Aan het einde van het jaar worden de bedrijfsbalansen opgemaakt voor de jaarafsluiting. Bedrijven en banken willen weten hoe ze het nieuwe jaar in gaan. Beursgenoteerde bedrijven en banken moeten hun jaarrekeningen verantwoorden aan beleggers en Raden van Bestuur. Eind december moeten veelal forse diverse betalingen worden afgerond en zal de fiscus flinke bedragen incasseren van de grote bedrijven.  

Liquiditeiten

Vooral in de VS worden enorme bedragen afgerekend. Het schijnt dat mede daardoor problemen kunnen ontstaan in de liquiditeitspositie van diverse banken. Ook de hedgefondsen spelen een grote rol. Wereldwijd is er een verstrengeling in het betalingsverkeer van de grootbanken en daardoor kunnen grote onevenwichtigheden ontstaan als de liquiditeitspositie van bepaalde banken gevaar loopt. Dat is zeer ongewenst en daarom grijpen centrale banken in.

Repo(calypse)

Op de repomarkt proberen ze met miljardeninjecties te voorkomen dat de rente omhoog schiet. Dat was in september namelijk het geval toen de rente maar liefst omhoog schoot naar 10 procent. In allerijl werd het ‘noodloket’ geopend. Vanaf dat moment is zo maar even 300 miljard geïnjecteerd. Daarna daalde de rente weer. Tot dat een paar dagen geleden de tarieven op de repomarkt weer geleidijk stegen. Juist aan het einde van een kalenderjaar is dat zeer ongewenst omdat er zomaar enorme bedragen kunnen gaan rond tollen. Momenteel wordt er op de alternatieve media veel over geschreven.

Danger ahead!

Diverse analisten wijzen op de gevaren wanneer de boel uit de hand loopt. Bij de vorige financiële (banken)crisis in 2008/9 was ook dezelfde liquiditeitscrisis de oorzaak van de val van de Lehman Brothers. En daarna moesten een serie banken in Europa met belastinggeld overeind worden gehouden. Met de oprichting van de EU-Bankenunie zijn nieuwe regels ingevoerd m.b.t. de redding van banken en zou niet belastinggeld maar het geld van aandeelhouders en bankrekeninghouders moeten worden aangesproken. Nou ja, wat maakt het uit zouden sommigen kunnen denken.

Let’s get technical

Op Zerohedge.com is een uitgebreid (technisch) artikel verschenen over de problemen op de Repomarkt. Daarmee wordt veel duidelijk. Het lijkt van belang om de komende dagen de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Een witte Kerst kennen we al lang niet meer. Een spannende Kerst dan maar voor de verandering.

18 reacties

 1. Breekt er binnenkort mede door de boerenprotesten van Farmers Defence Fors een revolutie uit in ons land, die zich over de rest van Europa kan verspreiden? Zie https://www.ad.nl/politiek/supermarkten-naar-rechter-om-kerstacties-boze-boeren~a3f953ff/ “Supermarkten naar rechter om kerstacties boze boeren”.

  En betekent een EU-Bankenunie alleen maar bureaucratie waardoor in nood verkerende banken niet op tijd gered kunnen worden en daardoor massaal om kunnen vallen? Een nieuwe buitengewoon ernstige financiële crisis meteen in het nieuwe jaar?

 2. Laatste nieuws van repofront: De FED lijkt in paniek te raken en gaat enorme bedragen injecteren in de repomarkt. Naar verwachting zelfs 365 miljard de komende maand. De balans van de FED zal daardoor een record aantikken van een onvoorstelbaar bedrag van 4,5 biljoen dollar. Vanwaar deze angst dat de repomarkt zou kunnen instorten? Wanneer gaan we dat gewaar worden? De spanning neemt toe: https://www.zerohedge.com/markets/avoid-repo-crisis-fed-will-flood-market-gargantuan-365-billion-year-end-liquidity

  1. Opvallend! Berichten over een naderende repocrisis duiken nu overal op op de alternatieve media. Nog niets over te vinden in de mainstream media.

   1. Hou het volk dom..geef ze brood en spelen.. vertel ze de avond voor je weet dat de vulkaan zal uitbarsten, dat ze rustig kunnen gaan slapen. Dat alles onder controle is.
    De elite noemt dat crowdcontrol.
    Als er ellende over ons heen komt zal dat voor meer dan 90% van de bevolking een verrassing betekenen.

    Over een ding kunnen we blij worden: het lijkt erop dat de U.K. er in is geslaagd te ontsnappen uit de Brusselse dictatuur. En nu wij nog…

    1. In 2008 werd op pas op het laatste moment bekend gemaakt door Wouter Bos dat er banken in nood waren en dat ze met belastinggeld gered moesten worden en dat gaat weer gebeuren. Alleen zijn alle instrumenten die er toen nog ter beschikking stonden, zoals het rentewapen, nu uitgewerkt en zullen ze met andere maatregelen komen zoals haircuts op spaargelden en ander vermogen, beperkt toegang tot contant geld en bankrekeningen en als de nood heel hoog wordt zal het bezit op edelmetalen worden verboden in het kader van de Noodwet Financieel Verkeer. Reken maar dat dan echt de pleuris zal uitbreken.

   2. Slecht nieuws komt slecht uit zo vlak voor de feestdagen maar de nieuwe kredietcrisis zou zomaar deze maand nog uit kunnen breken en dan kunnen alle koopkracht- en andere plaatjes voor 2020 zo de prullenbak in en gaan we met z’n allen met samengeknepen billen het kerstreces in. Het vertrouwen in de financiele wereld is nu echt aan het verdwijnen.

 3. Tegen deze situatie van opdrogende liquiditeit is geen beleid van centrale banken opgewassen. Zoals ex-Blackrock voorzitter Peter Fisher het zo kernachtig verwoordde: “liquiditeit is geen kwestie van kwantiteit, maar van gedrag.””

  https://www.geotrendlines.nl/opnieuw-problemen-in-repomarkt-door-verder-oplopende-rente/

  Volgens de BIS is er nu ook een kans dat in Europa de liquiditeit opdroogt door een in toenemende mate gefragmenteerde repomarkt.
  Een groeiend aantal markten zou alleen (selectief) handelen in leningen die bijvoorbeeld Duits staatspapier als onderpand hebben. Het risico is nu volgens de BIS dat het geld niet goed door het systeem zal vloeien. (Waardoor centrale banken met interventies hun doel voorbij zouden schieten).

  https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-algemeen/BIS-Verstoringen-dreigen-op-Europese-repomarkt/1018928

  1. Zal dit dan leiden tot de val van de Deutsche Bank? Mijn onderbuikgevoel zegt dat wij aan de vooravond staan van een revolutie hier in Europa. Wellicht dat de Brexit en de boerenprotest de trigger daarvan zullen zijn.

   Hoe wordt social media effectief ingezet om een revolutie te ontketenen?

   1. we zijn al 100 keer gestegen op handels overeenkomst ,we zijn 100 ,.gestegen op het niet door gaan van brexit, en nu steigen we op het door gaan.

    1. Aandelen stijgen gewoon door. Alleen op “mooie” berichten, niet op de onderliggende economie. In de onderliggende economie zien we een groeiende inkomens- en vermogensongelijkheid tussen de “massa” en de elite. De massa in de samenleving die groter is geworden door opname van de uitgeklede middenklasse. We zien toenemende onrust op meerdere fronten. “Maar verder is er niets aan de hand…”

 4. Wachten op het failliet van Deutsche Bank. Dat wordt de volgende trigger richting de nieuwe kredietcrisis. Met man en macht (vooral met centrale banken) wordt het systeem overeind gehouden. Maar kijk die repo markt. Er is geen uitweg meer…. De klap komt eraan hoor, kan niet anders.

  1. mensen mensen martin armstrong .com daarvan blog lezen die warschuwt zo erg voor de europese banken en deze man zit voor aan,, maar mag niets zeggen

 5. When the financial history of this era is written, it is fairly likely that historians will identify the onset of the global economic crisis as 16 September, 2019. It was the first clear sign of the potential for a violent unwinding of the massive speculative financial positions created by central bank meddling.

  Thus, in their efforts to “save” the world economy, central banks have created a monster: a dysfunctional, extremely-speculative and highly-leveraged financial sector. All that is needed for it to unravel are rising rates in an some important, if obscure, corner of the capital markets—just like the repo-markets.

  The Fed has been engaged in a desperate battle to avert this through its repo and “Not QE” -programs since September. However, even if successful, it’s very likely that these programs, not to speak of an “actual QE”, will just further aggravate the distortions in the financial markets, until they become unbearable.

  Then we’ll be staring into the financial abyss. Beware!

  https://gnseconomics.com/en_US/2019/12/14/repo-market-turmoil-staring-into-the-financial-abyss/

   1. Dank voor deze link. Wat een bloedstollend verhaal. De uitleg van deze auteur laat duidelijk zien welke risico’s er worden genomen op deze duistere repomarkt. Noem ik nog even de Deutsche Bank en derivaten. Dan weet ik nu al wel dat mijn pensioen over een jaar of wat niets meer waard is.

   2. Bedankt, zeer interessant artikel.
    Ik weet genoeg, ze spelen hoog spel in de donkerste krochten van het financiële systeem.
    Je geld is nergens veilig behalve thuis in de kluis of onder de matras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: