Als de angst regeert : wat kunnen we verwachten

Als we goed om ons heen kijken dan zien we dat veel mensen corona-moeheid vertonen. Dat zijn geen symptomen van het virus maar het is het verlies van geduld. Het verplichte thuis zitten en de stilte in onze binnensteden worden we nu massaal zat. De coronacijfertjes die dagelijks door het RIVM worden gepubliceerd gaan er beter uitzien. Er genezen meer coronapatiënten en het dodental vertoont een dalende lijn.

Van optimisme naar onzekerheid

Ook  belangrijk is dat de overbelasting van de IC-afdelingen en het andere personeel in onze ziekenhuizen afneemt. Er komt weer ruimte om de uitgestelde operaties uit te voeren van andere ernstig zieken die lijdzaam en vol ongeduld moesten wachten. Langzaam komt een gevoel van opluchting boven drijven, althans wat betreft de afzwakking van de pandemie. Maar in hoeverre we mogen spreken van opluchting wat betreft de neergang van de economie, dat is nog zeer de vraag.

Economische verstopping

Diverse scenario’s doen de ronde. Wat mij opvalt is dat het optimisme bij economen, die voorspelden dat er na Corona een V-vormig herstel zou plaatsvinden, langzaam is verdrongen door somberheid. Een enkele praat nog over U-vormig herstel maar meer economen roepen nu dat we een L-vormige beweging gaan zien. Met andere woorden, geen herstel. De cijfers die ons dagelijks om de oren vliegen liegen er niet om. Van miljoenen werklozen tot aan krimpcijfers van om en nabij de 10 procent. In deze column heb ik gewezen op het enorme begrotingstekort dat we in ons kleine polderlandje kunnen verwachten. Maar dan zijn we er nog niet. Als wereldwijd de schade zichtbaar wordt dan zal duidelijk worden dat zoals de pandemie zich als een olievlek over onze aardkloot verspreidde, de economische schade zich als een  inktvlek verspreidt. De vlek wordt groter en zwarter. Een snelle opleving zit er absoluut niet in. Nu China opleeft blijkt dat ze hun prullaria niet kwijt kunnen omdat wereldwijd nog veel landen op slot zitten. Hetzelfde zien we met de olie. De prijzen zijn gekelderd terwijl de opslagtanks overlopen en tankers voor anker liggen. Een economische verstopping.

Als de angst regeert

Als de economie langzaam wordt ontgrendeld zal blijken dat door de gekweekte angst iedereen op de rem staat wat betreft hun uitgaven. Voorzichtigheid is troef. Ondanks dat we door de lockdown-periode minder geld uitgaven gaan we het opgepotte geld niet direct uitgeven. Omdat het niet kan. Vanwege het ontbreken van festivals en evenementen plus dat de horeca slechts op halve kracht mag draaien. Ook winkels bieden minder ruimte. Daarnaast vreest de bevolking dat verre vliegreizen en goedkope tickets voorlopig tot het verleden behoren en ligt daardoor de toeristensector grotendeels op hun gat. En hoe denken we over onze luchtvaartreuzen? Daar volgen faillissementen. Pas nadat er veel overheidsgeld is gedoneerd of voorgeschoten. Zo zien we ons belastinggeld in rook opgaan. Ook andere sectoren volgen door het domino-effect. Navenant zal de werkloosheid met rasse schreden toenemen. Kortom, volop reden voor de angstige consument om grote voorzichtigheid te betrachten. Men gaat massaal op hun geld zitten. Misschien meer thuis in de kluis dan digitaal op de bank. Spaargeld levert niets op en bij de ingewijden leeft de angst dat tijdens een crisis er van alles mis kan gaan met “onze” banken.

Het is nu anders

De voorspelling van een handjevol economen dat we uit blijdschap na de overwinning op Corona op feestelijke wijze ons geld zouden spenderen komt niet uit. Ook een U-vormig herstel niet. Men heeft zich grandioos vergist in het feit hoe een pandemie in deze 21-ste eeuw zich voltrekt. De vergelijking met epidemieën uit het verleden gaan in deze moderne tijd totaal niet op. De economische schade zal veel groter zijn. De mensheid heeft nu een totaal ander leefpatroon dan 100 jaar geleden. We werken minder en doen minder zwaar werk. We hebben meer tijd voor ontspanning en evenementen, en anders dan in het verleden, tijd voor verre vliegreizen. Er tolt dus veel geld rond in de toeristen- en evenementenbranche. En precies die sector wordt het hardst getroffen. De enorme schade in die branche zal maar deels door de overheid kunnen worden opgevangen. Mogelijkerwijs gaat de helft van de bedrijven in die sector failliet. Daarmee wordt de samenleving dubbel getroffen. Niet alleen door de faillissementsgolf en werkloosheidsgolf maar mede door de enorme verplichtingen die de overheid op zich neemt. Begrotingstekorten worden afgewenteld op de samenleving en dat betekent bezuinigen en belasting verhogen. Een voorspelbaar aanstaand politiek gevecht.

De afbraak

We zien dat centrale banken hun monetaire stimuleringen opvoeren en zoals ik in mijn vorige column heb aangegeven gaat dat geld rechtstreeks via de financiële markten naar de elite. Hiermee groeit de inkomensongelijkheid en zal de ontwakende massa na een langdurige lockdown zich wereldwijd gaan roeren. Vooral als men ziet dat er geen economische opleving komt. En meemaakt dat er na de overwinning op Corona nog een andere strijd volgt. De veldslag tegen de verwoesting van onze economie, die alleen kan worden overwonnen door een gezamenlijk inzet. En dan zie ik donkere wolken aan de horizon. In plaats van samenwerking is er tegenwerking. De afbraak van globalisering met afnemend vertrouwen in de EU en de euro-muntunie. Parallel een afnemend vertrouwen in onze afgevaardigden van het Europees Parlement. Er heerst angst om te moeten delen in de enorme tekorten van ‘bevriende’ EU-lidstaten. Solidariteit voor verre landen met een slechte boekhouding is ver te zoeken in tijden dat financiële noden in eigen land de pan gaan uitrijzen. Een nieuwe bewustwording leeft op onder de wakker geschudde meute. Jammer dat daar een virus voor nodig was. 

GW

 

120 reacties

 1. Ondertussen dreigt er in Europa zelfs een voedselcrisis t.g.v. tekorten aan seizoensarbeiders. Op https://nos.nl/artikel/2332218-nu-de-seizoensarbeiders-niet-komen-dreigen-oogstproblemen-overal-in-europa.html “Nu de seizoensarbeiders niet komen, dreigen oogstproblemen overal in Europa”:

  Nu de seizoensarbeiders niet komen, dreigen oogstproblemen overal in Europa

  Het ‘witte goud’, doosjes sappige aardbeien en volle, rode tomaten. Het lijkt soms bijna vanzelfsprekend dat de schappen in de supermarkt vol liggen met verse groenten en fruit. Maar nu dreigen er in heel Europa problemen: boeren weten niet hoe ze de oogst van het veld moeten krijgen nu honderdduizenden seizoensarbeiders door de coronacrisis niet kunnen of durven komen.

  Zo beroept Nederland zich jaarlijks op 170.000 arbeidsmigranten, voornamelijk uit Oost-Europa, en kan Italië bijvoorbeeld niet zonder de 370.000 seizoenskrachten uit landen als India, Roemenië en Tunesië.

  GW, betekent dit dan dat we hier in Europa een heuse hongersnood zullen krijgen, of alleen maar dat verse groenten en fruit in de supermarkt wat duurder zullen worden?

  1. Toevallig kwam mijn vrouw vandaag met een doosje aardbeien thuis. Ogenschijnlijk lijkt er weinig aan de hand wat betreft winkelvoorraad. Gezien deze berichtgeving ben ik ook benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. Overigens schijnt Frankrijk het probleem al te hebben opgelost. Daar schreven zich binnen een week 150.000 belangstellenden in om als vrijwilliger te helpen. Dus als de nood aan de man komt is de oplossing nabij.

 2. Als de ECB nou even een voorraad bitcoin aan gaat leggen, dan zullen ze het wel redden!!! Kijk bitcoin even gaan! Binnenkort in alle centrale banken in de digitale kluis. Noord-Korea is al begonnen. Alle problemen verholpen over een paar jaar.

 3. Het wordt hoog tijd, dat al dat overtollige vet eraf gaat van chips,cola, snacks, cafetaria spul, bier, snoep, koeken, pasta’s , pizza’s, om weer natuurlijk te worden, allemaal vol van koolhydraten.
  Voor velen is het al veel te laat, omdat dit slechte eetpatroon al volledig in hun cellen is geprogrammeerd sinds generaties.
  Het duurt minimaal 1-1,5 jaar om je lichaam ( cellen ) te herprogrammeren naar een nieuwe ( gezonde ) voeding en daar heb je wilskracht voor nodig.
  Dit is zeker voor 75% van de gevallen onhaalbaar.
  Paleo maaltijden is het meest effectief.
  Dit is ook de natuurlijke voedingswijze voor de mens, jagen en verzamelen van plantaardige, knol en fruit gewassen.

   1. Blij met je bevestiging Dre, de meesten leven bij wat ze hedendaags kennen, cafetaria, afhaal Chinees, potten, diepvries, wat een simpele zielen, maar wat voor roofzuchtige types worden het op termijn?
    De gemiddelde mens heeft weinig respect, als het puntje bij paaltje komt.

 4. Nog meer ellende (tekst komt uit liveblog AD):

  “Nederlandse gemeenten dreigen de komende tijd in geldnood te komen, zo blijkt uit onderzoek van NRC. Een op de drie gemeenten lukte het niet voor 2020 een sluitende begroting te maken. Door de coronacrisis verslechtert de financiële positie van de gemeenten volgens NRC nog veel verder.

  Gemeenten lopen nu miljoenen euro’s mis door gemiste parkeerinkomsten, toeristenbelastingen en uitstel van betaling voor belastingen voor ondernemers. Veel gemeenten hadden dat geld hard nodig om de begroting sluitend te krijgen.”

 5. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 6. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 7. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 8. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 9. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 10. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 11. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

 12. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 13. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 14. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 15. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 16. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 17. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 18. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

 19. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 20. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 21. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 22. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 23. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 24. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 25. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

 26. Ook voor de KLM gaat het er angstig slecht uitzien: https://www.telegraaf.nl/financieel/1073568420/lot-klm-ligt-in-handen-van-banken.

  Naast de staatssteun moet er volop geleend worden om overeind te blijven. Beslist geen eenvoudige klus vanwege de ingewikkelde constructie met Air France en met de NL-overheid als aandeelhouder. Gaan banken er in stappen? Dat is zeer de vraag. Hoe wil je nog winst maken als je maar de helft aan passagiers kunt vervoeren. Hoe lang gaat dat duren. Banken zijn ineens heel voorzichtig met hun kredietverstrekking omdat veel bedrijven al uitstel krijgen. En daarna is het de vraag in hoeverre banken moeten afschrijven op hun uitstaande leningen. Zal wel eens dramatisch kunnen worden als de mondiale economie op z’n gat ligt.

  1. Er is geen haast met het afschalen van de coronamaatregelen en al helemaal niet als het aan het kabinet en het RIVM ligt. Het is wachten op een vaccin. Zolang dat er niet is kunnen we het vliegtuig niet in. Ook de afbraak van het openbaar vervoer is druk doende met het niet vrij meer kunnen reizen en gaat op slot voor iedereen die niet dringend met de trein tram of bus mee moet. Dat houdt onder meer in dat de winkelstraten mede door de anderhalve meterafstand leeg zullen blijven in de grote steden. Straks zijn steden alleen nog maar per auto bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Dus ook in augustus en september: hou vol en blijf thuis. Wellicht ook de rest van het jaar.

  2. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  3. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  4. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  5. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  6. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  7. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  8. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

  9. U lijkt wel een standaard zijlijn socialist uit de jaren ’80 en ’20.
   Ik vertel wat, maar ik zeg heel weinig van betekenis, omdat ik bang ben.
   Nu krijg ik hoogstwaarschijnlijk een ban.

 27. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1567991485/plan-winkelen-op-alfabetische-volgorde

  En dat gaan die ondernemers ook doen?. Politieagentje spelen in hun eigen winkel?. Toekomstige klanten wegjagen?. Die zijn blij dat ze weer klanten over de vloer krijgen om hun verlies weer wat op te krikken voor dit jaar. Dat 1,5 meter gedoe gaat nooit werken, utopie. Of over een/twee jaar kun je in een winkelstraat gaan genieten van de echo van je eigen stem.

  1. Die anderhalve meter zijn we zo vergeten als we in de stad lopen en een winkel ingaan. Dat went nooit. We accepteren het niet omdat het onwerkelijk is, vooral in een vrije samenleving als de onze. We zijn geen China. Rutte en cs hebben dat wel door en durfden een volledige lockdown niet aan. Nu worstelen ze met de heropening. Een stille zomer zonder concerten, gezellige terrassen en evenementen gaat snel vervelen.

   1. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   2. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   3. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   4. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   5. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   6. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   7. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

   8. Waarom moeten we zo nodig overal naar toe en aan deelnemen?
    Omdat we verslaafde kuddedieren zijn?
    De natuur thuis is mooi genoeg.

  1. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  2. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  3. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  4. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  5. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  6. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  7. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

  8. Het gaat waarschijnlijk een Genesis/Johannes verhaal worden: geschrift/openbaringen zoek het op.

   Sinds 2012, einde tijdperk vissen, je hoort praktisch niets meer van dat tuig.
   Maar ze wentelen zich nog wel tussen het vergaarde/geroofde goud, juwelen, kunstschatten in de onderaardse kattecomben van het reusachtige rijke Vaticaan complex.
   Het Vaticaan,als zelfstandige staat binnen Italie voor het geloof, net als Washington DC voor de militaire macht, City of Londen voor de financiele macht en daar boven staat de BIS in Zwitserland als grote leider.
   Maar de laatste is een zeer apart verhaal.

 28. Het is nog lang niet voor bij we zitten nog maar aan het begin. In Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf. Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt

  1. Japan is een land dat niet werkelijk als een Financieel gezond zelfstandig land meer bestaat, dus eigenlijk is overgeleverd aan de ware goden.

 29. Las vandaag een artikel in de Volkskrant, dat er mogelijk andere ziekte bijverschijnselen bij kinderen de kop opsteekt door het corona virus.
  Het kan er 1 zijn met verschillende tentakels in verschillende tijdschema’s.

 30. Las vandaag een artikel in de Volkskrant, dat er mogelijk andere ziekte bijverschijnselen bij kinderen de kop opsteekt door het corona virus.
  Het kan er 1 zijn met verschillende tentakels in verschillende tijdschema’s.

 31. Las vandaag een artikel in de Volkskrant, dat er mogelijk andere ziekte bijverschijnselen bij kinderen de kop opsteekt door het corona virus.
  Het kan er 1 zijn met verschillende tentakels in verschillende tijdschema’s.

 32. Las vandaag een artikel in de Volkskrant, dat er mogelijk andere ziekte bijverschijnselen bij kinderen de kop opsteekt door het corona virus.
  Het kan er 1 zijn met verschillende tentakels in verschillende tijdschema’s.

 33. Las vandaag een artikel in de Volkskrant, dat er mogelijk andere ziekte bijverschijnselen bij kinderen de kop opsteekt door het corona virus.
  Het kan er 1 zijn met verschillende tentakels in verschillende tijdschema’s.

 34. Las vandaag een artikel in de Volkskrant, dat er mogelijk andere ziekte bijverschijnselen bij kinderen de kop opsteekt door het corona virus.
  Het kan er 1 zijn met verschillende tentakels in verschillende tijdschema’s.

 35. Er is een zeer berucht spreekwoord, als wij onszelf niet meer zijn en willen blijven, dan is het einde nabij en licht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: