Argentijnse (munt)crisis: burgers gaan voor bitcoin

0

De regering legt kapitaalbeperkingen op omdat de Argentijnse peso in augustus 2019 alleen al 34 procent verloor tegenover de dollar. Het land verkeert in 2019 nog steeds in een economische crisis. Het zwalpt in feite van crisis naar crisis. ‘Individual Argentineans will now be limited to USD purchases of $10,000 a month, according to a statement published by the central bank on Sunday. Any amount beyond the limit will require special permission.’

Bitcoin als reddingsboei

Exporteerders moeten binnen de 5 dagen hun voorraad buitenlandse munten liquideren. En geen enkel bedrijf mag dollars verzamelen. Zoals de Argentijnse centrale bank het stelt omwille van “maintain exchange stability and protect savers.” Burgers hebben reeds een grote appetijt getoond voor bitcoin om de economische malaise te ontvluchten. Dat is wat ze moeten blijven doen, zegt deze advocaat die zich ook op cryptomunten richt. “Buy bitcoin!” De premie waartegen de digitale munt op de lokale crptobeurzen noteert, zal vermoedelijk nog stijgen.

Ondertussen in Venezuela

Aan de andere kant van Zuid-Amerika, in Venezuela, is bitcoin een ware rage geworden. De economische crisis is er dan ook nog vele malen ernstiger dan in Argentinië. In de week tot 31 augustus 2019 kende de cryptohandel een nieuw record. ‘In the seven days ending Aug. 31, 114 billion sovereign bolivars (VES) changed hands on Localbitcoins alone.’ Deze plaatselijke beurs zag de omzet met 48 procent toenemen. Nochtans heeft de overheid van Venezuela een eigen cryptomunt, de Petro. Maar niemand wil er van weten. Jawel, ook bij cryptomunten hoort vertrouwen. Dat is wat hyperinflatie (van 265.000 procent in juli 2019) doet. Dat is wat kapitaalcontrole zoals in Argetinië nog verergert. Want verbied iets en het wordt extra aantrekkelijk. Brengt zelfs op ideeën en veroorzaakt zo het tegengestelde effect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.