´We staan pas aan het begin´ (aldus Donald Trump en Ruffer Investment Company). Deel 2

Ook Ruffer Investment Company spreekt soortgelijke woorden als ´We staan pas aan het begin´. Letterlijk heet het zo en de woorden dateren van twee dagen geleden, 18 januari 2021: ´UK fund manager Ruffer: We are in the “foothills” of institutional adoption of bitcoin´. Aan het begin van de adoptie van bitcoin door institutionelen. Hmm, wat ondergetekende dan toch opmerkt is dat het een adoptie van bitcoin – mogelijk et al. – in het algemeen is in drie snelheden. Eén partij die snel vooruit loopt, één die achteraan hinkt, en één die tegenwerkt en liefst in achteruit lijkt te willen. Ga er maar aan staan, in zulke omstandigheden…!

Drie snelheden, drie participanten

De institutionelen hebben het laat maar heel goed gesnapt nu: bitcoin, altcoins, de digitale economie met blockchain op de voorgrond, dat is de richting die we uit moeten. De particuliere belegger, kleine belegger en trader van crypto, de retail investor ook wel genoemd – die is nog niet echt mee anno 2021. Schoorvoetend hoor, stilletjes aan, dat wel. Maar 2017 is alweer zo lang geleden, en lang niet allen zijn er rijk mee geworden, geloof dat maar niet, met de crypto stierenmarkt. En dan is er nog de Amerikaanse wetgever die, zoals het er onder het prille Biden-bewind naar uitziet, eerder op de rem wil staan. De nieuwe voorzitter van de SEC, Securities and Exchange Commission, geeft dan wel les in crypto en blockchain, maar denkt dat XRP van Ripple Inc. toch ´a security´ is. De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, meent dan weer dat bitcoin, cryptocurrencies vooral gebruikt worden door criminelen klein en groot, van afpersers tot belastingontduikers. Alsof dat altijd al niet het geval is geweest met de dollar, het papieren briefje. 

Alles of niets?

550 Miljoen pond (620 miljoen euro) investeerde het Britse Ruffer in bitcoin. Dit betekent 2,7 procent van alle beleggingen die de moneymanager aanhoudt. Het is de zoveelste institutioneel in het rijtje van zij die het digitale licht hebben gezien, sinds de zomer van 2020. Klein maar belangrijk, zo benoemt Ruffer Investment Company het zelf: zitten we verkeerd dan is er geen man overboord. Zitten we juist, dan zal deze belegging aanzienlijk aangroeien en misschien wel onze belangrijkste ooit worden. Zoiets: ´“As we move through the process of normalisation, regulation, and institutionalisation, the compression of this premium can have a dramatic effect on the price. If we are wrong, bitcoin will return to the shadows and we will lose money – this explains why we have kept the position size small but meaningful,” it added.´

Top/Niet zo top

De cryptomarkt met bitcoin voorop is vandaag, 20 januari 2021, erg nerveus, dat zag je gisteren en eergisteren al. Check hier voor de live BTC koers. Zij weet nog niet wat ze aan de nieuwe Amerikaanse administratie heeft. Begrijpelijk, met SEC en Financiën op zijn minst gezegd niet echt fan. Of het spurten wordt, in hoogste versnelling…ik denk eerder dat het een bergklim wordt, met korte opwaartse bewegingen en terreinwinst…om vervolgens toch weer terug te vallen op verlies. Met vallen en opstaan. De tocht naar omhoog wordt lang en uitputtend. En nog iets: niemand die weet waar die top precies ligt. Zoals we aan het begin van dit stukje al schreven: ga er maar aan staan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: