Van sancties gesproken: ‘straks’ is de EU aan de beurt

10

Dat de spanningen in de wereld oplopen zal wel niemand ontgaan zijn. Economische spanningen met sancties van de VS naar Rusland, China, Iran toe. Ze leiden tot geopolitieke onrust en wie weet komt het nog tot militaire acties, een ‘kleine’ of grotere oorlog. Duitsland waarschuwt de Verenigde Staten dat haar agressieve politiek tot “vergissingen” kan leiden. “Een campagne die de druk op Iran maximaliseert verhoogt het risico van een vergissing. De recente ontwikkelingen in de regio, zoals de sabotage van olietankers en pijpleidingen, laten zien dat het risico concreet en zichtbaar is. We moeten alles doen om een militaire escalatie te voorkomen.” President Trump ‘waarschuwt’ de EU op zijn beurt zij het om een andere reden. Jawel, ‘straks’ komen wij als EU ook in zijn vizier met weer andere sancties. 

Trump tegen de wereld

Specifiek over dit laatste: de ontwikkelingen i.v.m. Nord Stream 2 zinnen Donald Trump absoluut niet. Biflatie schreef al eerder over de Russische pijpleiding die Europa van goedkoper gas kan voorzien. Het project kan de Russische invloed in deze regio vergroten. Iets wat Noord-Amerika in deze tijd van een Nieuwe Koude Oorlog niet kan smaken. Er staan dus ook de Europese Unie sancties te wachten van Amerikaanse kant. Het lijkt alsof Donald Trump meent het tegen heel de wereld op te kunnen nemen. Economisch met gul ‘straffen’ uit te delen. Politiek door met branie en lef zijn ‘America First’ strategie tot in de verste uithoeken van de wereld te willen doordrukken. En wie weet vervolgens ook militair. Trump wéét (en elk ander land ondertussen ook) dat hij het machtigste leger ooit in de geschiedenis bezit.

Tegenstand

Ondertussen verzamelen de geviseerde landen zich. Nieuwe machtsblokken worden gemaakt. Oude relaties wordt nieuw leven in geblazen. Rusland gaat met Turkije een nieuw raketten afweersysteem ontwikkelen. De zogenaamde S 500. De levering van de S 400, het recentste op de militaire markt, is voorzien voor juli 2019. Ook dit zint de Amerikaanse president niet. Hij ziet daarin een bedreiging voor de efficiëntie van zijn eigen ‘Joint Strike Fighter’ gevechtsvliegtuigen. Het bedreigde Iran krijgt dan weer officieel de steun van China. ‘De Chinese diplomaat Wang Yi ontmoette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in Beijing en vertelde hem dat China de positie van Iran ondersteunt. Ook benadrukte hij het belang van goede contacten tussen beide landen, nu de situatie dreigt te escaleren‘.

In Europa ondertussen…

Waar staat de EU in dit alles? Er middenin, tussenin, Nederland als klein landje natuurlijk ook. Welke kant gaan we kiezen als blok van 28? Begrijpt u nu beter, beste lezer, waarom we zo hameren op een verenigd Europa? Een sterk blok, een eenheid, een màchtsblok ook, jammer en helaas. Maar dat is dan uit noodzaak. We kunnen ons toch met z’n 500+ miljoen niet ook laten chanteren, toch? We gaan vandaag, donderdag 23 mei 2019 naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Laat ons met verstand kiezen, onze stem uitbrengen. Voor unificatie, niet voor confrontatie. Voor eenheid binnen Europa en niet voor nog meer verdeeldheid. En zeker niet als landen en Europese burgers tégen mekaar. Amen.