De kans is reëel dat de rellen in Charleroi, België, overslaan naar ons land. Hopelijk voor u heeft u al gehoord van de betogingen, stakingen, rellen zelfs in een ander buurland, Frankrijk? Wie het dagelijkse nieuws een beetje toch volgt, zal al wel weten wat de ‘gelehesjesbeweging’ is? In het Frans heten ze de ‘les gilets jaunes’. In dat land is ze namelijk ontstaan, nog maar een paar weken geleden. Het gaat ondertussen om vele duizenden en duizenden mannen en vrouwen die genoeg hebben van de hoge benzineprijzen in Frankrijk. En zijn gaan betogen, rel schoppen, demonstraties, politie, arrestaties, gewonden… U begrijpt het plaatje. Onlangs is de beweging overgeslagen naar België. En de kans is dus bestaande dat ze ook Nederland ‘een bezoekje ‘ komen brengen.

“C’est la guerre à Paris”

Volgend YouTube filmpje geeft u al een visueel idee wat er in Frankrijk gaande is. Nu onlangs ook begonnen in België. En hopelijk niét tot in Nederland komend…? Maar de kans bestaat, we moeten daar realistisch in zijn. Kijkt u eerst even hier op YouTube.

Werkloosheid, armoede, criminaliteit

“Het is oorlog in Parijs”. Zo doet de journalistiek verslag van wat er, onder meer in Frankrijk, bezig is. De video is van zondag 25 november 2018. De beweging, les gilets jaunes, de gelehesjesbeweging, is nu, twee dagen later, reeds in Charleroi . Dat is een belangrijke stad in het zuiden van België. Of beter: dat wàs een belangrijke stad, ook economisch gezien. Maar nu? Een vroegere industriestad, welvarend, met een grotendeels gegoede werkende bevolking, is compleet in verval geraakt. Sinds tientallen jaren alle koolmijnen daar gesloten werden, een stad in verval. In afbraak. Achteruitgegaan economisch jaar na jaar. Werkloosheid, armoede, enorm veel criminaliteit.

Straks ook in Nederland?!

Het is helaas op veel vroeger welvarende plaatsen in Frankrijk, België, Nederland, zeg maar gans de EU, niet anders. Veel mensen verliezen hun werk. Vervallen in armoede, aan de bijstand. De jeugd, veelal, die in zovele winkels en op het internet al die dure dingen ziet, grijpt nog al eens terug naar misdaad. Je bent jong en je wil wat, u begrijpt? Maar ook bij de oudere bevolking heerst ontzettend veel onvrede. De gelehesjesbeweging is zo in Frankijk ontstaan. In een mum van tijd. Dat de benzineprijzen er te hoog zijn, is slechts een aanleiding hoor! Het was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed en doet overlopen. Daar alleen gaat ’t niet om. Het is onvrede, frustratie die opgebouwd is in vele jaren. Decennia. Burgers pikken het niet meer! En die uit zich nu, zo. In Frankrijk begonnen een maand of wat geleden, nu al in België, en wie weet, straks aan onze voordeur. Let op: zo is in 2010 de Arabische Lente in NoordAfrika ook begonnen, u herinnert zich wel? Beware and be prepared…

5 reacties

  1. Ik ben jaren terug eens met de motor in Charleroi geweest omdat ik de scheepliften in de buurt eens wilde bekijken: Strépy-Thieu, de grootste ter wereld (destijds), rijst als een phoenix uit het landschap, indrukwekkend. Ook het Hellend vlak van Ronquières is zeer de moeite waard. Beide zijn nog uit de tijd van de Belgische “wafelijzerpolitiek”. Ook de onafgemaakte wegen zijn er te bewonderen… België heeft surrealistische trekken. Ik had al een en ander over Charleroi gelezen, het zou de lelijkste stad van Europa zijn en dat maakte mij nieuwsgierig. Het verbaasde mij dat het eigenlijk een hele mooie ligging heeft, in het licht glooiende landschap (het was die dag wel heel mooi weer), zag ik een helemaal niet zo’n lelijke stad opdoemen, met de nodige mijnschachten in het landschap ik houdt er wel van. Nu heb ik maar even daar rondgereden en toen verder gegaan, de echte ellende van de stad bleef dus voor mij verborgen op dat moment.

    Nederland staat op plaats 4 voor wat betreft meeste olieverbruik per hoofd van de bevolking, jaren terug eens een overzichtje van gezien. Veel mensen beseffen gewoon niet in wat voor een weelde we daardoor hier ((nog)kunnen) leven. Dat heeft een keerzijde. Je kunt dat ook afleiden uit de crisis, wij krabbelden maar langzaam op, juist omdat we zo afhankelijk zijn van olie in dit land. Zolang dat nog goed gaat, valt het hier nog mee voor de “gemiddelde” Nederlander. De volgende crisis, kan daar dus wel eens flink verandering in gaan brengen. Voor nu hebben te veel mensen het nog te goed hier. Je kunt wel al waarnemen, dat er steeds meer vreemde, verknipte dingen plaatsvinden, een blik op een (internet) krant, leert dat al.

    Het zijn overigens voornamelijk de Walen die zich nu roeren, dit omdat ze erg gericht zijn op het Franse, Franstalige. Vlaanderen is (op Leichtenstein na (gemiddeld inkomen 100k per jaar)), de rijkste regio van Europa, ze bulken van het geld (1/3 van de Belgen heeft meer dan 50k, “cash” op de bank). Hypotheken lopen er gemiddeld maar 20 jaar en daarna is er genoeg geld voor een leuke “voiture” op de oprit. Ze leven gewoon anders dan wij hier, stellen andere prioriteiten ook.

  2. Dat overal protesten ontstaan in de verschillende EU-landen heeft verschillende oorzaken. Ieder land beleeft het op zijn eigen wijze al naar gelang de soort van onvrede onder de bevolking. Het is een opeenstapeling van verschillende factoren, zoals afnemend vertrouwen in de politiek wat gepaard gaat met de opkomst van populistische partijen, de toenemende onvrede onder de autochtone bevolking inzake de immigratie, en de extreme verschillen in inkomens tussen de boven- en onderlaag van de bevolking. Dit zijn zo ongeveer in mijn beleving de 3 grootste oorzaken van de toenemende onrust die zich als een olievlek verspreidt. In ons polderlandje duurt het vaak een tijdje voordat men “wakker” wordt. Pas wanneer de rellen van over de grens veelvuldig de beeldbuis ontsieren tussen het volkse vermaak van onze staatsomroepen door gaan mensen nadenken waarom wij zijn aangewezen op het platvloerse vermaak van onze TV-zenders en allerlei andere evenementen ter vermaak van het volk. Het duurt even voordat “de gewone man” https://biflatie.nl/de-gewone-man-wie-is-dat-eigenlijk/ inziet dat de elite zich verrijkt ten koste van de samenleving door met hun bezittingen het volk uit te buiten. Het is een langzaam proces waarbij de verarming in de onderkant van de samenleving in absolute aantallen toeneemt. Uiteindelijk zal dat de doorslaggevende factor zijn van opstand. Hoe meer mensen ontevreden zijn, hoe groter het geroep.

    1. Zo is het Gerrit. Zolang 94% van de Nederlanders een smartphone bezit en daaraan verslaafd is en dan nog eens verdoofd door de sociale media en ander inhoudsloos vermaak zullen velen er zich niet druk om maken dat ze er volgend jaar 5% op achteruit gaan. De middenklasse zal weer het meeste gaan inleveren en met het dalen van de aandelenkoersen zal ook de dekkingsgraden van de pensioenen binnenkort weer op de agenda’s verschijnen. De pleuris zal helemaal uitbreken als door de toenemende inflatie de rentes omhoog gaan. Veel bedrijven hebben geen eigen vermogen en hangen aan het infuus van de Banken en buitenlandse investeerders en dan nog de torenhoge private schulden in Nederland. Een heel wankel kaartenhuis dat Polderlandje

  3. Ik zie hier niet snel massale protesten en rellen ontstaan. Tenzij de olieprijs t.g.v. een regionale oorlog in het Midden-Oosten explodeert en benzine- en energieprijzen verveelvoudigen. Of dat de Brexit zo chaotisch verloopt dat ons land daardoor ook hard geraakt wordt. Zie https://www.nu.nl/brexit/5599832/bank-of-england-no-deal-brexit-rampzaliger-dan-economische-crisis.html “Bank of England: ‘No deal-Brexit’ rampzaliger dan economische crisis” en https://nos.nl/artikel/2261223-no-deal-tempert-groei-verenigd-koninkrijk-verregaand.html “‘No deal’ tempert groei Verenigd Koninkrijk verregaand”.

    Bovendien wil het kabinet extra bevoegdheden tijdens en na de Brexit, lees ik op https://joop.bnnvara.nl/nieuws/regering-wil-extra-bevoegdheden-tijdens-brexit “Regering wil extra bevoegdheden tijdens Brexit”. Zo kan het kabinet het parlement buiten spel zetten en hard optreden tegen protesten en rellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: