Wanneer eindelijk, ergens, eender waar wordt afgestapt van de Amerikaanse dollar, dat kunnen wij persoonlijk alleen maar toejuichen. Dat het of all places in Zimbabwe gebeurt…nou ja, het is misschien een start. Dat de bevolking massaal voor bitcoin kiest, dat is ook wel een enorm pluspunt. Eén BTC wordt er verhandeld met een gigantische premie: wel voor meer dan 70.000 dollar tegenwaarde! ‘It seems that bitcoin has become the internet’s hedge to protect citizens from the terrible decisions of their rulers. And if the same thing happens in Zimbabwe as in Venezuela, it could be sooner than later before it becomes the biggest market for cryptocurrencies in Africa.’

Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

Funny money

En daarmee slaat ccn.com de nagel op de kop. Bitcoin doet precies dat wat de bedoeling van Satoshi Nakamoto was in 2008/2009. Een alternatief bieden voor funny money. Fiatgeld, hoe we het ook willen noemen, wat zowat àlle papiergeld is tegenwoordig. Hoe grappig maar eigenlijk triest in se. Funny money is of was de term die Amerikanen vaak gebruikten in het buitenland, als toerist of zakelijk bezoeker. Want die rare briefjes, het lijkt niet eens op echt geld, toch? Het zijn geen greenbacks hé? Wel, laat nu net die heilige greenback niet meer welkom zijn in Zimbabwe. Ja, we weten het, niet één op honderd Amerikanen weet waar dit Afrikaanse land precies ligt. Terwijl vast àlle Zimbabwanen wel de VS kunnen situeren, maar toch. All in all zijn wij persoonlijk, als tegenstander van de Amerikaanse dollar en voorstander van cryptomunten, best tevreden.

Vluchten kan nog wel

Natuurlijk is het niet naar de zin van de overheid van Zimbabwe. De vlucht van haar burgers naar deze alternatieve, digitale, eveneens verboden munt. Maar het is wel de realiteit. De economische situatie is vergelijkbaar met die van Venezuela. Economische crisis, slecht bestuur, hyperinflatie, kapitaalvlucht. Gerommel met de nationale munt, nulletjes bij, nulletjes af, nog meer wantrouwen in alles van overheidswege. Maar wanneer het vertrouwen in de plaatselijke munt wegdeemstert, zoeken burgers alternatieven. Dat was tot voor kort de Amerikaanse dollar, op de plaatselijke zwarte markt als het moest. Wordt ook deze verboden, met zeer strenge straffen, dan vlucht de bevolking is een ander alternatief. Het gevolg is dan een bitcoin die met enorme premie noteert, zijnde zes keer de ‘normale’ marktprijs op moment van schrijven, 11 juli 2019, afgerond zo’n 11.600 dollar tegenwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: