Wordt ons contante geld afgeschaft?

In mijn vorige column schreef ik over de gevolgen van de lage en soms negatieve rente. Wat is er aan de hand met ons financiële systeem? We zouden ons af kunnen vragen wat er na het afschaffen van de rentevergoeding nog meer op ons af komt. Er duiken namelijk steeds vaker berichten op over een ‘cashloze’ samenleving. In Zweden, Denemarken en Noorwegen spant men de “kroon,” want daar zijn al vergaande plannen om in de nabije toekomst het contante geld af te schaffen. Als reden voert men aan dat daarmee het witwassen van crimineel geld en de zwarte handel kan worden uitgeroeid. Wij burgers en rekeninghouders zouden ons af kunnen vragen of we daarmee gediend zijn. De banken en overheden hebben dan de volledige controle op alle financiële transacties die wij burgers doen. Alle pinbetalingen en het internetbankieren zijn dan van iedereen te traceren. Als criminaliteit de werkelijke reden is dan weet ik nu al dat de volgende stap is om capuchons af te gaan schaffen om vermomming van criminelen tegen te gaan.

Big Brother

“Big Brother is watching you” van George Orwell komt daarmee wel erg dichtbij. Het lijkt er op dat wij burgers in de toekomst nog weinig te zeggen hebben over het financiële systeem wat volledig door onze autoriteiten bestuurd en gecontroleerd wordt. Een weerzinwekkende situatie. Ik vraag mij af of wij rekeninghouders en belastingbetalers nog gevraagd worden wat wij er van vinden. Het internetbankieren is al een poosje ingeburgerd en aan het gemak daarvan zijn we gewend geraakt. Hierdoor gebruiken steeds minder consumenten contant geld en hebben velen vaak geen stuiver meer op zak. Even pinnen en klaar is Kees. O zo handig en geen lange rijen bij de kassa’s. Het keerpunt waarbij de banken gaan beslissen om dan maar het contante geld af te schaffen komt daardoor met rasse schreden naderbij. Bejaarden en andere hulpbehoevenden en de digitaal-bezwaarden die niet pinnen en niet internetbankieren worden daarbij gewoon over het hoofd gezien. We zouden zelfs kunnen stellen dat het ethisch onverantwoord is. We kunnen geen keuzes meer maken, alles wat wij burgers ondernemen op financieel gebied is ons door de autoriteiten opgelegd en geheel controleerbaar. Nogmaals, Big Brother is watching us.

Mijn Overheid.nl

Een soortgelijke ontwikkeling van opgelegde digitale onderwerping zien we momenteel bij onze Rijksoverheid die wil dat we massaal gebruik gaan maken van de Berichtenbox van Mijnoverheid.nl. Vooral de Belastingdienst loopt hiermee voorop door o.a. de blauwe envelop af te schaffen. Voor de diverse toeslagen krijgen toeslaggerechtigden al niet eens meer een papieren beschikking thuis gestuurd maar wordt ons via reclamecampagnes duidelijk gemaakt dat we voortaan alle berichten over toeslagen online kunnen inzien. Even een DigiD aanvragen en hup klaar is Truus. Dit allemaal onder het motto van bezuinigen bij de overheid en zogenaamd efficiënter werken. Makkelijk gezegd en ook wel waar, maar hier is toch duidelijk sprake van een eenzijdig opgelegde maatregel waarbij de burger niets wordt gevraagd. We gebruiken toch bijna allemaal internet en willen niet achterblijven in de nieuwe digitale wereld waarbij we via internet zo ongeveer alles thuis kunnen regelen. En uiteraard is het prettig om een melding via je mailbox te ontvangen dat bijvoorbeeld het rijbewijs is verlopen of te zien wat de WOZ-waarde van de eigen woning is. Gemak dient de mens. Shoppen, mailen, bankieren, sociale netwerken, gegevens uitwisselen met de overheid en noem maar op. Maar intussen lopen we met ons allen in een fuik, een netwerk waarin wij burgers verstrikt raken.

Van digitaal afhankelijk naar ruilhandel

We worden geheel digitaal afhankelijk gemaakt en kunnen met onze iPhone en laptop allerlei zaken afhandelen. We vergeten dat alles wat over het world-wide-web wordt verzonden, wel of niet versleuteld, kan worden gecontroleerd. Velen zou het een biet wezen en net als ondergetekende redeneren dat mijn persoontje toch niets te verbergen heeft en graag gebruik wil maken van alle gemakken van ons www. Ook deze jongeheer vindt het leuk om af en toe de vrienden op Facebook te bespieden en sms’jes of appjes te ontvangen of verzenden. Ook telebankieren en pinnen past mij wel, hoewel contant afrekenen mijn voorkeur geniet. We gaan met de tijd mee en willen bij blijven toch? Maar contant geld als ruilmiddel wat direct voor handen is wil ik absoluut niet missen. Zal dan de ruilhandel zoals die op het platteland in Griekenland en in sommige Spaanse leefgemeenschappen plaatsvindt straks ook in NL zijn intrede doen? Met z’n allen naar de kringloopwinkel; inleveren aan de achterkant en aan de voorzijde het pand verlaten met een mooie ‘ouderwetse’ schemerlamp.

Internetcriminaliteit

Natuurlijk snappen wij burgers dat de politie en geheime diensten het internet gebruiken voor het opsporen en uitbannen van bepaalde criminele activiteiten. Scheelt een paar honderd politiewagens, want sommige criminelen zijn nu te volgen via GPS-navigatie en werkelijk alle financiële transacties zijn na te pluizen in het electronisch betalingsverkeer. Nu nog het contante geld verbannen en ‘alles klar herr Kommissar.’ Geen zwartgeld circuit meer, geen valse munterij en einde straatroof en overvallen. Helaas, helaas, was het maar waar, ineens een wereld zonder criminaliteit. Alle onzinverhalen over het uitbannen van de criminaliteit door het wegnemen van contact geld is pure misleiding van de autoriteiten. Criminelen zijn net als onze overheid ook inventief en vinden ook op het www makkelijk de weg. Wie van ons is al niet een keer opgelicht via slimme mailtjes of smsjes en ineens al z’n beltegoed kwijt, of nog erger, heeft een flink bedrag overgemaakt naar een criminele rekening? Oké, het scheelt ons waarschijnlijk een klap op de kop als we niet over contanten kunnen beschikken, maar de desillusie van een geplunderde bankrekening is er zeker niet minder om. Kortom, de misdaad vindt z’n weg wel en weet nu al donders goed gebruik te maken van moeilijk traceerbare financiële transacties via de bitcoin en andere schemerige uitwisseldiensten. Het sprookje om de misdaad met het afschaffen van contanten te verbannen is complete nonsens en wel erg goedkope misleiding.

Storingen en cyberaanvallen

Om maar niet te spreken over de vele nadelen die we kunnen ondervinden bij internetstoringen en cyberaanvallen. Onze enorm vervlochten netwerken worden steeds storingsgevoeliger en de kans op een langdurige uitval wordt naar mijn idee telkens groter. Wanneer we werkelijk afhankelijk worden van het digitale geld dan zullen we absoluut geconfronteerd worden met systeemuitval. Hoe vaak zien we niet dat in bepaalde periodes de ene bank na de andere last heeft van een systeemstoring. Soms zijn dat pure cyberaanvallen, maar indianenverhalen uitleggen aan hun klanten daar houden onze banken niet van, dus worden de criminele aanvallen vaak makkelijk afgedaan als zijnde een ‘gewone’ storing. Inmiddels weten we al lang dat vijandige naties het voor elkaar weten te krijgen om in te breken bij elkaars databases van de Ministeries van Defensie en noem maar op. Ook de cyberaanvallen in computersystemen in het elektronisch betalingsverkeer kunnen vanuit een oorlogshandeling in het huidige digitale tijdperk makkelijk verricht worden. Hiermee kunnen we besparen op kanonnenvoer en een regelrechte aanval op ons bankensysteem staat tegenwoordig ook wel stoer.

Goud en zilver als alternatief

De wakkere burgers onder ons zullen de huidige ontwikkelingen met lede ogen aanzien en zich proberen in te dekken tegen een catastrofe van het digitale financiële systeem. Het schijnt dat gouden en zilveren munten momenteel erg in trek zijn. De kans bestaat dat, net zoals in het verleden, bij een naderend onheil een run gaat ontstaan op fysieke edele metalen. Zilveren munten zijn verhoudingsgewijs het goedkoopst in aanschaf en zouden bij een systeemcrash zomaar een gangbaar betaalmiddel kunnen zijn in een handelsperiode waarin alles wat van waarde is wordt omgeruild voor voedsel en goederen. Ach ja, doemdenkerij van de eerste orde zouden veel mensen zeggen. Zou mij allemaal worst zijn. De Wiener Philharmoniker 1 troy ounce zijn mooie glimmers zolang ik ze onberoerd laat. Toch vrees ik de tijd dat ze bekrast en wel deel gaan uitmaken van de inhoud van mijn (vaak lege) porte-met-niks.
Piet Pineut

119 reacties

 1. De “gewone” mens is te dom,te lui, te laf , en te afhankelijk gemaakt om op te staan tegen de psychopaten die hen in slavernij onderwerpen. Dat is mijn algemene samenvatting.

  Wie de schoen past heeft in ieder geval 1 schoen aan, haha.
  Ik zou graag willen zeggen dat in het land waar ik nu woon het anders is, maar het is niet zo,
  Ik zit er slechts omdat ik hier schuldvrij een stuk land met een huis kon kopen voor zeer weinig geld en zelfvoorzienendheid kan realiseren , zoveel mogelijk buiten geld om. Eerstgenoemde eigenschappen blijken common goods.
  Denk voor jezelf , want iets anders is er niet.

  https://www.youtube.com/watch?v=3cQNkIrg-Tk&spfreload=10

  1. En SCHIJT aan alle politieke correctheid, alle aangeleerde consumptieshit, alle businesspoep en economische succesverhalen.

   SCHULDVRIJ leven met eigen voorziening van eten, drinken en onderdak als basisbehoeften in eigen beheer, dat betekent werkelijk vrij leven. Zonder al die zieke parasieten op je rug.
   Met als voordeel dat je er al aan gewend bent wanneer heel de sjitzooi in duigen valt,

    1. Dat is dan wel weer een nadeel van Zweden; het kost meer moeite om buiten het systeem te leven. In Oost-Europese landen gaat dat makkelijker, geen politieke correctheid en geen censuur. Zeker in Roemenië zijn veel mensen totaal zelfvoorzienend waardoor zij niet eens een bankpas of bankrekening nodig hebben. Daar hoeft de overheid zo’n maatregel als afschaffing van contant geld niet te flikken, want dan komen de Roemenen + de harde kern (zigeuners) in opstand. En het kan niet eens want er leven daar teveel mensen buiten het systeem (vooral op het platteland). Hetzelfde geldt waarschijnlijk ook, in iets minder mate want ze zijn rijker, in als Slowakije, Polen en Hongarije aangezien daar de premiers van die landen nog een eigen wil en weg hebben, en dus veel meer naar de bevolking luisteren.

     In totale chaos kun je dus het beste snel naar een zelfvoorzienende boer op het Roemeense platteland gaan, want zoiets als wat Anonymous doet is jammer genoeg niet voor iedereen haalbaar.

     Klopt het inderdaad dat het in Zweden sinds kort strafbaar is om online (of via de mail) het immigratiebeleid te bekritiseren?

 2. “Ik vraag mij af of wij rekeninghouders en belastingbetalers nog gevraagd worden wat wij er van vinden.”

  Er zal u niets gevraagd worden wat u ergens van vindt, als u daar op wacht, kunt u wachten tot u een ons weegt.
  Het gaat er om, wat u zelf doet om het verschil te maken.

  1. En wat ga je doen? Zeer benieuwd naar je antwoord, alvast hopend dat het weer geen vluchtweg is die laat vermoeden dat er twee verschillende werelden bestaan.

    1. Het is maar goed, dat je geleerd had tot 2 te tellen.
     Werner kan je nog wel het een en ander bijleren.
     Denk, dat hij het ook belangeloos doet.

   1. Hallo,

    Ik stel een vraag in het algemeen en u gaat mij een tegenvraag stellen.
    Kan mij voorstellen dat u hier geen passend antwoord op kon geven.

    Wil je een spelletje schaak met me spelen?, of wil je me voor de gek houden.

    Waar staaf je de inhoud van de 2e helft van je laatste zin op?
    Laat ik me niet vergist hebben in uw intenties.

    1. Kan je niet gewoon een antwoord geven van hoe je de toekomst ziet? Is het niet al te gemakkelijk om je steeds te verankeren aan diegenen die je als schuldigen ziet? Kom eens met een concreet plan hoe je deze situatie gaat verhelpen, pas dan kunnen we verder bouwen. Of wordt het wachten op Jezus misschien?

     1. Waar heb je deze theorie opgedoken?

      Die heb je toch niet van je zelf.

      Doorgaans maak je gebruik van kopieën, en probeer je andere mensen en hun reacties hiermee overtuigend en doeltreffend te overtuigen en monddood te maken.

      Mij kun je hiermee niet misleiden of proberen te overbluffen.

      Je probeert en slaagt er ( nog ) vaak in, om anderen, met weinig eigen persoonlijk gemaakte grammatica in de dagelijkse communicatie te overrulen en je nog steeds als vriend van de massa te accumuleren, hoewel je steeds vaker ontmaskerd wordt.

      Laat zien wat je nog meer in je verderfelijke mars hebt.

     2. Juist Bertus.., Werner heeft het zelf niet door maar de rest gelukkig wel..

 3. Wederom interessant artikel Piet, ik wek graag de suggestie om volgende keer ook ‘biflatie’ in je verhaal te betrekken, om dan te kijken naar de gevolgen. De reden daartoe is steeds dezelfde en principieel eenvoudig, negatieve rente hoeft immers niet negatief te zijn. Ik weet het, het is een theoretische beschouwing die afwijkt van de norm maar dat heb je nu eenmaal wanneer een andere denkpiste gevolgd wordt, net hierdoor komen we tot andere inzichten die een ethische upgrade kunnen triggeren. Praktisch gezien, wanneer we negatieve rente koppelen aan deflatie dan ontstaat de optie ‘co-creatieve rente’, dit betekent een (monetaire) WIN-WIN voor alle partijen naargelang de gekozen variabelen. Wat biflatie betreft, het is de eenvoud zelve:

  http://i.imgur.com/f464lBx.png

  1. Biflatie is op fiat-geld gebaseerde bullshit; slechts een fenomeen dat ontstaat wanneer men het intermediair manipuleert. Net als inflatie / deflatie. Biflatie is een gemiddelde daarvan; naar gelang de perceptie negatief of positief.

   Monetaire permacultuur; waarde ontstaat uit keuzevrijheid in de wijze waarop een transactie tot stand komt.

   Groei uit schuld kent, met name door de grenzeloze ambitie van de ‘hogere aap’, een exponentieel karakter waar geen afscheid van kan worden genomen anders dan collapse.

   Of het afboeken van genetisch gemanipuleerde waarde, gapaard gaande met consequenties zoals we die reeds vele malen hebben mogen aanschouwen.

   1. Over angst gesproken? Hoeveel verder wil je nog gaan, terug naar de oerknal toen we nog geen weet hadden van het intellect dat we ooit zouden moeten gebruiken?

    1. Werner , wat snap je niet ? Ik weet niet veel van Houts maar weet wel dat hij niet bang is maar juist achteroverleunend ( voorbereid ) de boel aankijkt en op zich af laat komen.. , je bent zelf bang en blijft in het verleden hangen met je theoretische oplossingen.. Je maakt jezelf belachelijk met je reacties.. het is typisch dat je zo in herhaling blijft vallen en ondanks dat niemand op je schemaatjes reageert blijf je die shit maar plaatsen. Kom er maar weer in met een nutteloze link van Wiki..

     1. Het is waarlijk een klucht, wanneer wordt je eens concreet met die hotspots? Wat ga je tegen mensen vertellen? We luisteren aandachtig, alvast dank.

     2. Je hebt gelijk dat het een klucht is, ga snel terug in je poppenkast Jan Klaasen.

    2. We hebben dezelfde wens, denk ik; een duurzame toekomst. Punt is dat de ruimte voor manipulatief gedrag altijd wordt opgeeist door een selecte groep.

     Slinger wat beloftes de ruimte in, zoals hogere uitkeringen, en je krijgt zetels. Vervolgens wordt jouw rds op z’n kop gezet en begint het feest opnieuw.

     Mijn visie is het ontnemen van dergelijke macht bij selecte groepen en individuen, langs monetaire permacultuur, opdat Griekenland gewoon failliet kan gaan. Zoals het hoort. En het leven weer draait om arbeid, duurzaamheid en welzijn, en niet langer om het kunstmatig forceren van groei. Zo lang de ruimte bestaat om overmatige welvaart af te romen over de rug van deze planeet en haar bewoners en narcistische systeempooiers hun ambities kunnen opdringen langs het fiat-kanaal van onbegrensde mogelijkheden verandert er niets. Het rds is ongetwijfeld een goed stuk gereedschap, maar zal nooit de goedkeuring krijgen van het selecte gezelschap, simpelweg omdat het hun belangen in de weg staat. Het web dat wij met z’n allen hebben gewoven is zo immens complex, met al haar belangen en manipulaties, dat er slechts 1 optie overblijft.

     Mijn enige vraag is: gaat het langzaam of snel, of gaat het eerst langzaam, en dan snel.

     Of is dat meer dan 1 vraag?

     Je ziet, Werner, dat jouw oplossingen weinig ruimte krijgen. Dat komt omdat het VERTROUWEN in het systeem is ingekakt. En we weten allebei wat het fundament is onder het huidige stelsel.

     1. En zo zien we dat het niet ontbreekt aan alternatieven, de strijd tegen de windmolens gaat rustig verder. Er resten niet veel vragen meer Houtskool, volledig met je eens. Alvast benieuwd hoeveel slachtoffers we nog nodig hebben om tot verstand te komen.

     2. “Mijn enige vraag is: gaat het langzaam of snel, of gaat het eerst langzaam, en dan snel.”

      Het gaat eerst langzaam en dan steeds sneller. Kijk goed om je heen en je ziet een opeenstapeling van narigheden. Daarmee raakt de onbalans in een stroomversnelling en volgen we de natuurlijke weg. Veel stroomversnellingen gaan via watervallen naar uiteindelijk het laagste dieptepunt. Aanbeland in de grote waterplas keert de rust weer terug en kunnen degenen die zich een boomstammetje hebben verschaft de wal opzoeken en opnieuw beginnen. We zitten al in de stroomversnelling, de waterval volgt spoedig. Economie is net als de natuur. Als het evenwicht wordt verstoord zijn natuurrampen onvermijdelijk.

      De theorethische beschouwingen van Werner, daar kan ik niets mee. Het analyseren van de huidige foute economische ontwikkelingen moet je doen vanuit nuttige nuchterheid zonder gebruikmaking van theoretische denkpatronen. Economische denkpatronen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

     3. De situatie is nog veel ernstiger dan we initieel vermoedden, ze wordt immers bekrachtigd door die ’tirannie van de meerderheid’. En dat gebeurt vrijwel onbewust, de getuigenissen zijn legio waardoor de spanning op de spits gedreven wordt. Het volgen van een andere denkroute levert hiervoor het bewijs, net zoals een begrip zoals ‘biflatie’ daarnaar verwijst.

     4. Eens PP. Exponentieel naar boven; exponentieel naar beneden. Mooi, nu mijn laatste vraag is beantwoord ga ik met een bak koffie naar funniest home video’s kijken.

    3. Je hebt weinig besef of kennis van de essentie en potentie van de oerknal.

     Ga eerst eens wat wetenschappelijk gestaafde kennis opdoen.
     Anders kom je niet verder dan een eencellig wezen.

     1. Ik zou je graag een link mee gegeven hebben, maar het komt rechtstreeks uit m’n harde schijf.

   2. Biflatie zegt niets over het soort geld Houtskool, het verwijst enkel naar het toepassen van de beschikbare economische tools. Vandaag hebben we deflatie buitenspel gezet, op deze manier komen we tot een uiterst manke besluitvorming en dat alsof we een deel van onze hersenen op non-actief hebben gezet. Op die manier kunnen we natuurlijk lang bezig blijven, de sociale impact draconisch.

   1. Altijd? Nee toch? Dat is pas sinds de laatste paar decennia,
    Heel vroeger betaalde men ook met goud, en dat kun je niet uit het niets maken.

    1. Vroeger bestond er helemaal geen geld, het is een idee dat werd omgezet in een tastbare vorm. Het idee is ‘contactloos’, geld kan evengoed ‘lucht’ zijn maar dat is praktisch onhandelbaar. Vandaag komen we wel in de buurt, dit in de vorm van electronische ‘clowds’.

 4. Zo zijn we hard op weg naar het merkteken van het beest volgens Openbaringen 13. Na de totale crash van het huidige financiële en monetaire systeem komt er o.l.v. de NWO één wereldmunt die de basis van het merktekensysteem zal vormen. Wanneer de Heere Jezus terugkomt en Babylon valt, zal een EMP-gebeurtenis in één klap een eind maken aan het huidige wereldbestel waarbij al onze computers en het internet alleen maar rijp zullen zijn voor de schroothoop.

  Lees dit maar op http://appie.abspoel.nl/?p=12061 “Een stervende aarde” en zie hoe de Heere God alles nieuw zal maken.

  1. Kom op DrM, niet te ver vooruit lopen. Daar duurt nog wel even. Eerst moet het systeem crashen, dat is nu nog niet het geval, en zelfs dan kan het nog een jaar of paar jaar duren voordat de AC doet alsof hij de eeuwige vrede gaat brengen. En op het moment dat de implantatiechip a.k.a. teken van het beest wordt ingevoerd, kun je nog altijd een poging doen het land te ontvluchten naar een zelfvoorzienende Polenboer bijvoorbeeld.

   Wat houtskool zegt; slaap je nog wel goed? Ik maak me serieus zorgen daar om, want waarom zou je bang zijn? Je weet toch hoe het zit, en wat er grofweg komen gaat, dus waarom maak je geen noodplan, leg je het onder in de kast en leef je rustig verder?

   1. Je lijkt ook langzaam in de greep te geraken van ‘de wolf” in schaapskleren.

    DrM is wel goed wakker, hoe zit het met jou?
    Je lijkt langzaam bedwelmd te worden, zonder het te merken.

 5. de mens moet weer terug naar de basis. Het leven voor de komst van internet moet weer opgepakt worden. Iedereen moet internet afschaffen en terug naar ruilhandel en zo min mogelijk het slavenfiatgeld van de bankiers/ roverheid gebruiken. Het systeem zal klappen als iedereen zich onttrekt uit dit corrupte monetaire grafsysteem. BACK TO BASICS !!!!

  1. Terug naar de basis? Wat dan met die ‘kwade geesten’ zoals Descartes opperde? Descartes twijfelt niet zozeer aan de inhoud van zijn kennis, maar aan de manier waarop we onze kennis hebben verkregen. Hij heeft verschillende redenen voor zijn twijfel:

   (1) Kennis verkregen door de zintuigen kan niet vertrouwd worden, iedere waarneming kan immers op zinsbegoocheling berusten;
   (2) Onze waarneming kan een hallucinatie zijn;
   (3) We kunnen nooit zeker weten of we dromen of dat we wakker zijn;
   (4) De hele wereld zou een illusie kunnen zijn, gecreëerd door een kwade geest (genus malignum of deceptor).

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Meditaties_over_de_eerste_filosofie

   1. Yeah, Wiki – Werner ! Eng he !? Back to basic.. Descartes was een liefhebber van paddo’s volgens mij.. dan krijg je op den duur die twijfel he.. Vooral niet op je zintuigen vertrouwen als je loopt te jagen in een bos om wat eten op je bord te krijgen.. Slim -Fast methode is dat.. Ik ben zoiezo benieuwd hoe een boekhouder zichzelf probeert te redden in de natuur. Mooi schemaatje om vuur te maken , grote grafieken over welke dieren er allemaal voorhanden zijn.. maar nu nog op je bord krijgen.. Pas op voor survival analfabetisme onder de groep mensen die te ver van het Basic Leven zijn afgegleden.. over zombies gesproken..

     1. Dat de wijsheid en de gekte dicht bij elkaar zit in het brein,dat bewijst Werner steeds maar weer!

     2. Tja, alsof er geen boek geschreven werd. We staan erbij en kijken ernaar.

      Het eindresultaat van het proces van financiële mondialisering zal misschien zijn dat we in de kern van onze economieën een automaat hebben gecreëerd die in beslissende mate ons leven conditioneert. De grote nachtmerrie van de mensheid – er getuige van zijn hoe machines onze wereld gaan beheersen – lijkt op elk ogenblik werkelijkheid te kunnen worden, niet in de vorm van robots die banen overbodig maken, of grote regeringscomputers die ons dag en nacht bewaken, maar als een elektronisch systeem van financiële transacties.

      Deze automaat functioneert volgens een eigen logica die niet de logica is van de regels van onze traditionele markt. Overheden, ondernemingen en financiële instellingen hebben vrijwel geen greep op de dynamiek van de door de automaat in beweging gebrachte geldstromen, ondanks hun rijkdom en macht. Toch is een effectieve regulering van de wereldeconomie technisch denkbaar. Het schort niet aan technologie, maar het draait om menselijke (en dus ook om politieke) waarden. Deze menselijke waarden kunnen veranderen, het zijn geen natuurwetten. Dezelfde elektronische netwerken van informationele en financiële stromen kunnen worden afgestemd op andere waarden.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Manuel_Castells

     3. Oh oh, ik was even te enthousiast over je progressie qua communicatie.

      Geeft niets, gewoon blijven proberen.
      Mocht je hulp willen hebben, laat het me weten.
      groet,

     4. Bravo Werner, je leert jezelf te uiten en zelf te redeneren.

      Het is zeer beperkt, maar alle begin is moeilijk.
      Succes.

     5. Tegen de tijd dat jij klaar bent met je grafiekjes en schemaatjes, dan wil een wolf je niet meer opvreten.
      En dan wil misschien nog kennis opdoen m.b.t overleven, waar je vervolgens ook nog allemaal schemaatjes over wilt maken.
      Gewoon niet doen, is niks voor jou, blijf maar lekker tussen je klamotten liggen.

 6. Het digitaliseren van de vruchten uit UW arbeid, ofwel het bannen van cash, is een wanhopige poging van het elitair gezelschap om te voorkomen dat u zich tracht te onttrekken aan het spel met ongedekte valuta’s dat zichzelf hopeloos heeft verstikt teneinde UW ‘geld’ te kunnen gebruiken als marginale demping van de beerput.

  U bent tenslotte slechts een crediteur van de bank.

  Cash ‘geld’ ligt nagenoeg buiten de invloedssfeer van het financieel fascisme; met name als het spannend wordt heeft men liever niet dat u gaat hamsteren.

  Stel je voor zeg…

  1. Juist, spreiding is belangrijk. Maar goud kun je (mijns inziens) beter niet kopen, aangezien zo’n munt een té grote waarde heeft om fatsoenlijk te kunnen handelen. De waardestijging van zilver gaat dan ook vele malen harder dan bij goud. 20% omzetten? 30%? Waarom geen 50%?

   En het kan geen kwaad om bijvoorbeeld 10% te reserveren om bijv. put opties AEX te kopen op het moment dat de beurzen weer terug zijn gestegen. Als we dit jaar weer een nieuw all-time-high gaan zien (daar ziet het er nu niet naar uit, maar dat was bijv. in 1929 wel het geval) dan zijn opties AEX dec-2016 denk ik het beste, aangezien het einde van jubeljaar 2016 dit najaar is en crashes gebeuren historisch gezien in het najaar.

   Als het dan tóch niet dit najaar gebeurt dan eindigen die opties waardeloos af, maar dan doe je hetzelfde volgend jaar weer met 10%. Wedden dat je gaat cashen voordat je door je reserves heen bent?

   1. Fysiek goud is o.a. verkrijgbaar in plaatjes van 10 x 1 gram. En alles daarboven.

    Iedereen is vrij om datgene te doen waarvan men denkt dat wijs is. Weet wel dat het casino altijd wint. Fysiek edelmetaal geeft je een positie buiten bereik van de croupier.

 7. Belangrijke update:

  “Het keerpunt waarbij de banken gaan beslissen om dan maar het contante geld af te schaffen komt daardoor met rasse schreden naderbij.” Hierbij valt ook te denken aan de smoes dat het in circulatie houden van contant geld te duur gaat worden voor de samenleving. Vergeet niet dat banken nu al de kosten van een betaalrekening in rekening brengen. De “kosten” van een
  betaalrekening zijn door diverse banken dit jaar al weer eens verhoogd. Banken roepen dat het in stand houden van 2 geldstromen, fysiek en digitaal, dubbel werk is en hun teveel geld kost. Deze drogreden is uiteraard grote onzin. Om het betalingsverkeer in een samenleving op gezonde wijze in stand te houden is het normaal dat daarmee kosten zijn gemoeid. Deze kosten zijn verdisconteerd in het betalingsverkeer tussen de banken onderling en als zodanig geheel maatschappelijk verantwoord. Net zo goed als we met ons allen belasting betalen
  om daarvoor bijvoorbeeld allerlei voorzieningen, zoals wegen en waterwerken, sociaal stelsel, onderwijs etc, etc., te ontvangen. Volkomen geaccepteerd in onze westerse samenleving.

  Het feit dat banken nu behalve hun basisactiviteiten, de geldschepping e.d., daarnaast ook andere (neven)activiteiten verrichten, zoals verzekeringen e.d. hoeft niet te betekenen dat nu ook voor de basisactiviteiten ons de rekening wordt gepresenteerd. Volgens mij waren de banken ooit opgericht om dienstbaar te zijn aan de samenleving en moet de boel niet worden omgedraaid zodat wij burgers/rekeninghouders ons gaan onderwerpen aan de wil van de
  banken. Stel dat de regering bij wet besluit dat alle automobilisten in het dagelijks woning-werkverkeer verplicht worden te carpoolen als oplossing voor het fileleed, dan voelt dat als een opgelegde maatregel die onze vrijheid beperkt. (Hoewel een enkeling het misschien wel prettig vindt om niet alleen te reizen). In feite is een dergelijke maatregel hetzelfde als banken contant geld gaan afschaffen. Beperking in keuzevrijheid van betalingsverkeer. Ik denk dat het
  buitengewoon belangrijk is dat politieke partijen zich gaan verdiepen in deze materie om daarmee te voorkomen dat weer een stukje vrijheid wordt ingeleverd ten gunste van het grootkapitaal. Voor we het weten zijn we opgeleverd aan de nukken van het grootkapitaal.

  1. wordt het contant geld afgeschaft gaan we over naar een alternatief, er is altijd een alternatief. daarnaast is het alleen de westerse wereld, noord west europa als enige. de fransen, italianen, spanjaarden en zelf duitsers gaan hier toch niet mee akkoord. Daarnaast komt er weer een crisis aan die de politici en banken niet goed gaan oplossen. De meeste mensen op mijn werk vinden banken en de overheid niks, dat was 8 jaar geleden wel anders

 8. Beste Piet Pineut , goed stuk.

  Alleen ik ben een vrij mens met een eigen mening .

  Van het vele zeggen liegt men veel , m.a.w. wat genoeg herhaald word geloofd men op den duur als de waarheid .

  Jammer , maar het heft heeft men zelf in de hand om zich te verweren .

  Natuurlijk is het makkelijk om bepaalde dingen via het internet te bewerkstelligen .

  Gemak dient de mens , maar dit gemak mag niet overslaan in een neurotische dwangmatigheid om onze ziel en zaligheid aan de banken en de overheid te laten .

  Als individu wil men wel een eigen beschikking hebben over je eigen financiële situatie .

  Zo ook betalingen , die voor vele ( en sommige ouderen en gehandicapten ) vanuit de luie stoel gedaan mag en kan worden .

  Prima zou ik zo zeggen , mogelijkheden zat die ook nog eens betaald worden door ons als kostenpost van de banken .

  Kijk maar naar de maandelijkse afschrijvingen van het pakket die men afneemt en jaarlijks verhoogd word .

  Even een voorbeeld , bij bank xxxx een xxxx totaal pakket a, € 3,95 p/m

  Een xxxx basis pakket a, € 2,30 p/m , deze pakketten zijn samen goed voor een vaste kostenpost a, € 6,25 p/m .

  Zonder een cent uit te geven door bank xxxx ontvangt zij een maandelijks bedrag van € 6,25 voor het in bewaring houden van ons geld , en op jaarbasis is dat € 75,00

  Zij als bank een rente voet hanteert bij spaargeld van plus minus 0,9 % .

  Stel spaargeld inleg € 100,00 en rente hierover 0,9 % = € 0,90 op jaarbasis .

  Zie het verschil aan de kosten voor de bank waar op verdient gaat worden door het spaargeld uit te geven wel tienvoudig aan hypotheek of krediet verstrekking met een rekenrente tussen de 2,5 en 4% .

  Verder uitleg is hierbij niet meer nodig toch ?.

  Kom op dan , niet zielig doen maar een keer uit de luie stoel komen en gewoon naar een bank gaan en geld uit de muur pinnen voor een week of maand en daarmee betalen fysiek in elke winkel of bedrijf .

  Even een jaartje volhouden en ziedaar het gewauwel en afschaffen van cashgeld is verstomd en gaat de mottenballen kast in .

  Zo simpel is dat , wij moeten weer leren een bank daarvoor te gebruiken waarvoor hij is opgezet namelijk dienstbaarheid aan de geldgebruiker ( de consument ) .

  Komen er weer banen en kantoren bij voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen i.p.v. afbraak met zakkenvullers .

 9. Het afschaffen van contant geld zal een grote vergissing blijken te zijn….ik vermoed dat er een enorme doos van pandora mee geopend wordt met allerlei negatieve bijverschijnselen die niet te voorzien zijn….groot obstakel wordt de VS….het schijnt dat daar de Invloedrijke Bible Belt nooit het afschaffen van contant geld zal accepteren….EU zal een dergelijke stap ook weer nooit eenzijdig zonder VS steun, zetten

 10. stond al eind januari op zerohedge: http://www.zerohedge.com/news/2016-01-26/comex-snaps-gold-dilution-hits-record-542-oz-gold-claims-every-ounce-physical (kijk op die pagina naar de grafieken)
  wat betekend dit artikel: de comex, de plaats waar goud en zilver op papier wordt verhandeld heeft nu in zijn kluizen 1 once goud tegenover 542 papieren claims, een verhouding als deze is er volgens mij, (wie kan dit weerleggen? gaarne uitleg) in de geschiedenis van de future markt met papieren beloftes geweest
  stel het je voor 1 gouden american eagle voor 542 mensen die denken hem te bezitten, dit betekend dat als 1/5 procent van de eigenaars zijn papier inlevert bij de comex, de comex instort. ik heb ook gezocht naar de cijfers van zilver maar heb deze niet kunnen vinden, is er iemand anders die ze wel heeft?

   1. ik heb zilver gevonden, je hebt 250 dezelfde eigenaars voor 1 stukje zilver, dus als een 0,25 procent levering van fysiek wil dan is er een probleempje bij de comex

  1. Hallo Werner, er viel mij gelijk een zin op in de door jou geplaatste link: een telefoontje naar de bank en je geld is veilig. als je je pasje verliest dan bel je naar de bank en je pasje wordt geblokkeerd,

   Weet je wat de realiteit is? binnen enkele minuten hebben Bulgaren of Roemenen je pasje elektronisch gekopieerd en de contanten die worden in Bulgarije uit de muur getrokken, criminelen hebben ook internet en kunnen elektronisch geld binnen seconden hebben overgeschreven naar een rekening in Verweggistan, het gaat niet meer om het pasje, het gaat om de data die op het pasje staat, je hoeft je pasje niet eens fysiek te verliezen om bestolen te worden, de misdaad leert heel snel, net zo snel als dat de eerste partijen die op internet geld verdienden de pornosites waren, zullen de Oost-Europese bendes het geld in no time over de grens hebben, lang leve het internet en elektronica, pffffff het lijkt er soms op dat er geen een politicus of bankier bestaat die ook maar iets van elektronica en elektronische data beheer begrijpt. ik ga nog een stap verder zelfs vingerafdrukken worden tegenwoordig al gekopieerd aan de hand van hd foto’s dus denk maar niet dat identificatie met vingerafdrukken veilig is, zelfde geldt voor irisscan, de huidige fototechnologie is zo goed dat op afstand je lichaamskenmerken al gekopieerd kunnen worden. weet je wat niet gekopieerd kan worden? gouden en zilveren munten, je voelt het gewicht, het metaal heeft een specifieke klank als je ergens tegenaan tikt, goud heeft geen smaak, koper en andere metalen wel, als er echt een veilig betaal systeem moet komen dat niet eenvoudig en lage kosten te kopiëren is dan is het geld van goud, zilver en brons. Eem bijkomend voordeel, dit betaalsysteem werkt ook als de stroom uitvalt

   1. Wat kan een mens daarop nu zeggen, als het monopoly is dan doen ze dat perfect volgens de doelstelling van het spel? Gaan ze daar plots mee stoppen als het goud onder je matras ligt? Het is echt erg gesteld met deze maatschappij, het is ijveren voor economisch herstel maar in werkeliijkheid bibberen van de angst. Alles gaat blijkbaar bliksemsnel vandaag, behalve onze manier van denken blijft Middeleeuws? Als de stroom uitvalt, zal er nog weinig werken.

    1. Het verhaal van JT gaat over het betalen met elektronisch geld, je pasje en het kopiëren van data. Als hij dan verderop zegt dat goud en zilver niet makkelijk te kopiëren zijn, dan heeft hij daarin gewoon gelijk. En waarom je dan zo nodig moet spreken van monopoly, goud onder de matras, economisch herstel, bibberen van angst en een Middeleeuwse manier van denken, slaat werkelijk nergens op. Hij geeft voldoende redenen op om eens over na te denken of alleen maar in je overwegingen mee te nemen. De essentie van het verhaal – en dat zie ik wel vaker bij jou – ontgaat jou ten ene male. Denk eens mee en probeer niet iedere keer jouw boekhoudkundige – voor zover dat woord van toepassing is – zienswijze af te dwingen. Die is ook maar één van de vele meningen hoor. Ja en als de stroom uitvalt, dan valt die uit. Lastig, dat is waar, maar de wereld draait gewoon door. (Krijgen we misschien weer eens een geboortegolf) 🙂

     1. Het is natuurlijk mogelijk om eeuwig blind te blijven, monopoly is een spel waarin het vergaren van geld, bezit en macht als doel gezien wordt. Het heeft voor- en nadelen, de nadelen leiden tot een element van de omgekeerde effectiviteit wat los staat van het soort geld dat daarvoor gebruikt wordt. Het probleem stelt zich dus niet in het soort geld maar om de spelvorm en de neiging tot manipulatie die er inherent deel van uitmaakt. Inmiddels zitten we zo diep in het moeras waardoor we de absurditeit niet eens meer zien, op dat moment wordt het regressie in de ijdele hoop dat daarmee het probleem vanzelf zal verdwijnen.

      Het zijn stuiptrekkingen binnen een pathologisch denkraam, zelfs in die mate dat neutraliserende remedies – en dat in hoeverre er al ernstig over nagedacht wordt – niet eens begrepen worden . Tal van onbewuste belemmeringen staan dit proces in de weg, dit is het pijnlijke neveneffect van een diep verankerde ideologie die het denken beperkt. Maar goed, laat ons flexibel zijn en daarop verder bouwen, we kunnen ook een mix maken van (1) goud en zilver, (2) contant geld en (3) electronisch geld. Wellicht kunnen we op deze manier je angsten milderen, ga je dan ook de spelregels wijzigen? Zo ja, wat is jouw voorstel?

     2. Wat zou je denken van de unadulterated goudstandaard. Iets wat ik wel vaker genoemd heb.

     3. Stond hier eerder inderdaad Dick, of zoals je eerder al zei heb je voor een ‘goudstandaard’ geen grammetje goud nodig. Misschien kan je ons die ‘unadelterated goudstandaard’ in eenvoudige woorden toelichten? Zo bekend lijkt het niet.

      Dat laatste was nou precies waar het om ging. Zelf zie ik het iets anders nl. een unadulterated goudstandaard, maar dat is inmiddels wel
      bekend dacht ik zo.

      https://biflatie.nl/artikelen/schuldencrisis/introductie-revolutie-door-schuld/

     4. Leg geen woorden in mijn mond die ik niet gezegd heb Werner. Voor een goudstandaard heb je altijd goud nodig. Dat is nl. de standaard. Je hoeft niet per se met goud te betalen, maar dat is een ander verhaal. Kijk maar eens bij de Oostenrijkse School en de NASoE (New Austrian School of Economics) en doe nou niet alsof dit voor het eerst op Biflatie genoemd wordt. Je was gewoon te lui om daar eens te kijken omdat het de politiek demotiveert en degradeert tot waar het hoort te zijn ‘dienstbaar zijn aan het volk’ en niet andersom.
      Maar in feite ligt het vrij simpel. De tijd zal leren wanneer ook de huidige fiatvaluta’s weer onderuit zullen gaan en goud zijn terechte plaats weer zal opeisen. Zelf denk ik nog steeds dat er een multipolar wereld zal ontstaan en dat hoop ik ook maar, het alternatief – een wereldoorlog – lijkt mij niet zo’n aanlokkelijk beeld. Hoewel de inborst van mensen veranderen lijkt me erg moeilijk.

     5. Je stelde dat een goudstandaard niet betekent dat we ook met goudmunten gaan betalen, je zegt het hier nogmaals. Logischerwijs gaat het dan niet over fysiek goud maar om een afspraak van hoe we het monetaire systeem inrichten. Methodisch gezien gaat het dan om ‘iets’ in een ‘goudkluis’ te leggen en dat een waarde x te geven, de tegenhanger is dan geld dat circuleert in de economie. Ergo, voor een ‘goudstandaard’ is er geen fysiek goud nodig. Het wordt stilaan tijd dat je stopt met je zwakzinnige redenaties en aanverwante aantijgingen, gebruik liever je verstand een keertje. Heel makkelijk Dick, zet het ‘andere verhaal’ buitenspel opdat je je betoog kan berusten op halve waarheden, alsof niemand dat ziet misschien? Te lui? Dat onder de huidige omstandigheden het systeem gaat crashen, weten we onderhand wel.

     6. Doe rustig verder Dick, straks gaan we voor de Kauristandaard, dan leggen we schelpjes in de kluis. Welk getal wil je op zo’n schelpje kleven? Je weet zelf ook wel dat het dom is wat je stelt, je hoeft het niet toe te geven natuurlijk. En dat heeft niets te maken met wel/niet een ‘goudstandaard’ in te voeren.

     7. Inderdaad Houtskool, vergeet alleen al die anderen niet. Een ‘fiatstandaard’ bestaat ook, er ligt dan ‘niet-iets’ in de kluis maar het concept blijft hetzelfde. Dit laat toe om onze visie en vrijheid aanzienlijk te verruimen, een impressie …

      ….
      EGulden
      WorldCoin
      PhenixCoin
      BBQcoin
      YAcoin
      Ixcoin
      Franko
      CHHcoin
      Mincoin
      Fastcoin
      Bitbar
      Bytecoin
      Junkcoin
      Extremecoin
      Infinitecoin
      Rucoin
      Timekoin
      Royalcoin
      Houtskoolcoin
      Dickcoin
      Bertuscoin
      Wernercoin

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Alternatieve_munteenheid

      Op zich allemaal geen probleem, je moet het alleen nog aan je kinderen proberen uit te leggen wat het betekent om volwassen te worden. Er is wat voor te vinden om een en ander te vereenvoudigen, de wereld is al gek genoeg.

     8. Is toch wel aandoenlijk om te zien, dat je nu op je rug gaat liggen voor houtskool.

     9. Niet langer domme frietkraampraat uitkramen.

      Gewoon gouden en zilveren muntjes in het matras of onder het huis, conditie training, alarm systeem, flinke blaffer onder het matras, honkbalknuppel naast het bed, 2 dobermans vrij door het huis, klaar is harry.

      Je houdt nog steeds een bord voor je hoofd, tot je armpjes loodzwaar worden.

     10. Misschien handiger om terug burchten te bouwen, met grachten en schietgaten. We zullen alvast een kaars voor je branden.

     11. Ga jij die grachten maar vast graven.
      En steek die brandende kaarsen in je r**t, dan kan er misschien ook nog eens wat productiefs uit je schoolmeester handjes komen.

      Mijn eerste zet is e2-e4.

     12. helaas kan het zeer zwaar beveiligen van huizen en buurten een richting zijn waar het naartoe gaat bij economische achteruitgang en het onstaan van een verarmde plunderende onderklasse, er zijn voldoende plaatsen op de wereld met een grote inkomensongelijkheid waar de rijkere mensen op beveiligde compounds leven of achter hoge hekken en muren met cameratoezicht, winkelcentra die enkel toegankelijk zijn voor de rijkere burgers en de bewapende beveiliging houdt de paupers buiten, veel wat beter bedeelde afrikaner hebben thuis standaard vuurwapens klaarliggen, hoe groter de ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen hoe onveiliger het wordt, het zijn ook meestal de landen waar je geld op de bank niet veilig is in verband extreme inflatiecijfers zoals argentinie, venezuela en vele andere landen in zuid amerika die worden geplaagd door centrale banken die minder discipline hebben, veel landen in zuid europa hebben huizen waar standaard ijzeren hekwerken voor de ramen zijn geplaatst, dit al van oudsher

 11. Deze DFT-analist, Jan van Gemeren, legt uit hoe onze financiële vrijheid
  verloren gaat:

  (http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jan_van_gemeren/23394212/__Einde_contant_geld_komt_dichterbij__.html )

  Aantasting financiële vrijheid

  Zonder cash zijn de burgers volledig overgeleverd aan de grillen van de overheden en
  banken. Zij kunnen dan dus negatieve rentes invoeren en burgers dwingen geld te
  consumeren om de economie drijvend te houden. Een andere weg is er dan niet meer. Cash geld opnemen kan niet meer en op je spaarrekening laten staan kost je geld (negatieve rente). Cash geld geeft de burger een vorm van financiële vrijheid, een keuze om onafhankelijk te zijn van het bankensysteem. Deze keuze wordt ons afgepakt als cash wordt uitgebannen.

  Gelukkig is de economie vindingrijk genoeg om aan dit horror scenario te ontkomen. Er zal een schaduweconomie ontstaan met nieuwe betaalsystemen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld goud, zilver en de bitcoin. Al jaren zitten we in een valuta- en economische oorlog. Voorlopig dieptepunt is de recente vrije val van de olieprijs. Een verdere aantasting van onze financiële vrijheid via een beperking of volledige afschaffing van cash geld is een mogelijk volgende stap.
  Zijn er andere mogelijkheden om uit de wurggreep van de schuldenlast te ontsnappen? Zeker, structurele hervormingen en het failliet laten gaan van ‘zieke’ sectoren en bedrijven. Die weg is langdurig en pijnlijk en is vooralsnog onbespreekbaar bij overheden en centrale banken.

  1. kan ik mij bij aansluiten, je kan niet toe met een enkel systeem, enkel electronisch werkt niet als de stroom uitvalt, werkt niet als een vriend een tientje wil lenen voor iets, werkt niet op koningsdagvrijmarkt voor kleine dingen, werkt niet als je een dakloze een euro wil geven, het omgekeerde enkel fysieke munten werkt niet als je geld wil overmaken naar je energiemaatschappij, naar het buitenland, je hebt verschillende mogelijkheden naast elkaar nodig, tevens heb je absoluut goud en zilver nodig om een veiligheidsklep te hebben tegen misbruik van het monetaire systeem tegen te gaan Om de zoveel decennia proberen overheden het opnieuw, zichzelf uit de schuldenspiraal werken door middel van geldontwaarding, je vermogen in edelmetaal kunnen stoppen is een beschermingsmechanisme tegen ongecontroleerd gedrag van banken en overheden, indien de naar de afgelopen eeuw kijkt dan was dat ook nodig, goud heeft over de afgelopen honderd jaar zijn koopkracht beter behouden dan munt/papier geld en zeker beter dan digitaal geld, een goed geldsysteem heeft opties, die elkaar ondersteunen en in de gaten kunnen houden. Het heeft nog geen 2-3 jaar geduurd of de eurocenten waren in nederland al uit het betaalverkeer gehaald (ik herinner mij nog dat je als kind Belga kauwgom kon kopen. 2 voor 5 cent en 1 voor drie centen) centen hadden nog niet eens zolang geleden (1976) waarde.

  1. Exact, juist als iedereen een crash verwacht komt hij niet. Andersom geldt dat ook; op een moment dat iedereen blij is stort de markt in. Denk maar aan een 1987-scenario, toen na een daling vergelijkbaar met nu een flinke rally kwam en daarbij nét het hoogtepunt van 1986 werd gebroken. Op een enkele “gek” na verwachtte niemand de crash.

   Scenario 1987 is weer mogelijk; als de FED op 16 maart besluit te rente niet te verhogen, dan kunnen we dus weer een rally verwachten, naar misschien wel een nieuwe top.

   1. Niemand kan een plotselinge crash exact voorspellen. Er speelt n.m.m. momenteel iets heel anders. Niet een directe crash maar een langzame totale ineenstorting van het gehele financiële stelsel. In wat voor tempo dat zich gaat ontwikkelingen zal moeilijk voorspelbaar zijn omdat onze redders in nood, Yellen en Draaki, op het laatst weer rare bokkesprongen zullen maken. De bekende kat in nood… Uit pure wanhoop zullen beleggers daarop direct
    reageren omdat indexen dan inmiddels ver gedaald zijn. Men wil de boot niet
    missen en zal in de markt stappen om mee te liften naar boven. Het bekende
    stuiter effect van een vallende (opgeblazen) ballon of bal. Na de zoveelste
    ingreep van centrale banken op momenten dat de rente op historisch dieptepunt staat zal de pret telkens van steeds kortere duur zijn en zullen de toppen lager uitvallen om uiteindelijk samen te smelten op één groot dieptepunt, als een lekke bal in de goot. Wanneer markten alleen nog omhoog gepraat kunnen worden met loze beloften en alleen meer ‘schulden’, en diverse afgeleide idiote financiële producten, op balansen van banken zal na verloop van tijd het vertrouwen in de beleidsmakers echt helemaal weg zijn. De markten gaan ontwaken als de verdoving is uitgewerkt omdat de dealers niet meer dealen. Eenmaal bij kennis zal men inzien dat we al jaren leven op gekochte welvaart uit de toekomst, namelijk een geleende welvaart door het neerleggen van de schuldenlast bij de volgende generatie. Het kwaad straft zichzelf. Het gaat spannend worden in de nabije toekomst nu blijkt dat bijvoorbeeld de Deutsche Bank een nieuwe Lehman kan worden. http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/deutsche-bank-7-lager-op-de-beurs/ Ben benieuwd of Duitsers straks net zo reageren als de Grieken indien blijkt dat rekeninghouders van o.a. de DB nog maar beperkt kunnen ‘cashen.’ Ach ja, ook op die manier raken we van ons contante geld af.

    1. Het breekpunt wordt bereikt wanneer een kritische massa wakker wordt voor de talloze weeffouten in het systeem. Blijven slapen is een optie, net zoals ontkenning en onwetendheid een keuze is.

     De op den duur onvermijdelijke aanpassing van het wereldbeeld, wanneer
     dit gefalsificeerd is geraakt door de anomalieën, is een vaak een groepsproces waarvan de timing niet goed voorspelbaar is.

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Complottheorie

     1. Kritische massa word niet wakker want er is geen kritische massa.. Komt er niet ook.. Hoeveel mensen werden er wakker tijdens de tweede wereld oorlog ? Het kleine groepje wat kritisch is en op de hoogte van de feiten is kan straks toe kijken hoe we in een oorlog gepusht worden door de massa die dan wel de straat op gaat… voor een oorlog.. via de huidige beeldvorming is het zo makkelijk om de massa te sturen , richting een oorlog met aan het roer Obama ( Israel ) tegen de moslims of de Russen..
      Zolang het MH 17 verhaal de Nederlanders NOG niet tot op het bot raken komt er geen kritische massa.. Het Demmink verhaal net zo.. massa wilt het niet weten..

     2. De wereld is op jou aan het wachten nochtans, wat ga je hen nu vertellen op die hotspots? We zijn nog steeds wachtende op je concrete voorstel.

     3. Werner , bij serieuze kandidaten heb ik genoeg draaiboeken liggen om in te zien..maar daar val jij niet onder helaas..

     4. Geen idee dus, dank voor je eerlijkheid in deze. Zullen er een strategospelletje van maken, kies maar een kleurtje.

     5. Hoe de waard is…vertrouwd hij zijn gasten
      Misschien nieuw voor jou maar ik heb geen behoefte om een show op te voeren voor wie dan ook. Ik ben in mijn reacties altijd eerlijk en zo ook in mijn laatste antwoord. Ik heb werkelijk genoeg dingen op papier staan die mogelijk de moeite waard zijn. als jij denkt dat ik dat als een mongool hier op gaat noemen heb je geen idee hoe serieus ik er dus mee bezig bent. Zoals ik al zei.. zoiets werkt alleen met serieuze mensen.. , speel lekker verder.

     6. Die niet zo flauw, je ging dat aan mensen vertellen op die ‘hotspots’. Heb je angst om dat te delen misschien?

     7. Slapen is gezonder dan je blind en suf te staren op weeffouten in het systeem.
      Laat het los kerel en neem je broodnodige rust.

    2. Die ontwaking zou inderdaad een trigger kunnen zijn, maar ik vraag me af of plotselinge ontwaking nog wel realistisch is met de altijd helpende centrale banken. Denk toch dat er een black swan aan te pas moet komen, net zoals in september 2008 Lehmann de trigger was voor de crisis.

     Stel je voor dat Deutsche Bank dit najaar omvalt, dan zijn niet alleen de rekeninghouders van Deutsche Bank de zak maar ook alle andere mensen die afhankelijk zijn van het financiële en economische systeem. Ze willen de Duitse Postbank verkopen om kapitaal op te halen, met een beursgang dit najaar, en ze willen massa’s mensen ontslaan, maar dat kan niet in een dag. Lijkt wel alsof ze in totale kapitaalnood zitten. Aangezien dat allemaal niet in een maand kan, en ook niet in een half jaar, is het te vrezen of ze het dit jaar nog wel gaan uithouden, want de salarissen van het kwart (!) van het personeel waar ze van af willen blijft natuurlijk gewoon doorlopen.

     Jubeljaar eindigt dit najaar, dat zullen ze toch nog wel halen, net als dat Lehman ook pas omviel rond het einde van de Shemitah (die is om de 7 jaar – na 7 Shemitah’s een jubeljaar, dus om de 50 jaar – en dat jubeljaar eindigt dit najaar!)

     Het vorige jubeljaar was in Israël de zesdaagse oorlog, in 1967, dus in het jubeljaar (Shemitah eindigde dus in 1966).

     Interpretatie: jubeljaar met Israëlische betekenis?

     Daarvoor, 1917, was de oprichting van de Sovjet-Unie.

     Interpretatie: geopolitieke betekenis?

     In 2015 zijn er spanningen in Israël (Palestijntjes die stoer denken te zijn door Israëliërs en Joden neer te steken) maar van oorlog is tot nu toe zeker niet te spreken, waardoor dit jubeljaar, zeker nu de problemen met DB zichtbaarder worden, eerder een economische/financiële trigger lijkt te hebben.

     2016: financiële-economische betekenis?

     Met als laatste jubeljaar (volgende jubeljaar is het 2064, dan is die 7-jarige leiding van de AC en de terugkomst van JC a-l-l-a-n-g geweest – en dán pas is het ideaal van wereldwijde vrede en geluk werkelijkheid geworden) is het zeker niet ondenkbaar dat het totale financiële systeem omflikkert.

     Wat zou een mooier scenario zijn dan het omkukelen van DB rond het 40ste (en het allerlaatste) jubeljaar?

     I don’t know.

     Hoe dan ook, om het zekere voor het onzekere te nemen is het verstandig om op z’n laatst in september je rekeningen leeg te halen.

     1. Op http://www.z24.nl/bijzaken/yanis-varoufakis-democratische-beweging-europa-2025-616781 lees ik het volgende over de charismatische Janis Varoufakis die een nieuwe Europese democratische beweging is begonnen:

      De Griekse ex-minister van Financiën Gianis Varoufakis begint een nieuwe Europese democratische beweging. De linkse econoom wil verschillende protestbewegingen samenbrengen onder de paraplu van het netwerk ‘Democratische beweging Europa 2025’.

      “Het snelle uiteenvallen van Europa moet worden gestopt”, zei Varoufakis dinsdag in Berlijn bij de aftrap van de beweging. Hij waarschuwde voor een nieuw nationalisme in Europa en een situatie als in de jaren dertig van de vorige eeuw.

      Persoonlijk denk ik dat hij wel eens de komende antichrist zal zijn.

      Op http://www.z24.nl/beurs/beursberichten/paniek-rond-bankaandelen-is-terug-616698 lees ik dat er weer paniek is rondom aandelen van banken en ook dat Deutsche Bank in de problemen zit. Dit voorspelt niet veel goeds.

      Mogelijk dat in 2018 wanneer de Staat Israël 70 jaar bestaat, de antichrist vanuit Europa aan de macht komt en als verjaardagscadeau van hem het verbond tussen Israël en haar omringende landen gesloten wordt en de tempel herbouwd zal worden.

     2. Lijkt me wel snel, al in 2018. Maar alles kan. Israël zal ook in oorlog kunnen gaan. Hoe dan ook, de komende 4 jaar zal de wereld flink veranderen.

      Gek genoeg denkt Martin Armstrong dat de beurzen juist enorm gaan stijgen, omdat de crisis in de overheid zit. Dus dat het vertrouwen in de overheid wegvalt, waardoor er geld verplaatst wordt van public assets naar private assets, en dan vooral aandelen. Dat zouden we zien vanaf 2015.75 maar sindsdien zijn de beurzen juist gedaald. Weliswaar kunnen we weer een flinke opleving krijgen, als de FED in maart beslist te rente niet te verhogen.

      Maar Martin dacht in 2009 dat de Dow op 2015.75 op 30.000 zou staan, in 2013 dacht hij dat nog steeds. Maar de Dow noteerde amper 16.000 in de week van 2015.75.

      http://www.financialsense.com/contributors/martin-armstrong/dollar-collapse-market-double

      (Hierin zegt hij ook: crash probably in 2016. Knap hoor, dus in een paar maanden van 16.000 nu naar 30.000 en dan crashen..?)

      http://www.traders-talk.com/mb2/index.php?/topic/110523-martin-armstrong-dow-30000-by-201575/

      Hij heeft dan in het verleden wel keer op keer gelijk gehad, maar nu zie je dus dat zelfs Martin niet helemaal meer te vertrouwen in zijn analyses, want hij spreekt zichzelf nog wel eens tegen. Zelf zou hij het niet toegeven uiteraard.

      Op de lange termijn heeft hij uiteraard wel gelijk, maar er moet toch eerst een lichte hyperinflatie zijn voordat de beurzen zonder reden zo hard stijgen – en dat kan toch pas als het financiële systeem eerst is ingestort? En een instorting van alles behalve fiat, is deflatoir.

      Nu zegt hij ook dat de Europese banken (maar waarom benoemt hij het
      beestje niet bij de naam: Deutsche Bank?) richting een collapse gaan.

      https://www.armstrongeconomics.com/future-forecasts/bank-stocks-government-debt-things-to-avoid/

      De overheden zouden toch instorten 2015.75? Dat is gewoon niet gebeurt, want dan waren de beurzen sindsdien flink gestegen volgens Martins analyses. Maar op 8 februari zegt hij in een keer dat Europese banken op instorten staan, en dat overheidsschulden ook niet aan te raden zijn.

      https://www.armstrongeconomics.com/future-forecasts/bank-stocks-government-debt-things-to-avoid/

      Je moet toch eerst een instorting krijgen, dus gigantisch deflatoir (zoals DB die omvalt waardoor de rest zal volgen),
      waarna de ECB aan het printen gaat omdat anders de Europese overheden hun rekeningen niet meer kunnen betalen?

      Dus dan is een “katapult-scenario” toch veel realistischer?
      Waardoor we dus vanaf binnenkort (FED-vergadering maart?) een flinke opleving krijgen.

      En dan bijvoorbeeld met de val van DB storten de beurzen eind dit jaar wereldwijd totaal in (50-75%), de overheid weet uiteindelijk geen oplossing en vervolgens wordt er door de ECB en FED geld geprint omdat anders alle overheden hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Waardoor dus iedereen naar de beurs gaat om van hun fiatgeld snel om te zetten.

      Het principe Shemitah/Jubeljaar/bloedmanen wordt door Martin overigens genegeerd, waarom weet ik nu want dat is volgens hem religieus dus niet objectief zoals ik het eind vorig jaar las. OK, dus dat dit patroon gelijk liep met onder andere de recente crash in 2001, de volgende grotere crash in 2008 heeft dus alleen gevolgen voor religieuze Joden en christenen? Ik dacht het niet, want volgens mij heeft iedereen de crisis gemerkt. En als je de Shemitah’s analyseert zie je dat ze iedere 7 jaar groter worden, en aangezien eind dit jaar het 40ste Jubeljaar eindigt, en ook meteen de laatste, en we de vorige twee Shemitah’s steeds grotere crashes zagen, is het zeker mogelijk dat de crash eind dit jaar nog veel groter is.

      Dit alles geeft maar aan dat de huidige tijd zo onzeker is dat we zelfs de analyses van Armstrong niet meer automatisch op zijn blauwe ogen kunnen vertrouwen, maar dat we ook nog ons eigen gezonde verstand nodig hebben.

     3. Globaal gezien zal Armstrong in de goeie richting zitten. Niemand kan gedetailleerd voorspellen hoe een ineenstorting van een monetair
      stelsel/financieel systeem er exact uit gaat zien. Maar Armstrong heeft wel degelijk een vertrouwenscrisis voorzien in 2016 en daarvan zijn de signalen inmiddels overduidelijk aanwezig. Vertrouwen weg in de EU en haar leiders en geen vertrouwen meer in beleidsmakers van centrale banken. Belangrijkste gegeven in deze eeuw is dat onze schuldenberg is gegroeid naar onhoudbaar niveau, gezien de omlaag gemanipuleerde rente. En wat onmiskenbaar is verbonden aan een schuld-gedreven-welvaart-maatschappij is het op de markt zetten van ingewikkelde
      financiële producten die als samengesteld geheel worden doorverkocht inclusief risicopremies om ook de verzekeringstak van banken etc. te helpen met het oppompen van hun opgeblazen balansen. Het is een kwestie van tijd en wachten op een trigger die de hele boel kan laten omvallen. In 2008/9 was het Lehman, nu lijkt de Deutsche Bank die rol te gaan opeisen. Ik heb het in mijn reacties al eerder genoemd, maar momenteel is het ook al MSM-nieuws. Net als in 2008, toen
      weinigen gefocust waren op de perikelen rondom Lehman, want waarom zouden wij? In de VS, als economische grootmacht, was immers alles onder controle. Net als de economische grootmacht Dld in de EU. Allemaal denken wij dat Griekenland de trigger kan zijn om de boel te laten schuiven, maar het zou heel goed kunnen zijn dat juist het land waar wordt geroepen, “wir schaffen dass,” volledig op hun muil gaan als de DB, nee niet de Deutsche Bundesbahn waar ook wel wat mis kan gaan, maar de Deutsche Bank voor veel burgers toch nog onverwacht, overgaat tot een bail-in. Ik denk dat we moeten focussen op deze zeer wankele bank die een mogelijk trigger kan zijn voor misschien wel iets heel groots…

 12. Kom achteraf niet zeggen dat we het niet wisten …

  Vanaf wanneer mag je beginnen om de situatie in Europa anno 2016 te vergelijken met een eenentwintigste eeuwse versie van ontluikend fascisme? Dit is een belangrijke vraag, want blijkbaar mag je die vergelijking volgens sommigen nu (nog) niet maken. Maar waarom zouden we niet mogen waarschuwen tegen een potentieel gevaarlijke evolutie die voor onze ogen, en niet eens meer in slow motion, zichtbaar wordt in onze samenleving?

  http://www.demorgen.be/buitenland/dit-is-het-fascisme-2-0-virus-kom-achteraf-niet-zeggen-dat-we-het-niet-wisten-bf422817/

 13. Op http://franklinterhorst.nl/Uit%20het%20nieuws%2008-02-2016.htm en http://www.zoeklicht.nl/artikelen/europa+strompelend+2016+in_5282 lees ik dat Europa steeds meer in een grote chaos terechtkomt. Mede veroorzaakt door het huidige neoliberalisme, de problemen rondom vluchtelingen, de huidige toestand van de financiële markten en de economie, enz. De totale chaos waarin er volksopstanden en burgeroorlogen plaatsvinden, kan zich al binnen enkele weken voltrekken.

    1. Aah joh , een kind van zes die begrijpt het… Duidelijk een gevalletje van intellect falen of economisch analfabetisme..
     Karl, Wiki- Werner blijft dit maar plaatsen en het is jammer genoeg net zo triest als dat het grappig is.

    2. Dat is eenvoudig Karl, met een monetaire reset wordt het mogelijk om tot herstel van de economie te komen. Een monetaire reset biedt ons alle flexibiliteit die we nodig hebben, jammer genoeg zijn er een aantal die dat nog steeds niet begrepen hebben. Je kan zelf het debat volgen en oordelen hoe catastrofaal de situatie is, nog niet zo lang geleden overigens.

     https://youtu.be/3TSb9gBdyVE

     1. Het zal best zo kunnen zijn dat tegelijkertijd met de monetaire reset de NWO met één wereldmunt aan de macht zal komen, juist om te voorkomen dat de Grote Reset uitdraait op chaos.

     2. Wellicht heb je het hier over de OWO, op die manier kan je elk doorbraakscenario naar de zwijgspiraal verdrijven. Het is een dynamiek die werkt als het Stockholmsyndroom, waar je tegen bent ga je dan in de hand werken alsof je verliefd bent op de agressor.

     3. Dat de situatie Catastrofaal is geworden weten we allemaal wel (als je goed leest ) MAAR of die monetaire reset nou DE oplossing is , is een goeie vraag… en die reset heeft weinig met die Pluk de Dag theorie van Mr Debrowsky te maken..
      Sorry Karl , als ik voor mijn beurt spreek maar probeer al langer deze prent van onze kunstenaar in grafieken te doorgronden maar dat val niet mee..
      Zoals ik al zei , economisch analfabetisme noemen ze dat. Alsof economie moeilijk is… totaal niet !!! Alleen als je er aan gaat sleutelen en draaien en liegen en bedriegen met de cijfers PAS DAN krijg je ingrediënten voor een CATASTROFALE soep..

     4. hallo Werner,

      Je lijkt zelf ook niet zo veel van je geplaatste grafiekjes en prentenkaarten te snappen.
      Praktisch is het gewoon heel simpel, maar theoretisch kan je het jezelf net zo moeilijk maken als je zelf wilt.

      Door de buitenwereld in verwarring proberen te brengen met eigenlijk theoretische onzin, kan iemand zich nog krampachtig vast klampen aan de rand van de mand, voordat hij er definitief door heen zakt en er geen vangnet van geloofwaardigheid meer onder zit om hem/haar nog op te vangen.

  1. Een aantal zullen wellicht totaal radeloos worden, en vooral zich voor de kop stoten dat ze het heel die tijd niet gezien hebben. Zo gaat dat nu eenmaal, het is een bijzonder proces.

 14. Contant geld, hoorde bij de mens in de 20e eeuw.

  In de 21e eeuw, maken de vorig genoemde mensen nog +/- 20% uit.

  Heeft het matrix systeem toch flinke vorderingen gemaakt.
  Ja, ze beschikken waarschijnlijk toch over de langste adem, doorzettingsvermogen, eensgezindheid, meer intelligentie, vastberadenheid en een groot vertrouwen in zichzelf en hun overtuiging.

  Het lijkt over en uit, voor de dwalende, angstige, verdeelde burgers.
  De weegschaal moet uiteindelijk toch een kant doorslaan.
  Elke burger mag zelf iets in een schaaltje leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: