worden. Wie onderneemt met creatieve ideeen door crowdfunding. Biflatie, plaats alvast een paypal knop voor mijn bijdrage. top reactie Werner Touché
   Ps gemeenschapsdienst van nu kan later doelgroep “kanonnenvlees” worden om de corporatie te dienen aan soldij prijs… Oliesjeiks uit het verre oosten betalen huurlingen of terroristen fabelachtige bedragen in de orde van miljoenen dollars om hun zaak te dienen.
   Zie je maar hoe goedkoop wij onze bazen van dienst zijn.

   1. @alternatieve fanclub

    Dank, de bevolking is inderdaad het stootkussen (cfr kanonnenvlees), politiek en bedrijven verschuilen zich achter een soort economie die amper nog economische logica herbergt. Ondanks alle deskundige berichtgeving daarover blijft men weigeren dit in rekening te brengen. In eerste instantie zou je kunnen vermoeden dat ze dat zelf niet weten, net omwille van de berichtgeving wordt die twijfel weggenomen. Met biflatie kan je dit alles herstellen, ik hoop dat Koen je suggestie ‘paypalknop’ niet ontgaan is, het is bijzonder raadzaam om – temidden van al onze terechte frustratie – het alternatief niet uit het oog te verliezen.

  2. Maar die Belgen zijn minder comateus dan die slapende Hollanders die denken dat het allemaal vanzelf weer goed komt. Betogingen liepen vandaag uit op stevige rellen. Eindelijk actie bij een volk die kennelijk beter in de gaten hebben wat er op hun afkomt.
   http://rt.com/news/202867-protest-brussels-clashes-cannon/
   Overigens heb ik al vaker geroepen dat op zeker moment de druppel de emmer doet overlopen. Gaan we volgend jaar in NL meemaken als men de bezuinigingen van de Gemeenten(WMO etc.) gaat voelen. Deze bezuinigingen gaan zich stapelen met die van het Rijk. Zullen Nederlanders nog weten wat demonstreren is?

   1. @Piet

    Inderdaad, de laatste regeringsverklaring in België leek meer op een oorlogsverklaring jegens de bevolking, niet moeilijk dat hierop een reactie komt. Net gisteren kwam er dan de berichtgeving dat miljarden aan de staat worden onttrokken door allerhande fiskale constructies die via Luxemburg (ea) verlopen. Een aantal politiekers komen op het nieuws dan verkondigen dat zoiets immoreel is en dat alsof ze dit niet weten. Men blijkt dus te denken dat de bevolking een stelletje apen is die niet kunnen lezen of schrijven, spreek politiek hierover aan en het antwoord zal een en ander bekrachtigen.

   2. Nog wat over gevonden

    Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) publiceerde gisteren het ‘Luxembourg Leaks’-rapport. Uit het rapport is gebleken dat Luxemburg op bijna industriële schaal gunstige belastingakkoorden heeft afgesloten met tal van multinationals en vermogende particulieren. Ook heel wat families uit de Belgische haute finance en zelfs een Belgisch overheidsbedrijf (Belgacom) komen in het rapport voor.

    Op zich vertelt het rapport niets nieuws. Wie een beetje gepokt en gemazeld is in de fiscaliteit weet maar al te goed hoe fiscaal wonderland functioneert. Het is nu eenmaal een feit dat multinationals en vermogende particulieren internationaal op zoek gaan naar de mazen in het fiscale net en op die manier proberen om hun belastingdruk tot het absolute minimum te herleiden. En in principe kun je hen dat ook niet kwalijk nemen. Fiscale gunstregimes bestaan nu eenmaal bij de gratie van de politieke overheid. En als de politiek de fiscale poort wagenwijd laat openstaan, waarom zou men dan geen gebruik maken van de bestaande fiscale opportuniteiten? Met de structuren uit het ‘Luxembourg Leaks’-rapport is op zich dan ook juridisch helemaal niets verkeerd.

    http://www.demorgen.be/opinie/kunnen-we-ons-blijven-wentelen-in-de-filosofie-dat-wat-fiscaal-wettig-is-per-definitie-ook-ethisch-is-a2113729/#5_3,3_0_1152282d720678_%7B%22event%22%3A%22ssoLoggedOut%22%7D

    1. Dat is wat Piketty schreef in zijn boek.

     Niets nieuws onder de zon. Rijke individuen zijn het probleem niet, hoewel ze een betrekkelijke risicogroep vormen zodra de shtf.

     Multinationals daarentegen zijn m.i. de sprinkhanen, onder de beschermende deken van werkgelegenheid; full employment als gesubsidieerde liefdesbaby van de politiek.

     1. @houtskool

      Volledig met je eens, niets nieuws onder de zon. Mijn motto is dan ook dat het schrijven van een zoveelste boek over de teloorgang van het Regenwoud niet zal helpen, het zal blijven kreunen tot de laatste tak in boekvorm verschenen is. Anders gezegd, er is dringend nood aan iets anders, iets dat ik terugvind in de co-creatietheorie dat gepaard gaat met een herconfiguratie van ‘het systeem’.

  3. Sinds 2001 ( invoering van de euro )hebben we te maken met een gemiddelde onnatuurlijke,gecreëerde inflatie van 10% per jaar.
   Een zekere verkondigde nog eens schaamteloos en glashard bij actualiteiten,dat de kerninflatie de laatste jaren op 0,8% ligt.
   Hij kan sneeuwwitje van alles wijs maken,omdat ze niet over de juiste info beschikt en ook niet het vermogen, kennis heeft om steekhoudende vragen te stellen.
   Hij weet dit en draait behendig om de hete brij heen,of hij speelt het spelletje met de omroep mee.
   Of hij is een door Brussel gehersenspoelde aartsleugenaar,of hij had voor rekenen een dikke onvoldoende op zijn rapporten en is door z’n vriendjes aan een goed betaald baantje geholpen.
   En zulke figuren hebben ook nog touwtjes in handen.

 7. “Ons leger stelt niets meer voor en de politie is er niet meer voor onze veiligheid maar om zo veel mogelijk boetes binnen te harken.”

  Onze traditionele vijand bestond niet meer dus doe maar weg die tanks. Finland heeft andere soort buren dan wij dus die kunnen ‘onze’ tanks wel kopen. (December 2013: Letterlijk onze breedbekkikker-minister van defensie.) Voor het tank-verhaal naar ongeveer 10 minuten. De belasting betaler betaalt maar wat deze ‘deal’ de staat oplevert dat mag niet gezegd worden.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/19/leopard-tanks-toch-verkocht-defensie-vindt-in-finland-alsnog-koper/

  Oh nee, Rusland blijkt recentelijker toch wat onbetrouwbaarder dan gedacht. We moeten weer meer aan defensie besteden ! Dus we mogen nu weer gaan lappen.

  En wat de politie betreft: Als een burger iets doet wat niet mag dan moet ie worden bestraft en dat gaat bij kleine vergrijpen meestal om een geldboete. Dus je kan een boete krijgen als je ergens 104 rijdt waar je 100 mag. Het moet je financieel pijn doen. En toen hadden we een naheffing van gemiddeld 150 Euro voor ongeveer 6 miljoen Nederlanders maar dat moet ‘gewoon’ betaald worden… Brussel: Met een rekenregel hebben we bepaald dat jullie economie er beter voorstaat dus gaat het jullie beter dus moeten jullie betalen. Ja ach, elk voordeel heb ze nadeel heh.

  1. Ja R geld zijn de draadjes waardoor mensen heel de tijd in rondjes springen en de geldmakers aan trekken om ze te laten dansen.

   Naar mijn idee zijn er 2 manieren (extreem) om daar weg van te komen.

   Of heel veel ervan hebben, dat je onafhankelijk bent (financieel)
   Of het bijna niet nodig hebben, zo minimaal mogelijk, zodat je onafhankelijk bent.

   Ik kies voor het 2e omdat ik weet dat echt veel geld vergaren op legale of illegale wijze in 99 procent van de gevallen ten koste gaat van anderen. En dat komt je geweten en de rest van je gevoelsleven ook niet echt ten goede , mijn gedacht.

   1. @Madman,

    Zo is het maar net.

    En een leger kost heel veel geld. In het filmpje in mijn eerdere reactie (Dec. 2013) zie je Jeanine met een heel blij gezicht dat ze de Finnen bereid heeft gevonden om de tanks van Nederland te kopen en in de zomer van 2014 (Wat zeg ik ? Voorjaar waarschijnlijk al ?) komen ze tot de conclusie dat ook de oude vijand nog steeds bestaat.

 8. Dat de overheid ieder jaar meer uitgeeft, dat weet iedereen. Vreemd genoeg, wordt dit door de massa als iets natuurlijks gezien. Net als inflatie, dat hoort erbij.
  Waarom stijgen de overheidskosten ieder jaar? Dat dit o.a. te maken heeft met de ineffectiviteit en efficiency is voor iedereen wel duidelijk. Maar, dat verklaart niet alles. Begin 1900 was de omvang van de overheid ongeveer 3,5% van het BNP. Anno 2014 is het oplopen tot bijna 50% van het BNP.
  Mijn vader vertelde mij ooit heel trots, in de jaren zestig verdiende hij 450 gulden bruto per maand. Daarmee kon hij alles betalen. Anno 2014 heb je toch 3.000 euro bruto nodig om te kunnen ademen.
  Kan ik alleen maar de overheid de schuld geven?? Of moet ik ook de kiezers en bedrijven verantwoordelijk houden voor een steeds groter wordende overheid? Als burgers graag willen, dat de overheid steeds meer producten en diensten moet gaan maken, in plaats van de particuliere sector, dan moeten wij (ook ik) niet vreemd opkijken als de overheid steeds meer middelen nodig heeft. Ten slotte die publieke goederen en diensten moeten ook gemaakt worden. En waar mensen werken, moet er ook loon betaald worden en komen er gebouwen waarin deze mensen werken.
  Neem bijvoorbeeld het Recht op Zorg. Eind jaren zeventig waren de kosten ongeveer 8 miljard euro, nu anno 2014 gaat de teller naar 90 a 92,5 miljard euro. De bedoeling was dat iedereen zorg krijgt, en het moet goedkoop blijven. Ziedaar het resultaat. Onbetaalbaar geworden. Of de particuliere markt, zonder overheidsinmenging het beter zal doen, weet ik niet. Wat dat systeem hebben wij niet. Misschien, een project??
  De overheid zit diep in het hoofd van de burgers, en die burgers zijn doodsbang als hun risicoloos bestaan en haar zekerheid wegvalt. Maar, wat er hierna komt weet ik niet, maar dit systeem komt tot een eind. De vraag is hoogstens, wanneer en hoe pijnlijk wordt het??!!
  De huidige politieke partijen zijn toch verantwoordelijk voor deze ellende, wat ook zij hebben een keuze. En ik heb nog nooit een politicus of een partij nee horen zeggen. Ik stem op de LP. De enige partij die een filosofie heeft van waarbij de overheid bijna niet mag bestaan en de rechten van het individu voorop staat.

  1. Als de bindende uitslag van het referendum over de Europese grondwet was gerespecteerd en uitgevoerd,in plaats van het verdrag van Lissabon hier over heen te walsen door de commissie van Brussel,dan had het niet zo’n zooitje hoeven worden dan het nu is geworden.
   Schandalig,smerig,zelfingenomen,dogmatisch beleid en handelen,zonder ook maar enig respect en de belangen voor de Europese burgers als geheel.

 9. Kijk eens wat er in belgie door de straten gaat.. PROTEST !!! massaal door de straten zij aan zij..
  Er gebeurt daar in ieder geval iets . Belgen zijn misschien wel wat slimmer als ons ? zij accepteren het niet zomaar , in tegen stelling tot de Nederlanders die zelfs liegende volksvertegenwoordigers accepteren en we gewoon morgen weer in onze auto stappen om naar het werk te gaan..
  En alles sukkelt zo maar door hier…

 10. Met de ‘participatiemaatschappij’ doelt men dan ook voornamelijk op het betalen van belasting. En garant staan voor Griekse banken. Maaarrr, biflaten, het elitaire handjeklap is zo langzamerhand verstomd in een soort nasaal gepeuter waarvan de resultaten angstig worden weggemoffeld in doekjes voor het bloeden.

   1. “When things become difficult, you have to lie”.

    De puinhoop is zo groot dat men met de meest bespottelijke maatregelen komt die zichtbaar zijn voor het grote publiek; politieke ranzigheid, open en bloot; nasaal gepeuter.

    ‘Vroeger’ kon men dit nog verbergen, sterker, werd men ontvangen met handjeklap.

    1. @houtskool

     Dank, had al een flauw vermoeden dat het zoiets zou zijn, had er eerder al eens de samenvatting van gelezen. Gaat als volgt en bijzonder waarachtig:

     “You can fool all people some of the time. You can fool some people all of the time, but you can never fool all people all of the time.” – A. Lincoln

     1. @houtskool

      Nog even geduld, nog eerst even de focus leggen op het transformatieproces. Het gevaar op ontploffing is latent aanwezig, idealiter kunnen we dat vermijden. I het andere geval zal die permacultuur er eentje worden van brokken lijmen in de volgende decenia, we zouden heel wat kostbare tijd verliezen. 🙂

 11. En JA HOOR ! ! !

  Shanghai heeft nog slechts voor een LULLIGE 40 miljoen $ aan FYSIEK zilver liggen.

  Blijft al laatste over die wàzige COMEX met nog voor een maandje ‘zilvervraag’, waarna “De Stoelendans” DEFINITIEFkan beginnen !

  https://www.youtube.com/watch?v=aZwSiHBxm0c

  Warning: NO more ‘walls’ left ; (fiat) ceiling COMING DOWN ! ! !

  SOON ! ! !

 12. Het leed is (bijna) geleden … pfff …

  Kwestie van maanden inmiddels.

  “You can paper over paper problems ; you can’t paper FYSICAL into existence”

  … ignorant bichez …

  1. Als je de laatste restjes goodwill nog uit het ‘systeem’ wilt zuigen, overweeg eens een ALT-ETF; leveraged alt-crypto’s. Pump & dump… Ben gaarne bereid om met je mee te denken. Nog wat crowd funding op Biflatie.nl, Paul Buitink en Werner doen al mee.

   1. Je ‘ETF’-opmerking deed me onwillekeurig aan de (NL-crypto) ‘EFL’ denken.

    Eén van de weinige ‘Alts’ waar ik, 8 maanden na aankoop, slechts 10-15% mee ‘onder water’ sta.
    ( de rest zo rond d 60-80% !)

    KOPEN dus, dat Kranige Muntje van Nederlandsche Bodem !

    1. BTC is geen massa product, laat staan de alts. Zoals je zelf aangaf; het is nagenoeg onmogelijk om het zo maar ff aan te schaffen… Dat maakt het een zeer speculatief geheel met de intentie om eea af te romen. Dumpen die shit ktm. Hard assets….

     Your favor in return, je weet wat ik bedoel. Maar ff wachten met dumpen tot je quitte staat. Jew bits & bites, whatever, maar pas op…..

     1. Lieve houtskool, in de Bitcoin is momenteel een LULLGE 4,7 MLD$ geïnvesteerd (10 maanden geleden 13 MLD) en in de ‘Alts’ 400 MLN$ (was 10 maanden geleden 1MLD).

      40% ownership USA , 40% CHINA ; EUR nog geen 4%.

      Wanneer (fiat-)’geld’ eenmaal wanhopig wordt, vindt het ‘haar weg’ naar àlles wat LIJKT te renderen, OP DAT MOMENT.

      “Dwarfing Future” t.o.v. (fysiek) Au & Ag dus.

      Je opmerking doet me denken aan “Ktm in 2012” ; alléén maar in ‘baartjes’ geloven.

      OOK Bitcoin/Altcoins zijn GEDECENTRALISEERD GELD ; NIET ALLEEN AU & AG.

      En DAAR gaat het (fiat-)geld (noodgedwongen)(en tijdelijk) naar VUCHTEN binnen afzienbare tijd

      ZUL je zien !

 13. ps : OOK Gebitsmuntjes hebben een GOUDEN toekomst !

  Die gaan namelijk als ‘afleiding’ worden gebruikt voor de (aanstaande) MONSTERLIJKE PM-prijsstijgingen, naar mijn stellige overtuiging.

  ( natùùrlijk ligt de intrinsieke waarde er van zo rond de nul-komma-NIKS, maar deTIJDELIJKE waarde … oei-OEI lieve Bilaten-gn-gnnn…!!! )

 14. Ktm, phyz is ‘onschuldig’ geld, alts = guilty by sin, smart money. Hope you are smart to soon… Getting OUT is moar difficult as getting IN.

 15. Vadertje Staat en de overkant. Hoewel ik het regelmatig niet volledig eens ben met Peter Schiff, heb ik onlangs het live-interview van hem op CNBC gevolgd. Eerlijk gezegd schrok ik me dood over de vijandige houding van de diverse interviewers t.a.v. iemand die zijn stelling verdedigde. Ze hebben werkelijk van alles gedaan om hem in diskrediet te brengen, geen middel bleef onbeproefd. Nou vond ik zelf, dat hij zijn verdediging best goed voerde, gebaseerd op respect. Naïef vond ik hem wel, omdat hij aannam dat zijn argumenten werkelijk op hun merites beoordeeld zouden worden. Hij had toch echt beter moeten weten.
  Gelukkig was ik niet de enige die dit een schandalige aanslag vond op iemand in het persoonlijke vlak met als doel hem blijvend te beschadigen, Zero-Hedge zag hetzelfde waarvan de volgende link: http://www.zerohedge.com/news/2014-11-07/defense-peter-schiff

  1. @Dick S,

   In de 3e alinea ‘Peter Schiff was right’ (2006 – 2007) over de subprimes werd ie anders ook behoorlijk weggelachen… …maar hij heeft wel gelijk gekregen !

   1. Ik weet niet of het werkelijk zo belangrijk is om op een gegeven moment gelijk te krijgen. Wel leuk natuurlijk. Het gaat om de gedachtenstroom die leiden naar een bepaalde toekomstige conclusie, gebaseerd op logische stappen. En natuurlijk kan dat best wel onderbroken worden door zaken zoals sentiment of zoals von Mises zei Human action. En voordat men mij bestempeld als zijnde een von Mises (Menger, Hayek) aanhanger, moet ik jullie teleurstellen. Sommige dingen van hen vind ik erg goed, andere daarentegen leg ik naast me neer. En ik laat me altijd graag verrassen door nieuwe inzichten, die mogelijke oplossingen bieden voor schier onoplosbare problemen. Maar dat moet dan wel in mijn interessesfeer liggen. Een motto wat je hieraan kunt koppelen is wat ik zelf nog wel eens gebruikte: het onmogelijke doen we direct, wonderen duren wat langer.

 16. Hetvolk krijgt de leiders die het verdient….95% van de Nederlanders kijkt nog steeds bij een probleem naar de roverheid en staat met zijn mond open en glazige ogen te kijken wat er om hen heen gebeurd.

 17. Het zou al heel wat ellende schelen wanneer de neoliberalen (VVD, D66, PvdA) in Politiek Den Haag het veld moeten ruimen en de Bilderberggroep achter de tralies verdwijnt!

 18. “The Collapse in Five Stages” according to Dmitri Orlov :
  1.Faith in Market destroyed
  2.Faith in System destroyed
  3.Faith in Government destroyed
  4.Faith in Society destroyed
  5.Faith in Humanity destroyed

  En pas dan kan er een Civil War beginnen.

  Maar u ziet het ; we zijn al een ‘ààrdig’ eindje op weg, vrezik …

  1. @knowtoomuch

   Deze onthou ik, dank!! En ja, de voorwaarden zijn vervuld, voor mij toch. Ik hoop enkel dat we puntje (5) nog kunnen herstellen en/of activeren. Kunnen we daar zelf iets aan doen?

   1. Orlov heeft z’n essay “Five stages of collapse” later nog eens onder de loep genomen en kwam tot de conclusie dat zijn eerdere idee dat de verschillende “stages” opeenvolgend zijn niet juist was….ze lopen door elkaar heen….

 19. Bekende feiten Ben…wel een goede column…waarin je wel iets bent vergeten, iets waar ik eigenlijk ook pas sinds kort achter ben …..we verdienen niet beter….we schrijven een columnpje, we zeuren tegen elkaar in de kroeg….en we doen niks…..we doen helemaal niks….we fasciliteren de mensen die dit land om zeep helpen….kijk naar Zweden, dat is ons voorland….daar kiezen de autochtone Zweden kabinet na kabinet dat hun eigen ondergang bewerkstelligd middels het massa-immigratiebeleid……leg je er maar bij neer. Ben….of schrijf af en toe een stukje en voel je verzetsheld…..het gaat niet helpen…..

   1. Nee Werner……soms zijn er geen oplossingen….het einde van een cyclus is bereikt…..wat nu gaande is , is een soort louteringsproces…..onze wereld is veel te gecompliceerd geworden…..en die wereld wordt bestuurd door mensen met zeer grote ego’s een hele mooie babbel maar met zeer beperkte skills….die gaan niet voor een oplossing zorgen…..ik zie haarscherp wat er gebeurt, er zullen wel oplossingen zijn maar ik geloof niet dat TBPTB door enige interesse in hebben….

    1. Dank, het is zoals Einstein zei, je krijgt een probleem niet ogelost met hetzelfde dan waarin het veroorzaakt wordt. Dit is echter niet exclusief aan Einstein, veel anderen zeggen hetzelfde en komen dan ook tot allerhande alternatieven die bruikbaar zijn. Elke oplossing vereist ook aandacht en ontvankelijkheid, de bereidheid om er ernstig over na te denken en niet – zoals om verschillende redenen zo vaak gebeurt – naast zich neer te leggen zonder de impact ervan te kennen. Met ‘interesse’ haal je mi iets belangrijks aan, wat bedoel je echter met “TBPTB”? Misschien heb ik dat gemist eerder.

     1. Werner….ik schreef het ook verkeerd…bedoelde “TPTB” ….the powers that be….de mensen die het voor het zeggen hebben…..volgens mij is er overigens ook iets anders gaande….je kent wellicht het verschijnsel bij mensen die iets zeer traumatisch hebben meegemaakt, dat er een zelfbeschermingsmechanisme in werking kan treden, die zorgt dat het trauma in een onbereikbaar hoekje van het brein wordt weggestopt…..ik denk serieus dat er nu met de economie ook zoiets gaande is, ik vermoed dat men door heeft hoe vreselijk slecht het er voor staat en dat men simpelweg op de automatische piloot maar wat aanrommmelt, om het gigantische probleem vooral maar niet te hoeven confronteren…..ik begin mij serieus af te vragen of dat ook niet het beste is…..de loutering zal zo ingrijpend zijn, dat je hem maar beter kunt uitstellen en stiekem een beetje hopen, dat het vanzelf verdwijnt…..

     2. @Peter

      Gelukkig dat je het verkeerd schreef, ook juist had ik om duiding moeten vragen. 🙂 Ja, wat je stelt is me niet onbekend, hoeft zelfs niet altijd met een trauma te maken hebben, er bestaan nogal wat psychische afweermechanismen. Reflexmatig en/of geconditioneerd denken speelt hierbij ook een rol, dit als gevolg van een bepaalde systeemconfiguratie en bijhorend denken/handelen. Ik denk dan aan termen zoals cognitieve dissonantie versus consonantie. In andere gevallen zijn we niet eens op de hoogte van de beschikbare alternatieven, een traumatisch verleden (bv Weimar) kan dan weer wel een rol beginnen spelen, dit als een soort van blokkade waardoor nu net het alternatief a priori wordt uitgesloten.

      Eerder verwees je ook naar een cyclisch proces dat nu op z’n verzadigingspunt gekomen is, ook dat speelt een rol. Kortom, het is alsof we op een tijdbom leven waar we op verschillende manieren kunnen/zullen reageren, het is ineenstorten of doorbreken, geen garantie op een goede afloop, het is wel mogelijk naargelang de keuze die we maken.

      Spannende tijden, zoveel is wel duidelijk.

     3. Ineenstorten of doorbreken, zeg je….volgens mij ontlopen die opties elkaar niet veel….doorbreken durft men al jaren niet….gaat men nu ook niet doen….pas de uiteindelijke ineenstorting dagen verwijderd is, zal men plotseling “moedig” worden….het resultaat zal hetzelfde zijn….wanneer dit gaat gebeuren is mij een raadsel, ik had het al veel eerder verwacht…..misschien kan deze massahypnose nog veel en veel langer doorgaan dan wij kunnen denken…..misschien staat Europa over 10 jaar net als Japan op 230% schuld tov BNP en doen we gewoon of onze neus bloedt…..niets verbaasd mij meer, alhoewel de balanceer-act wel bizarre vormen begint aan te nemen…..einde van mijn bijdrage….tnx…..

     4. @peter

      Inderdaad, de verbazing wordt groter naarmate de anomalieën zich opstapelen, net zoals de chaos, turbulentie en bijhorende onzekerheid. Nochtans allemaal mooi in kaart gebracht door systeemweteschappers. Pro forma, de laatste cyclus in 4-herkanbare perioden:

      (1) activiatiestadium (start omstreeks 1800 => 1960)
      (2) accumulatiestadium (1960 => heden)
      (3) beslissingsvenster (heden)
      (4) omslagpunt, ineenstorting of doorbraak (??)

      Dit proces wordt begunstigd door toediening van katalysators, dit in tegenstelling tot negatieve stuwkrachten die behoren tot een evolutionair (nog) niet aangepast denk- en handelswijze.

    2. Werner, jij haalt Einstein redelijk vaak aan, gezien vanuit het filosofische vlak. Vergeet dat nou eens en concentreer je op, zoals hij het waarschijnlijk bedoelde, en dat is natuurkundig. In de natuurkunde staan op zeker moment een aantal waardes (berekeningen) in een bepaalde standaard vast en daar kan je dan dit soort uitspraken van hem op baseren. In de economie hebben we nog niet eens het flauwste benul van wat geld nu eigenlijk precies is, dus kunnen we wel proberen Einstein’s uitspraken hierop te projecteren, maar het schiet m.i. volledig aan het doel voorbij.

     1. @Dick

      Einstein verwijst met z’n stelling naar de menselijke psyche en de ontwikkelingspsychologie, vele anderen (minder bekend) doen hetzelfde. Over geld schreef Schopenhauer bv het volgende; ‘Geld is menselijk geluk in abstractie, vervolgens hechten en spiegelen we ons aan dit illusoire geluk’. Wat hiermee bedoeld wordt is dat we ons dermate fixeren op geld waardoor een soort van psychische blindheid ontstaat, het ontgaat ons dan dat het – strikt monetair bekeken – slechts om getallen in rasters gaat die we subjectief waarderen. Anders gezegd, politiek roept de bevolking op om reële arbeid te leveren om virtuele getallen van plaats te verwisselen. Hoe dat anders kan, hebben we eerder al eens trachten aan te tonen, dialoog hieromtrent verzandt vrijwel steevast in het mengen van verschillende denkkaders, hierdoor ontstaat het zgn chaosdenken en/of non-dialoog, zo ik het noem. Op deze manier komen we terug uit bij de werking van de psyche en/of het menselijke groeipotentieel dat evengoed kan verstarren op een bepaald niveau. Diepgaander onderzoek leidt tot de bizarre conclusie dat er geen probleem is, toch blijven we denken dat het er wel is door ons te conformeren aan het soort denken dat tot het probleem leidt. Door gebruik te maken van de relativiteit der getallen kom je snel tot een aantal onthutsende vaststellingen maar impliceert ook een andere manier van denken, in theorie is dit eenvoudig, de praktijk nog heel iets anders en dat ondanks al het prachtige studiewerk van velen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: