Wie koopt bitcoin aan $18.000/Een tekort aan bitcoin?

0

Heden, maandag 23 november 2020, op moment van schrijven noteert bitcoin aan 18.000 dollar. De munt tikte nog pas dagen geleden zelfs 18.800 dollar aan. Het hoogste punt sinds december 2017. Twee maanden geleden deed ze nog ´slechts´ $10.000. Een indrukwekkende stijging, dus misschien vraagt iemand zich nu wel af: ben ik te laat om alsnog in bitcoin te stappen? De vraag stellen is ze beantwoorden, en niet toevallig hebben we hier een mogelijke verklaring. Bitcoin munten zijn niet aan te slepen meer voor de megabeleggers die institutionelen zijn:

Bitcoin tekort?

Je hoort zelfs links en rechts opmerkingen fluisteren dat er wel eens een tekort kan zijn of komen aan bitcoin. Pantera Capital spreekt dit uit zelfs en wijt het aan PayPal, de Amerikaanse betaalprovider, die 70 procent van alle nieuw gemijnde bitcoin opkocht in de afgelopen dertig dagen.

Er wordt meer opgekocht dat er gemijnd kan worden, en bezitters van de digitale munt scheiden maar mondjesmaat van hun reeds verworven bezit. Verworven aan lagere koersen, dus vandaar de forse koersstijging. Het genoemde Grayscale Investments kocht voor cliënten maar liefst voor 1,1 miljard dollar aan bitcoin. ´Cryptocurrency fund manager Grayscale Investments has added another 60,165 BTC (or $1.11B) to its Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Data shows that the amount was purchased over the last 30 days as of November 22.´ 

Het gele gevaar?

Een andere mogelijke verklaring is dat mijners in China moeilijkheden ondervinden om hun munten te cashen. Coindesk: ´Chinese miners, who control over 70% of bitcoin’s hashrate or mining power, have been facing challenges liquidating their crypto holdings for cash because many are finding their bank accounts and cards frozen as a part of the Chinese government’s nationwide crackdown on telecommunications fraud and money laundering via cryptocurrency deals.´ Dit zou wijzen op een tekort in de aanvoer van nieuwe bitcoins. We stelden de vraag eerder en herhalen ze hier nog maar eens: wat als China besluit alle cryptomijnen in het land manu militari te sluiten? Om deze mogelijke concurrent van de eigen digitale yuan uit te schakelen…?

Explosie aan kooporders

Dan is er de grootste Amerikaanse cryptomakelaar die spreekt van “an explosion of incoming capital.” Coinbase houdt nu voor 20 miljard dollar aan bitcoin alleen al aan, dat is plus 14 miljard sind april 2020. 

PlanB – omdat plan A niet meer werkt

Plus 80 procent in een tweetal maanden, maar PlanB lijkt toch niet onder de indruk. Volgens zijn nog nooit met succes gecontesteerde of tegengesproken S2F, Stock-To-Flow Bitcoin Model moet de grootste stijging nog komen. Dat Model is vroeg in 2019 publiek gemaakt, en gebaseerd op de schaarste van de digitale munt. Deze gids heeft beleggers in bitcoin et al. tot vandaag in ieder geval nog niet in de steek gelaten. We shall see; een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard, nietwaar? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.