142 Supermarkten en 108 tankstations in 7 Amerikaanse staten stoppen VISA kredietkaarten te accepteren. En dit per 3 april 2019. Dit is groot en veelbelovend nieuws voor financial technology, als onderdeel van de hele crypto en blockchain wereld. Want genoemde vestigingen maken deel uit van Kroger, de derde grootste supermarktketen ter wereld. Zowel Ripple als Morgan Creek Digital stichter Anthony Pompliano willen de gigant nu elk binnenhalen in ‘hun’ digitale wereld. Wint XRP (de gelijknamige munt van Ripple) of BTC (bitcoin met het Lightning Network dat Morgan Creek Digital biedt)? De verliezer is in ieder geval bekend. Krogers CFO: “Visa has been misusing its position and charging retailers excessive fees for a long time.”

The times they are a-changin’

Dat zong Bob Dylan in 1964. De oude tijden zijn voorbij. Oud is out. De nieuwe tijden breken aan. Nieuw is in. Een nieuwe generatie in ‘zijn’ tijd, die van de persoonlijke vrijheid. Wie hij of zij ook is (of ‘ze’), Satoshi Nakamoto luidde 45 jaar later ook bewust of onbewust een nieuwe tijd in. Een white paper van 9 pagina’s was al wat het vergde, achteraf gezien. Een échte Brave New World? In ieder geval toch een Digital New World. En vanaf 3 april aanstaande verovert die misschien wel terrein op een eerste groot ‘instituut’. Indien we VISA (omzet: 20 miljard dollar in 2018) zo mogen noemen. (Het bedrijf gaat trouwens zijn tarieven nog verhogen in april 2019!) Als deel van de ‘oude’ wereld. Satoshi Nakamoto als de Bob Dylan van de 21ste eeuw?

Wat volgt?

The Kroger Co. is een nobele onbekende in West-Europa. Behalve dan voor wie bekend is met de retailbusiness internationaal. De grootste supermarktketen van de VS naar inkomen. De derde grootste werkgever van het land. Zoals ze zelf zeggen: “Grocery is a competitive business and our ability to keep prices low for our customers depends on controlling costs.” Controlling costs, de kosten onder controle houden, daar gaat het ‘m om. En wat is daarvoor beter geschikt dan gebruik maken van de blokketen, al dan niet met een cryptomunt? Pompliano van Morgan Creek Digital was de eerste om zijn bedrijf te promoten als plaatsvervanger van VISA. Op 1 maart 2019, slechts enkele uren na de persmededeling van Kroger! Bezoekers van Biflatie kennen Morgan Creek reeds van hun Venture Fund, dat als eerste erin slaagde enkele pensioenfondsen te winnen voor crypto’s en blockchain.

Stap voor stap

Zo moet je gaan, vooraleer je kunt lopen. Ook wel: het vel van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is. Kroger met zijn 2875 vestigingen binnenhalen in de crypto/blockchain wereld? Omdat deze waarden kan transfereren op een goedkopere en snellere manier. De ene hand wast de andere, niet? En wie of wat valt vervolgens misschien om, na VISA? Welke ketens, supermarkten of andere, zijn de volgende, ook om te vallen maar dan voor blockchain en/of cryptomunten? En welke dan precies komen in aanmerking, zullen het aantrekkelijkst blijken voor deze retailgigant? Welke precedenten zal dit scheppen, indien zo’n deal zich materialiseert? In ieder geval opent het mogelijkheden, reusachtige mogelijkheden voor de crypto/blockchain. Wordt vast en zeker vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: