Werkloosheid Griekenland stijgt naar 12,1%

De werkloosheid in Griekenland is in februari opgelopen tot 12,1%, van 11,3% in januari. In februari 2009 lag het werkloosheidspercentage nog op 9,1%. De arbeidsmarkt zal de komende maanden bovendien vermoedelijk verder verslechteren door de nieuwe bezuinigingsmaatregelen, grote overcapaciteit en zorgwekkende economische vooruitzichten. Volgens de Europese Commissie zal de werkloosheid in Griekenland volgend jaar naar verwachting stijgen tot 13,2%.

Het Griekse statistiekenbureau stelt dat de werkloosheid voor vrouwen een serieuzer probleem is: het percentage werklozen onder vrouwen ligt op 15,3%. De werkloosheid onder jongeren is nog hoger. In de leeftijdscategorie van 15- tot 24-jarigen ligt het werkloosheidspercentage  op 32%. De regering zegt dat het weinig keus had bij het opstellen van bezuinigingsmaatregelen in ruil voor een hulppakket van de EU en het IMF.

Vakbonden waarschuwen de overheid echter dat de ongekende bezuinigingen te zwaar en oneerlijk zijn, en zullen leiden tot verder oplopende werkloosheid en afbraak van de sociale cohesie. De twee belangrijkste vakbonden voor de private en publieke sector hebben opgeroepen tot een staking op 20 mei, die het land vermoedelijk zullen verlammen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.