Het aantal $100,- biljetten in omloop is in het afgelopen decennium omhoog geschoten. Sinds de kredietcrisis is het aantal biljetten van $100,- ruim verdubbeld. Er zijn inmiddels meer biljetten van 100 dollar in omloop dan biljetten van 1 dollar.

Chart hierboven via CNBC

Mensen willen cash

De stijging wordt door economen o.a. toegeschreven door criminaliteit. Chartaal geld, in de vorm van biljetten, bestaan buiten het reguliere financiële systeem en waarborgen daarom een vorm van privacy. Dat is voor criminelen handig. Maar ook gewone mensen houden sinds de laatste crisis meer cash aan, blijkt uit cijfers.

80% van 100 dollar biljetten buiten VS

Overigens heeft de Federal Reserve Bank of Chicago berekend dat zo’n 80% van alle 100 dollar biljetten zich buiten de Verenigde Staten bevinden. Dat was rond 1980 zo tussen de 15 en 30 procent, volgens het onderzoek van econoom Ruth Judson van de Federal Reserve Board. Ze ontdekte dat economische en politieke instabiliteit in andere landen aan de vraag van dollars buiten de VS bijdroegen.

Zimbabwe als voorbeeld

In Zimbabwe bijvoorbeeld wordt gewoon gebruik gemaakt van de Amerikaanse dollar als betaalmiddel. Daar werd in 2015 35.000.000.000.000.000 ( 35 biljard ) Zimbabwaanse dollars voor één Amerikaanse dollar ingewisseld. Ook in Venezuela is een run op Amerikaanse dollar door de aanhoudende hyperinflatie in het land, hoewel de bevolking ook naar bitcoin en andere crypto’s vlucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: