Waarom beleggers een hekel hebben aan solden, en altijd ontevreden zijn

0

Solden! Min 50 %! Afprijzingen! Min 70 %! Het koopvee verdringt elkaar om maar eerst te zijn. Want die zitbank en die jas en die smartphone staan plots zoveel goedkoper geprijsd. Wie kan daaraan versmaden, we doen het allemaal, toch? (Het kan ook zijn dat al die consumentenartikelen de rest van het jaar eigenlijk te duur staan, maar dat is een andere discussie). Waar het om gaat is dat er maar één categorie burgers in haar geliefde branche daar niet aan mee doen. De Beleggers. Zij houden niet van goedkoop. Kortingen, afprijzingen, solden – toon ze nooit aan een belegger, want hij loopt gewoon weg. ´t Is een raar mensensoort, de kleine belegger meest, de retail investor genoemd. Hoewel grote beleggers er zich ook soms aan schuldig maken. Neen, wat de belegger wil is duurkoop. Duur moet het genoteerd staan, de volle prijs wil hij betalen. Niks minder, en liefst nog betaalt hij zelfs wat bij. 

Samen dom

Heeft de belegger dan zulke diepe zakken, een portemonnee de grootte van een bakcpack, een rugzak? Meestal niet, en daarom is zijn gedrag des te vreemder. Je zou toch zeggen, en wetende dat beleggers toch ook mensen zijn…? Ach, het is het aloude kudde instinct. Ze schuiven aan waar het meeste volk staat. In de langste rij. Op markten zie je dit soort gedrag ook. De kraampjes die het meest volk, kijklustigen, voorbijgangers trekken…krijgen er nog meer belangstellenden bij. Waar geen kat voor staat, kraampjes die uitblinken door afwezigheid van kooppubliek, bijven verlaten. Al zal een enkeling daar nog wel eens komen rondneuzen, veel omzet boeken ze nooit. Een belegger loopt liefst samen met anderen, gelijkgestemden in pas. Als lemmingen volgen ze de gids. (Maar wie dat dan wel mag zijn?) Samen sterk, heet ´t dan. (Samen dom zou ik eerder zeggen, maar wie luistert er nu naar mij…ook voor mijn kraampje staat het volk bijzonder dun gezaaid).

Beleggen voor de lange termijn

Wanneer er luid kabaal rond gemaakt wordt, succes van de daken af geroepen wordt…  Wanneer het op tv komt en in de kranten staat… Wanneer je met tips om de oren geslagen wordt en zelfs de taxichauffeur en bakker jou beleggingsadvies geven… Dan is het grote geld al verdiend. Geen beleggingadvies uiteraard, maar wanneer de massa beleggers bitcoin en altcoins ´ontdekken´ zoals ze deed in 2017? Dan gaan de digitale munten nog één keer to the moon, en dan zal het voor een hele poos over zijn. Voorlopig zijn het nog meest institutionelen die de race aanvoeren, stuwen en stutten, en dat is eigenlijk heel geruststellend. Niet dat die zich niet kunnen vergissen, oh neen. Maar zij hebben wel diepe zakken, panikeren niet zo vlug als de retail investor, en beleggen gewoonlijk voor de lange termijn. Voor de moderne, jonge, nieuwkomer in beleggen is dat…twee maanden. Of weken. Die wil liefst morgen al rijk zijn. Of gisteren. De vaste(re) handen waar bitcoin, ethereum en tal van andere grote munten nu bij zitten, denken nog wel eens op termijn van jaren. 

Nooit tevreden

Dat is ook typisch voor de kleine belegger. Hij of zij is inderdaad nooit tevreden. Want als je verliest, ben je uiteraard heel ontevreden. Hoe dom ben je weer geweest? Je had dit, of dat moeten doen. En winnen hij of zij? Dan zijn ze…ook misnoegd, nors en onbevredigd. Want als hij nu dit, of dat had gedaan, was het resultaat immers nog zoveel beter geweest, toch? Het is een onaantrekkelijk beroep, in dit opzicht, en ik kan het weten want herken mezelf direct. Tegelijk is het ´t meest aantrekkelijke, rijkste, avontuurlijkst, opwindend universum dat er maar bestaat. ´t Is een ecosysteem, voor mij toch. Dan lééf je wel met je beleggingen, je investeringen, toegegeven. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen. ´t Is beter dan sex! Don´t try this at home! Want natuurlijk ben ik helemaal verkeerd bezig. Je moet afstand nemen van je beleggingen. Grote verliezen en zelfs aanzienlijke verliezen mogen je niks doen. Je staat dan buiten de dagelijkse heisa, het nieuws, de recentste ontwikkelingen en alle ups en downs vandien. Tom Lassing, professioneel belegger en een vriend van me, die doet ´t zoals het hoort. Biflatie mocht hem een poos geleden nog interviewen. Ach, was ik maar zoals Tom…

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.