Zwaar geschut tegen de Grieken

43

Wat de EU-bonzen en de ECB betreft is er niets ergers dan kleine landjes die zich verzetten tegen hun oneindige wijsheid van heersen en verdelen. De voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, zei het pas nog. Geen democratie kan lossmeden wat in EU-verdragsvorm is verbonden.

tank grieken

Hard tegen hard

Zoals het er nu uit gaat zien is het over wat de mooie woorden betreft. Varoufakis was na het gesprek van gisteren, 4 februari met Draghi, nog optimistisch, niet wetende dat achter diens zogenaamde brede glimlach al een diepe grijns verborgen lag. Onzichtbaar achter de rug van Draghi werd het symbolische mes al geheven. De geldkraan richting Athene gaat dicht. Griekse staatsleningen worden door de ECB niet langer als onderpand geaccepteerd voor kredieten van de centrale bank. Alleen de Nationale Bank van de Grieken kan dan nog voor geld zorgen via de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance (ELA) regeling, maar in veel beperktere mate dan de ECB.

Alles uit de kast: Slikken of Stikken?

Voor Tsipras en Varoufakis is de tijd van mooi woorden voorbij. Hun blijft niets over dan als straatvechters elk middel aan te grijpen dat kan dienen om het hoofd boven water te houden of nog beter een mogelijke nederlaag om te zetten in een onverwachtse overwinning. Het lidmaatschap van de EU, de Eurozone, de schulden, Grexit, de Navo, de grenzen wat vluchtelingen betreft, de verhoudingen met Turkije, de relatie met de VS en de Amerikaanse bases, de verhouding met Rusland enz. Naar mijn mening zal elke mogelijkheid en kans worden gebruikt om tot het best mogelijke resultaat voor de Grieken te komen. Wat dat dan ook zou kunnen zijn.

Het Griekse volk

De Grieken kennen een enorm bewogen geschiedenis. Zij zullen zich vooral door Duitsland flink in de steek gelaten voelen. Duitsland dat meer dan boter op zijn hoofd heeft door aan de Grieken voor vele miljarden aan wapens te leveren, wetende dat betaling alleen zou kunnen plaatsvinden door het aangaan van nog meer schulden. Net als wij allemaal hebben de Grieken veel dingen gedaan die achteraf gezien beter hadden gekund. Ze zullen voor hun tekortkomingen vast en zeker nog heel lang moeten boeten. In het perverse systeem gebaseerd op economische groei, op geld verdienen met geld, op onderdrukking van het gewone volk ten koste van de rijken, zullen er uiteindelijk geen winnaars blijken te zijn.Voor de Grieken gaat het uiteindelijk om eer en respect, om zelfbewustheid en overleven.

Theodorakis – Farantouri Asma Asmaton

Componist en verzetsheld Theodorakis heeft de muziek voor het Hooglied (Asma Asmaton) geschreven. Een lied over de holocaust in o.a. Mauthausen. Treurnis en hoop. Luister naar de door Maria Farantouri gezongen versie. Denk aan jouw en ons menszijn en aan het woord Europa. Willen we zo verder?

Hoe mooi is mijn liefste

In haar doordeweekse jurk

Met een kammetje in haar haar

Niemand wist dat ze zo mooi is…

Niemand wist dat ze zo mooi is…

Meisjes van Mauthausen

meisjes van Belsen

[youtube id=”4NKLZnpc0Sg” align=”center”]