Banken: de volgende grote slachtoffers van fintech?

7

Nederlandse banken drijven hun prijzen almaar op en leveren steeds minder diensten. Dat is de conclusie van de Consumentenbond n.a.v. een enquête onder 12.000 leden. ASN Bank en SNS verhoogden hun tarieven met 10 procent. Triodos Bank met het dubbele. ABN Amro doet mee en per 1 april (helaas geen grap) ook Rabobank. Wie volgt? Tja, je wil niet achterblijven natuurlijk, en de eigen kosten moeten omlaag. De winstgevendheid omhoog en dus draait de klant hier best voor op, toch? Wrong! De banken slachten de kip die gouden eieren legt. Ze snijden zich op termijn in het eigen vel. Kijk naar wat VISA in de VS overkomt. Je kunt je klant maar belasten tot een zeker punt, het verzadigingspunt. En dan ben je die klant(en) kwijt. Voorgoed.

Onaantastbaar?

The Untouchables? De tijden dat de plaatselijke kantoorhouder met je mee dacht, met je samenwerkte, aan jouw behoeften, behoren al lang tot het verleden. Nu mogen wij meewerken aan hùn behoeften. Welkom ben je er niet meer, alleen als je Kapitaal binnenbrengt. Dan wordt voor u, op afspraak weliswaar, de rode loper uitgerold. Loketten werden en worden overal gesloten. Pinautomaten verdwijnen. Personeel ontslagen of betaald (!) thuis gelaten. De klant moet als het even kan zelfs betalen om zijn eigen geld te ontvangen. ‘Klanten van die grote banken begrijpen er niets van dat de tarieven zo hard stijgen, terwijl ze hier in hun ogen steeds minder voor terugkrijgen. De spaarrente is al jaren dalende en heeft de nul bijna bereikt en er verdwijnen steeds meer bankkantoren uit het straatbeeld, zeggen leden van de Consumentenbond.’

De klant als melkkoe

De bankenwereld klaagt? Zij klaagt zo dat je er nog medelijden mee zou krijgen! Al die apps zijn zo duur mijnheer. En al die verdachte transacties die we constant in het oog moeten houden. Ook de veiligheid verzekeren mevrouw, heeft u daaraan al gedacht? De buffers die we dan nog moeten aanhouden. En straks krijgt u zogenaamde ‘flitsbetalingen’ meneer. Binnen seconden wordt straks uw geld over- en bijgeschreven! Zeg nu zelf. En u mag zich nog gelukkig prijzen trouwens, want als Nederlandse banken zijn we nog de goedkoopste van heel Europa! Het is al ‘ach en wee’, je zou nog denken dat je méé moet werken als klant, omwille van hun droeve lot als ‘liefdadigheidsinstellingen’? Ja ja, ze weten het mooi te presenteren en vergoelijken, die heren (meestal) in driedelig pak, zetelend in hun ivoren, pardon: marmeren torens.

Het kan nog bonter

Die genoemde ‘flitsbetalingen’ dus. In buurland België komen die er ook aan. Primeur? Neen: mineur. Want in de term ‘flitsbetalingen’ zit ‘betalingen’. Betalingen, betalen? Jawel, en die gaan de Belgen alvast verrichten. Aan die banken, wel te verstaan. Nog méér betalen om met hun geld (of voeten) te laten spelen. Werden die Belgen al mak gemaakt door hen te laten ‘voorproeven’ dat geld afhalen niet kosteloos meer kan. Nou, de komende ‘flitsbetalingen’ worden nog een stukje duurder! Voorproefje ook voor Nederland? ‘Er is geen garantie dat uw bank de flitsbetalingen gratis zal aanbieden. Vanuit haar commercieel beleid bepaalt elke bank binnen welk dienstenpakket zij instantoverschrijvingen zal aanbieden’, luidt het bij Febelfin.’ Neen, geen garantie, dat vermoedden we al.

Nieuwe dienst = nieuwe tarieven

Of wat dacht u anders? Tussen gratis en 0,50 euro, tot wel 5 euro plus BTW. Dat worden alvast de nieuwe tarieven voor dit supersnel betalen en betaald krijgen. Coming soon to a place near you! Weet u wat onze respons is? Onze voorspelling? Dat zogauw die miljoenen klanten, nu nog melkkoeien, een alternatief zien, ze wèg zijn. Voorgoed. Geen koeien meer maar vrije vogels. Net zoals alvast honderden vestigingen van Kroger in de VS vaarwel zeggen tegen VISA. Nog zo’n ‘reus’ die zich onaantastbaar waant. Dat de fintech, de financiële technologie van crypto/blockchain vroeg op laat deze markt zal overnemen. Wat zeggen we? Vroeg of laat? Maar die is er al, die technologie, en ze heet Stellar. Check it out!